Acasă » Practică medicală » Cancerul pancreatic: simptomele care ar trebui să îngrijoreze pacientul
Cancerul pancreatic: simptomele care ar trebui să îngrijoreze pacientul
Deoarece pe 19 noiembrie este Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului Pancreatic, profesorul Christoph Zielinski, directorul Wiener Privatklinik Central European Academy Cancer Center, a realizat un material ce cuprinde informații complete despre această boală. Prof. Zielinski s-a specializat în oncologie medicală, imunoterapie și tratamentul personalizat al cancerului.
Cancerul pancreatic este adesea asimptomatic, tocmai de aceea boala este descoperită relativ târziu, când metastazele sunt deja prezente și la un stadiu destul de avansat. Cancerul pancreatic este de obicei detectat în urma efectuării unei tomografii computerizate (CT) sau a imagisticii prin rezonanță magnetică (IRM/RMN).
Simptomele care ar trebui să trimită pacientul la medic
Simptomele detectabile apar când boala este deja avansată. Desigur, apariția mai multor simptome trebuie să dea de gândit, acestea fiind și cele care trebuie să trimită imediat pacientul la specialist.
Printre cele mai frecvente simptome întâlnite înainte de a diagnostica pacientul cu acest tip de cancer amintim:
- scăderea în greutate – inexplicabilă și care apare când nu a intervenit nicio modificare în stilul de viață;
- durerea lombară – din cauza implicării nervilor de către tumoră;
- icterul (îngălbenirea pielii și a regiunii albe a ochilor) – din cauza invaziei căilor biliare care duce la obstrucția acestora.
Cauze și factori de risc în cancerul pancreatic
Printre factorii de risc ai cancerului pancreatic se numără:
- fumatul;
- consumul excesiv de alcool;
- obezitatea;
- diabetul;
- istoricul familial;
- pancreatita cronică.
Persoanele supraponderale, care fumează și consumă alcool în exces sunt mai expuse riscului de a dezvolta cancer pancreatic. În plus, riscul crește odată cu vârsta – începând de la 45 de ani. Două treimi dintre pacienții diagnosticați cu acest tip de cancer au peste 65 de ani, iar bărbații sunt mai des afectați spre deosebire de femei.
Există mai multe tipuri de cancer pancreatic?
80% dintre toate cazurile de cancer pancreatic sunt adenocarcinoame. Cu toate acestea sunt important de menționat și alte tipuri histologice, care se referă în special la tumorile neuroendocrine – tratabile prin mijloace adecvate. Cancerul pancreatic de tip adenocarcinom este cel mai frecvent întâlnit și cel mai agresiv.
Tratamentele adecvate fiecărui stadiu de cancer pancreatic
Pentru adenocarcinoame, chimioterapia este formată din patru medicamente utilizate diferit pentru cancerul pancreatic în stadiu incipient și operat, ce duce la o ameliorare semnificativă a prognosticului pacienților cu privire la rata de supraviețuire.
Pentru adenocarcinoamele avansate și metastatice se utilizează fie această chimioterapie care a dovedit că poate prelungi viața, fie alți compuși de chimioterapie care contribuie la supraviețuirea prelungită a pacientului. În cazurile de cancer neuroendocrin, se apelează la tratamentul antiendocrin fără chimioterapie, care se bazează pe faptul că un cancer pancreatice activ endocrin se află sub controlul anumitor hormoni, al căror efect poate fi blocat prin măsuri adecvate.
În plus față de acești pași sistemici, există și embolizarea metastazelor hepatice prin radiologie intervențională sub controlul imagisticii tomografice computerizate. Embolizarea duce la întreruperea fluxului sangvin către metastază, rezultând moartea celulelor tumorale, sporind astfel efectul tratamentului sistemic.
Cancerul pancreatic se poate dezvolta și din cauza mutațiilor moleculare ale genelor BRCA 1/BRCA 2. În astfel de cazuri, care pot fi descoperite prin metode de diagnostic adecvate, se utilizează medicamente ce influențează pozitiv evoluția bolii pacientului.
Cancerul pancreatic, boală genetică?
În marea majoritate a cazurilor, cancerul pancreatic nu este o boală genetică, dar se știe că 10% dintre pacienți prezintă o mutație moleculară numită BRCA 1 sau BRCA 2, care a fost descrisă în primul rând în cazurile de cancer de sân și ovarian. Prezența unor astfel de mutații în genom crește semnificativ riscul de a dezvolta aceste tipuri de cancer.
Tratamentele care vizează această mutație prezintă beneficii pentru pacienți. În plus, pacienții cu sindroame rare (de ex. sindromul Lynch) pot dezvolta și cancer de pancreas. Cu toate acestea, marea majoritate a pacienților nu prezintă astfel de modificări moleculare.
Cancerul pancreatic poate fi prevenit?
Factorii care duc la pancreatită – precum consumul excesiv de alcool – trebuie evitați. Cu toate acestea, cel mai frecvent factor de risc este fumatul. În mod similar, excesul de kilograme și diabetul sunt factori de risc care pot fi ținuți sub control prin activitatea fizică și o atenție sporită în ce privește alimentația.
Cuvinte-cheie: cancer, cancer pancreatic, dr. Christoph Zielinski, pancreas, pancreatita, ziua mondiala a cancerului pancreatic
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.