Acasă » Practică medicală » Cancer de piele – tipuri, factori de risc, tratamente avansate
Cancer de piele – tipuri, factori de risc, tratamente avansate
Cancerul de piele este o denumire generică pentru multiple leziuni canceroase tegumentare. De la pacient la pacient cancerul de piele poate arăta foarte diferit, dezvoltându-se dub diferite forme, tipuri și pe diferite zone ale corpului.
Cancerul de piele afectează în primul rând epiderma, unde are loc o creștere necontrolată a celulelor ce pot duce, în timp, la formarea unei mase tumorale.
Factori de risc în cancer de piele
Factorii care cresc riscul dezvoltării unei forme de cancer de piele sunt:
- pielea albă, deschisă la culoare – acest lucru se explică prin lipsa unei cantități mari de melanină, ce are rolul de a proteja pielea împotriva radiațiilor ultraviolete; cele mai afectate persoane de cancerul de piele sunt: blonde, albinoase, cu ochii deschiși la culoare, cu pistrui și cu pielea albă ce are tendința de a se arde;
- rasa – caucazienii prezintă cel mai mare risc de a dezvolta cancer cu celule merkel sau melanoame (incidența acestora e de 20 de ori mai mare la persoanele albe decât la cele de culoare);
- arsuri solare repetate/ frecvente;
- expunerea excesivă la soare și radiații ultraviolete;
- istoric medical în familie cu persoane ce au fost diagnosticate cu cancer de piele;
- istoric medical personal de cancer de piele;
- numărul mare de alunițe pe corp sau alunițele cu forme neregulate, mai mari ca dimensiuni decât alunițele obișnuite;
- sistem imunitar slăbit sau suprimat;
- pacienții expuși tratamentelor cu radiații pentru rezolvarea altor afecțiuni de la nivelul pielii precum acneea sau eczemele au un risc crescut de cancer de piele, mai precis pot dezvolta carcinom bazocelular sau pacienții oncologici ce fac radioterapie;
- contactul prelungit la substanțe chimice/ toxice crește riscul de dezvoltare a unei forme de cancer de piele;
- vârsta – persoanele peste 65 de ani sunt predispuse la a dezvolta cancer de piele;
- afecțiuni genetice moștenite- sindromul Gorlin, sindroamele Rombo, Bazex-Dupré-Christol și epidermoliza buloasa simplex, xeroderma pigmentară, retinoblastomul, sindromul Li-Fraumeni, sindromul Werner și anumite sindroame ereditare de cancer mamar și ovarian;
- consumul anumitor substanțe medicamentoase crește riscul de cancer de piele: vandetanib, vemurafenib și voriconazol.
Tipuri de cancer de piele
Pacienții pot fi diagnosticați cu unul din cele patru tipuri de cancer de piele.
Cel mai frecvent tip de cancer de piele, întâlnit la aproximativ 80% dintre pacienți este carcinomul bazocelular; se dezvoltă din celule bazale, de la nivelul epidermei inferioare. În majoritatea cazurilor se dezvoltă pe cap și pe gât, dar poate fi întâlnit și pe alte zone ale corpului. Principalul factor declanșator al acestei forme de cancer de piele este expunerea prelungită la soare sau radioterapia la vârste fragede. Se dezvoltă într-o perioadă mai lungă de timp.
Carcinomul cu celule scuamoase se dezvoltă din celulele scuamoase și se poate dezvolta oriunde pe suprafața pielii, în special în urma expunerii la soare a persoanelor ce prezintă piele care a fost arsă, deteriorată de substanțe chimice sau expusă la raze X.
O zonă des afectată de acest tip de cancer de piele este zona buzelor sau zona din jurul acestora. Totodată se poate dezvolta în zona vaginului și anusului. Este o formă de cancer mai agresivă decât carcinomul bazocelular.
Carcinomul cu celule scuamoase și carcinomul bazocelular sunt cunoscute și sub denumirile de cancer de piele non-melanom sau carcinoame keratinocitare.
Melanomul este acel tip de cancer de piele în care se produc în mod necontrolat melanocite într-un anumit punct al pielii. În funcție de forma în care apare poate fi:
- melanom superficial – reprezintă 70% din cazuri și cele mai afectate sunt persoanele tinere. Se manifestă prin apariția unor zone de piele depigmentate cu margini neregulate. Se poate dezvolta și în alunițe inițial benigne;
- melanom nodular – este invaziv și apare ca o formațiune nodulară neagră în majoritatea cazurilor, dar poate fi și albastră, roșie, gri sau maro. Apare pe trunchi, picioare, brațe, scalp și este forma cea mai agresivă de melanom;
- melanom lentiginos – se prezintă ca o pată maronie pe zonele expuse la soare- față, urechi, brațe.
