Acasă » Practică medicală » Ce este boala Scheuermann? Definiție, cauze și simptome
Ce este boala Scheuermann? Definiție, cauze și simptome
Cum avem grijă de copiii noștri? Și prin copiii noștri în calitate de profesioniști în sănătate trebuie să îi avem în vedere pe toți copiii care ne trec pragul cabinetului sau al farmaciei, pentru că sănătatea lor e responsabilitatea noastră prin prisma pregătirii profesionale pe care o avem și a jurământului lui Hipocrate.
În ultimii ani am observat cu toții din ce în ce mai mulți copii cu deficiențe posturale, dar în cazul copiilor de 8-12 ani există riscul debutului bolii Scheuermann.
Boala Scheuermann – definiție
Boala Scheuermann/ maladia Scheuermann sau hipercifoza juvenilă este o patologie ce se dezvoltă pe parcursul creșterii copiilor în jurul vârstei de 8-12 ani. Apare ca o postură defectuasă, cu cifoză- curbare antero- posterioară a coloanei vertebrale toracale cu proiecția gâtului în față și rotunjirea toracelui posterior; coloana vertebrală în mod fiziologic prezintă o cifoză de 20-45 de grade, dar anomaliile determină accentuarea curburii, rezultând hipercifoza. În boala Scheuermann cifoza se accentuează și devine ireductibilă pe parcursul creșterii copilului. La nivelul superior al coloanei vertebrale, în perioada de creștere a vertebrelor, în boala Scheuermann există un defect de osificare. Atenție mărită în cazul băieților, ei sunt mai predispuși să dezvolte boala Scheuermann. Acest defect de osificare duce la îngustarea discurilor intervertebrale și subțierea lor în partea anterioară, ducând la corpuri vertebrale cuneiforme.
Cauze în boala Scheuermann
Specialiștii spun că boala Scheuermann apare din cauza necrozei avasculare a cartilajului din zona vertebrelor, practic cartilajul moare din cauza lipsei de sânge. Postura incorectă la birou sau în timpul cărării ghiozdanelor poate agrava boala Scheuermann. Printre cauzele abordate în momentul de față în situația unei diagnosticări sunt: componenta ereditară, componenta mecanică, metabolică, endocrinologică, iar în cazul copiilor care practică sporturi, dar nu numai, se iau în calcul microtraumatismele repetate.
Simptomele și semnele bolii Scheuermann
La debut simptomele bolii Scheuermann sunt discrete, dar, odată cu evoluția bolii, apare și se accentuează durerea. Printre simptomele acuzate de pacienți se numără și:
- oboseala și redoarea musculară apărute după menținerea unei poziții timp îndelungat;
- roșeață în zona de aplatitudine maximă a cifozei;
- agravarea durerii în urma mișcărilor de rotire, extensie, flexie;
- spasmele musculare;
- scăderea mobilității coloanei vertebrale.
Dacă boala Scheuermann afectează rachisul dorsal duce la cifoză. Netratată, odată cu terminarea procesului de creștere devine ireductibilă. Dacă este afectat rachisul lombar, pe perioada adolescenței nu sunt semnalate simptome, dar are loc fragilizarea platourilor vertebrale ce vor determina dureri lombare și artroza precoce la adulții tineri.
Recomandările principale pe care pacienții cu boală Scheuermann trebuie să și le însușească sunt:
- evitarea frigului;
- ridicare de greutăți de maxim 2-3 kg;
- prevenirea răcelii și gripei;
- nu este recomandată fluctuația de greutate;
- evitarea alimentelor ce pot produce constipație;
- evitarea activităților fizice/sportive;
- corectarea posturii.
Diagnosticul privind boala Scheuermann se bazează pe:
- examinarea clinică;
- examinare radiologică;
- rezonanță magnetică nucleară- doar în anumite condiții;
- scanare termografică.
Ca și criterii de diagnosticare sunt luate în calcul următoarele aspecte:
- hipercifoza ireductibilă la T4- T12 cu unghi de peste 40 de grade;
- cuneiformizarea a 3 corpuri vertebrale cu minim 5 grade.
Boala Scheuermann afectează între 4 și 8 % din populație! La 30% dintre pacienții diagnosticați cu boala Scheuermann apare și scolioza.
Gravitatea diagnosticului de boală Scheuermann depinde de vârsta pacientului, numărul de vertebre cuneiformizate, gradul de reductibilitate, existența altor tulburări- hiperlordoză compensatorie/ scolioză, reapariția durerii în momentul reluării activităților sportive, hipotrofia musculară locală/ generală și nu în ultimul rând cum se prezintă pacientul din punct de vedere psihologic.
Pot exista și complicații în boala Scheuermann precum: dureri cronice dorsale, progresia hipercifozei, afectarea cardiacă și deficite neurologice ce apar din cauza compresiei prin chist epidural sau prinangulație vertebrală mare.
După diagnosticare, pacienților le este recomandată purtarea corsetelor și în paralel terapia fizică. Corsetul susține coloana foarte bine, dar mușchii se pot atrofia pe perioada purtării corsetului, deci nu mai pot susține ei coloana odată cu renunțarea la corset și coloana revine la curbura inițială. Este nevoie să se prevină și să fie limitat acest efect al purtării corsetului, aici intervenind terapia fizică, masajul medical, reflexoterapia, kinetoterapia.
Stabilirea tratamentului în boala Scheueremann depinde de factori precum:
- vârsta pacientului;
- severitatea hipercifozei;
- existența durerii;
- afectarea respiratorie sau neurologică.
Tratamentul impune repaus sportiv- la fete în intervalul de vârstă de 11- 13 ani, la băieți în intervalul 13- 15 ani. Se poate practica înotul, cu moderație. Se prescriu antiinflamatoare non-steroidiene și reeducare posturală care este esențială.
Se apelează foarte rar la tratamentul chirurgical, respectiv în cazul pacienților cu boala Scheuermann care ajung să aibă curburi foarte mari ale coloanei verebralen- peste 70 de grade, dureri severe și tulburări de tip neurologic.
În boala Scheuermann vorbim de o problemă structurală la nivelul vertebrelor, deci prevenția nu e o opțiune, dar putem avea în vedere:
- Identificarea precoce a bolii Scheuermann – înainte de pubertate – poate crește eficiența tratamentului corectiv;
- odată cu maturizarea și cu respectarea de către pacient a recomandărilor cu privire la deciziile de corectare a posturii dispare durerea.
Dacă aveți pacienți copii cu probleme posturale, îndrumați-i către un control medical!
Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!
Sursa foto: Shutterstock
medic primar medicină sportivă
secretar general S.Ro.M.S., manager medical F.R. Rugby
Cuvinte-cheie: boala Scheuermann, coloana vertebrala, deficiente posturale, scheuermann, terapie fizica
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.