Bolile autoimune: tipuri frecvente, cauze şi simptome

Bolile autoimune determină sistemul imunitar să atace în mod eronat organismul. Sistemul imunitar eliberează proteine numite autoanticorpi, care atacă celulele sănătoase. Dacă vorbim despre diabetul zaharat de tip 1, acesta atacă un singur organ, și anume pancreasul. Există, însă, şi alte boli autoimune care afectează mai multe organe, cum ar fi lupusul eritematos sistemic (LES).

Diabetul de tip 1

Pancreasul produce hormonul numit insulină, care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. În diabetul zaharat de tip 1, sistemul imunitar atacă și distruge celulele beta-pancreatice. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot duce la deteriorarea vaselor sangvine, precum și a unor organe precum inima, rinichii şi ochii. Persoanele care suferă de diabet pot prezenta complicaţii severe, pe termen lung.

Poliartrita reumatoidă

În cazul artritei reumatoide, sistemul imunitar atacă articulațiile. În anumite situaţii, poliartrita reumatoidă poate afecta pielea, ochii, plămânii sau vasele de sânge. Spre deosebire de osteoartrită, care apare odată cu înaintarea în vârstă, poliartrita reumatoidă poate apărea chiar şi la pacienţii în vârstă de 30 de ani sau mai tineri. Artrita reumatoidă afectează mai întâi articulaţiile mici ale mâinii şi piciorului, iar pe măsură ce boala progresează, vor fi afectaţi şi genunchii, gleznele, coatele, umerii şi şoldul.

Psoriazisul, printre bolile autoimune

Psoriazisul determină celulele sangvine ale sistemului imunitar, numite celule T, să se multiplice în mod anormal la nivelul suprafeței pielii. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 2% din populația planetei suferă de această boală. În aproximativ o treime dintre cazuri, factorul genetic este cauza declanșării afecțiunii, prevalența psoriazisului fiind mai mare la persoanele cu vârsta peste 14 ani. Boala nu este contagioasă şi nu se transmite de la o persoană la alta.

Scleroza multiplă

Scleroza multiplă (SM) afectează mielina, adică învelișul protector care înconjoară celulele nervoase. Aceasta împiedică pierderea impulsului electric de către axon, în drumul acestuia de la o celulă nervoasă la alta. Deteriorarea învelișului de mielină încetinește viteza de transmitere a mesajelor între creier și măduva spinării. Pacienţii care se confruntă cu SM pot prezenta simptome precum amorțeală, slăbiciune, probleme de echilibru, incontinenţă, vedere încețoșată etc.

Lupusul eritematos sistemic, cea mai frecventă dintre bolile autoimune

Lupusul determină sistemul imunitar să atace propriile ţesuturi şi organe. Inflamația cauzată de lupus poate afecta articulațiile, rinichii, pielea, celulele sangvine, inima, creierul și plămânii. Această boală poate fi dificil de diagnosticat, deoarece semnele și simptomele pot fi asemănătoare cu ale altor afecțiuni. În majoritatea cazurilor, pacienții cu lupus prezintă o formă ușoară, caracterizată prin erupții. Există și cazuri în care simptomele se pot înrăutăţi, apoi se îmbunătățesc sau chiar dispar complet pentru o perioadă de timp.

Boala Addison

Boala Addison afectează glandele suprarenale, care produc cortizol și aldosteron, precum și hormoni androgeni. Lipsa de cortizol poate influența modul în care organismul utilizează și depozitează carbohidrații și glucoza. În plus, deficitul de aldosteron va duce la pierderea de sodiu și va crea un exces de potasiu în fluxul sangvin. Simptomele includ slăbiciune, oboseală, scădere în greutate și scăderea nivelului zahărului din sânge.

Tiroidita Hashimoto

Tiroidita Hashimoto sau tiroidita cronică limfocitară este cauză frecventă a hipotiroidismului. Femeile şi copiii sunt afectaţi, în general, de această boală. Simptomele sunt diverse şi pot coincide cu cele ale altor afecţiuni. Acestea includ piele uscată, paliditate, constipaţie, cădere excesivă a părului, oboseală, depresie, pierderi de memorie, dureri musculare şi slăbiciune musculară. Netratată, tiroidita Hashimoto poate duce la probleme cardiace şi tulburări mintale.

Miastenia gravis, printe bolile autoimune ce afectează impulsurile nervoase

Miastenia gravis este o boală neuromusculară rară. Aceasta afectează impulsurile nervoase care ajută creierul să controleze mușchii. Cel mai frecvent simptom este slăbiciunea musculară care se agravează atunci când pacientul desfăşoară activităţi fizice. Adesea sunt implicați mușchii care controlează mișcările ochilor, deschiderea pleoapelor, înghițirea și mișcările feței. Există 5 tipuri ale bolii: miastenia gravis congenitală, miastenia gravis generalizată, miastenia gravis oculară, miastenia gravis tranzitorie neonatală şi miastenia gravis juvenilă.

Vasculita autoimună

Vasculita autoimună apare atunci când sistemul imunitar atacă vasele de sânge. Inflamația care rezultă îngustează arterele și venele. Cauza poate fi o infecție existentă în organism sau anumite substanțe medicamentoase. În general, vasculita este legată de anumite boli autoimune precum artrita reumatoidă, lupusul eritematos sistemic sau scleroza sistemică. Toate persoanele, indiferent de vârstă, se pot confrunta cu vasculita autoimună.

Anemia pernicioasă

Anemia pernicioasă sau anemia Biermer este determină de malabsorbția vitaminei B12. Această vitamină este necesară pentru sinteza globulelor roşii din fluxul sangvin. Globulele roşii transportă oxigenul către celule şi ţesuturi, iar un nivel mic al acestora va produce o oxigenare insuficientă a organismului. Anemia pernicioasă este cauzată de distrugerea celuelor de la nivelul stomacului de către sistemul imunitar, celule responsabile de absorbţia vitaminei B12.

Boala celiacă

Persoanele cu boală celiacă nu pot consuma alimente care conțin gluten, o proteină care se găsește în grâu, secară și alte produse din cereale. Când glutenul se află în intestinul subțire, sistemul imunitar atacă această parte a tractului gastrointestinal și provoacă inflamații. Este una dintre afecțiunile digestive cronice întâlnite cel mai des. În unele cazuri, boala este subdiagnosticată, fapt care poate presupune riscuri pentru pacienți.

Surse: healthline.com; hopkinsmedicine.org; medicalnewstoday.com; verywellhealth.com

Cuvinte-cheie: , , , , , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.