- melanom lentiginos acral – apare sub formă de pete maro sau negre sub unghii, pe tălpi sau pe palme și este o formă de cancer de piele întâlmită preponderent la asiatici sau afro- americani.
Mai există și melanomul ocular ce se dezvoltă la nivelul celulelor care produc pigmentul irisului sau la nivelul țesutului conjunctiv ocular. Este un cancer de piele total asimptomatic.
Cancerul cu celule Merkel sau carcinom neuroendocrin al pielii este o formă rară a cancerului de piele ce se răspândește rapid și este foarte agresiv. Se dezvoltă în regiunea capului și a gâtului, în stratul superior al pielii, în apropierea terminațiilor nervoase.
Tratament în cancer de piele
Rezultatele tratamentului cancerului de piele depind de planul personalizat creat de echipa multidisciplinară care se îngrijește de pacient. Opțiunile de tratament pentru cancerul de piele sunt variate și alegerea lor depinde de diverși factori precum localizarea și dimensiunea suprafeței de piele afectată sau existența altor patologii.
La nivel general vorbim de intervenții chirurgicale, radioterapie, terapie medicamentoasă sau alte tipuri de tratamente locale. Intervenția chirurgicală ca etapă a tratamentului cancerului de piele presupune excizia tumorii și a țesutului ce o înconjoară. Tipul intervenției chirurgicale se face în acord cu tipul de cancer, localizarea și mărimea tumorii.
Tratamentul chirurgical în cancerul de piele poate consta în:
- chiuretaj și electrodesicare – leziunea se îndepărtează cu ajutorul unei chiurete, după care se intervine cu un curent electric ce contribuie la controlul sângerărilor și la eliminarea celulelor canceroase rămase;
- excizie largă – constă în îndepărtarea tumorii și a țesutului ce o înconjoară. Suprafața de țesut înconjurător ce urmează a fi eliminat este direct proporțional cu dimensiunea tumorii și de aceea în cazul cancerului de piele ce acoperă o suprafață mare pot fi necesare grefe de piele pentru ca plaga să se poată închide;
- chirurgie micrografică Mohs – se mai numește intervenție chirurgicală completă de evaluare a marginii și constă în îndepărtarea tumorii și a fragmetelor mici din jurul marginii zonei de localizare a acesteia. Această procedură se folosește în special în cazul cancerelor ce au revenit în aceeași zonă, în special în zona capului și a gâtului.
- operația de reconstrucție în cazul cancerului de piele ce apare la nivelul feței- această intervenție are atât scop estetic, dar și pentru refacerea funcționalității- masticație, vorbire, mimică.
Tratamentul medicamentos al cancerului de piele sau terapia sistemică are ca scop distrugerea celulelor canceroase și se administreasă prin fluxul sangvin și constă în:
- chimioterapie – are ca scop distrugerea celulelor canceroase, prin oprirea acestora din creștere și divizare;
- terapie țintită – vizează genele specifice cancerului, proteinele sau mediul tisular care contribuie la creșterea cancerului. Acest tratament blochează creșterea și răspândirea celulelor canceroase, limitând deteriorarea celulelor sănătoase; poate reduce sau stabilizează tumorile.
- imunoterapie sau terapie biologică are rolul de a stimula apărarea naturală a corpului în combaterea cancerului.
În funcție de starea pacientului se poate alege o terapie sistemică sau o combinație de terapii sistemice, alături de intervențiile chirurgicale.
Pentru tratarea cancerului de piele se poate recomanda și radioterapie în locul intervenției chirurgicale în situațiile locurilor greu accesibile penbtru tratarea chirurgicală sau postoperator pentru a preveni recidivarea cancerului de piele.
Se mai poate apela la terapii locale pentru leziunile canceroase din stratul superior al pielii sau pentru afecțiunile precanceroase: terapie fotodinamică ( se folosește acid aminolevulinic pe zonele cu cheratoze actinice, apoi zona este expusă unui dispozitiv cu emisie de lumină pentru câteva minute sau ore), crioterapie (folosește azot lichid pentru a îngheța și distruge celulele afectate) sau terapie cu laser (în afecțiunile precanceroase ale pielii care se află în stratul exterior al pielii).
medic primar medicină sportivă
secretar general S.Ro.M.S., manager medical F.R. Rugby
Cuvinte-cheie: cancer de piele, carcinom, melanom, melanom ocular
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.