Acasă » Practică medicală » Informaţii despre boala Paget, a doua cea mai frecventă afecțiune osoasă
Informaţii despre boala Paget, a doua cea mai frecventă afecțiune osoasă
Boala Paget este a doua cea mai frecventă afecţiune osoasă după osteoporoză. Se manifestă prin modificarea procesului de remodelare a țesutului osos, în care cel vechi este înlocuit treptat de unul nou. Cu timpul, oasele se deformează şi devin fragile. Boala Paget afectează, în general, craniul, pelvisul, picioarele şi coloana vertebrală. Riscul apariției crește odată cu înaintarea în vârstă, însă şi factorii genetici au un rol important în dezvoltarea acesteia. Pentru tratarea bolii sunt administrate medicamente pe bază de bifosfonați, care ajută la întărirea oaselor.
Mulţi dintre pacienţii cu boala Paget nu prezintă simptome
Majoritatea pacienţilor care se confruntă cu boala Paget nu prezintă simptome, însă când acestea apar, sunt acuzate dureri articulare sau osoase. Unii oameni sunt diagnosticaţi în urma unui control de rutină, după ce au suferit o fractură. Pacienţii pot experimenta dureri de şold, dacă pelvisul este afectat. În alte cazuri, aceştia se pot confruta cu dureri de cap şi chiar cu pierderea auzului, dacă boala Paget afectează craniul. Când coloana vertebrală este afectată, rădăcinile nervoase se pot comprima. Acest lucru poate provoca durere, furnicături și amorțeală la nivelul picioarelor şi braţelor.
Boala Paget, cauze şi factori de risc
Medicii specialişti nu cunosc cauza exactă a apariţiei bolii Paget. Aceștia consideră că o combinaţie între factorii genetici şi de mediu contribuie la dezvoltarea bolii. Unii oameni de știință cred că boala Paget are legătură cu apariţia unei infecţii virale la nivelul celulelor osoase, însă nu există studii clare în acest sens. Factorii de risc ce pot creşte riscul pacienţilor de a dezvolta boala Paget includ înaintarea în vârstă (persoanele de peste 40 de ani), sexul (bărbații sunt mai predispuși la această boală decât femeile) şi factorii genetici.
Boala Paget poate cauza o multitudine de complicaţii
Boala Paget are o progresie lentă, însă cu toate acestea, pacienţii se pot confrunta cu anumite complicaţii.
- Fracturi și deformări osoase – oasele afectate se fracturează mult mai ușor, iar probabilitate de sângerare este mai mare în timpul unei intervenţii chirurgicale;
- Osteoartrita – oasele deformate pun presiune pe articulaţii, acest lucru ducând la apariţia osteroartritei;
- Probleme neurologice – dacă boala afectează coloana vertebrală sau craniul, presiunea pusă pe nervii din apropiere îi poate deteriora, provocând slăbiciune, durere şi furnicături la nivelul braţelor şi picioarelor;
- Insuficienţa cardiacă – boala Paget determină inima să pompeze mai mult sânge pentru zonele afectate. Uneori acest efort suplimentar poate duce la insuficiență cardiacă;
- Cancer osos – afectează aproximativ 1% dintre persoanele cu boala Paget.
Artrita reumatoidă versus osteoartrita
Boala Paget – diagnostic și tratament
Diagnostiscul constă în efectuarea unui examen fizic, a unei radiografii şi a unui test de sânge. În prezent nu există niciun remediu pentru boala osoasă Paget, dar tratamentul poate ajuta la ameliorarea simptomelor. Principalele tratamente pe care medicii le recomandă constau în administrarea unei medicații cu bifosfonați, care ajută la controlul regenerării osoase, analgezice, terapii de susținere – inclusiv fizioterapie şi terapie ocupațională. În plus, medicii îi avertizează pe pacienţi să fie atenţi la aportul de calciu și vitamina D.
Surse: medicalnewstoday.com; nhs.uk; medlineplus.gov; mayoclinic.org
Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!
Cuvinte-cheie: afectiune osoasa, boala paget, coloana vertebrala, oase, osteoporoza, remodelare a tesutului osos
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.