Bolile reumatice sau bolile inflamatorii cronice

Pacienţii care se confruntă cu bolile reumatice acuză simptome precum dureri articulare, inflamaţii (umflături, roşeaţă), stare de oboseală, rigiditate, febră, pierdere în greutate etc. Fiecare boală reumatică poate afecta diferite părți ale corpului, având simptome unice. Există peste 200 de tipuri de boli reumatice, însă în acest articol vor fi prezentate doar cele cu care pacienţii se confruntă frecvent. Majoritatea bolilor reumatice apar atunci când sistemul imunitar atacă ţesuturile sănătoase.

Poliartrita reumatoidă

Poliartrita reumatoidă este o afecțiune cronică, caracterizată prin inflamarea articulațiilor periferice. Simptomele prezente sunt durerea, inflamarea articulaţiilor, inflamarea membranei sinoviale și rigiditatea. Acestea apar mai ales dimineața. Pe lângă deteriorarea articulațiilor și a țesuturilor înconjurătoare (tendoane și mușchi) care poate duce la scăderea mobilității și a funcției articulare, inflamația cronică poate afecta alte organe, cum ar fi inima, plămânii sau rinichii. Acesta este motivul pentru care artrita reumatoidă este considerată o boală sistemică.

Lupusul, printre bolile reumatice autoimune

Lupusul este o boală autoimună, cronică şi sistemică. De multe ori, boala poate fi dificil de diagnosticat deoarece simptomele şi semnele sunt asemănătoare cu cele ale altor boli. Lupusul poate fi recunoscut după apariţia unei erupții faciale pe ambii obraji, asemănătoare cu aripile unui fluture. Simptomele se pot dezvolta lent sau pot apărea brusc, pot fi permanente sau temporare, severe sau uşoare. Pacienţii se confruntă cu simptome precum oboseala, durerile articulare, febra, erupţiile şi leziunile cutante etc.

Sclerodermia şi bolile reumatice

Sclerodermia este o boală cronică rară, autoimună, care afectează pielea şi alte ţesuturi conjunctive. În cazul unor pacienţi, sclerodermia afectează doar pielea, însă în alte cazuri poate afecta vasele de sânge, organele interne şi tractul digestiv. Simptomele sunt reprezentate de atacuri ischemice tranzitorii de paloare, cianoză şi hiperemie, ca răspuns la frig sau stres, cunoscute sub numele de fenomenul Raynaud.

Spondilita anchilozantă

Spondilita anchilozantă este un tip de artrită inflamatorie care afectează coloana vertebrală, provocând proliferarea osoasă de-a lungul acesteia şi rigiditate, aspect care duce la imobilizarea pacientului. Aceasta este o boală sistemică, afectând şi pielea, inima, plămânii, ochii, rinichii. Durerea de spate este principalul simptom, urmată de umflarea articulaţiilor, dureri în zona bazinului, la nivelul toracelui. Spondilita anchilozantă se află pe locul al doilea după poliartrita reumatoidă ca frecvenţă, în ceea ce privește bolile inflamatorii reumatice cronice.

Artrita psoriazică

Artrita psoriazică este o boală articulară care apare la pacienţii cu psoriazis. Principalul simptom al acestei boli este apariția unor pete de culoare roșie acoperite de solzi albicioși, mai ales la nivelul coatelor și genunchilor. Simptomele articulare sunt comune oricărui tip de artrită (durere, senzaţie de arsură a pielii, roșeață). Există 5 tipuri de artrită psoriazică: artrita asimetrică, artrita simetrică, artrita interfalangială distală, artrita cu spondilită şi artrita mutilantă. Tratamentul are ca scop ameliorarea simptomelor, îmbunătăţirea calităţii vieţii şi încetinirea progresiei bolii.

Artrita idiopatică juvenilă şi bolile reumatice

Artrita idiopatică juvenilă este o boală cronică care se manifestă prin inflamarea articulaţiilor. Simptomele cu care pacienţii se confruntă sunt rigiditate și dureri articulare. Majoritatea cazurilor de artrită idiopatică juvenilă sunt ușoare, dar în cazurile severe boala poate provoca leziuni articulare, anemie, durere și inflamarea ochilor. Boala se dezvoltă în jurul vârstei de 16 ani. Specialiștii consideră că persistența artritei timp de cel puțin șase săptămâni la pacienții cu vârsta sub 16 ani indică prezenţa artritei idiopatice juvenile.

Artrita reactivă

Artrita reactivă se instalează în urma unei infecții ce poate fi cauzată de bacterii precum Salmonella, Chlamydia, Campylobcater. Artrita reactivă poate cauza următoarele simptome: umflarea articulațiilor, a genunchilor sau gleznelor, durere în zona călcâiului, umflare degetelor, dureri lombare persistente care tind să fie mai intense în timpul nopţii sau dimineața. Unii pacienți cu acest tip de artrită prezintă, de asemenea, roșeață și iritație ale ochilor.

Vasculita sistemică, printre bolile reumatice

Vasculita sistemică este o afecțiune care se manifestă prin inflamarea vaselor de sânge. Inflamația provocată de vasculită poate cauza îngustarea pereților vaselor de sânge, îngreunând fluxul sangvin. Durerile articulare și musculare sunt adesea asociate cu multe tipuri de vasculită. Pacienţii se pot confrunta cu simptome precum febră, durere de cap, stare de oboseală, pierdere în greutate etc.

Bolile reumatice – factori de risc

Factorii genetici joacă un rol important în apariţia bolilor reumatice. Există, de asemenea, alți factori care pot crește riscul de a dezvolta o boală reumatică.

  • Vârsta – riscul crește odată cu înaintarea în vârstă;
  • Sexul – bolile reumatice tind să fie mai frecvente la femei;
  • Expunerea la diferite infecții – declanșează dezvoltarea unor boli reumatice precum lupusul.

Surse: webmd.com; healthline.com; inforeuma.com; mayoclinic.org

Cuvinte-cheie: , , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.