Afecțiuni ce pot cauza ochi roșii

Ochii iritați reprezintă un simptom comun, descris adesea prin expresia “ochi roșii”. În general, această condiție nu prezintă un motiv de îngrijorare. Mai exact, roșeața care se manifestă la nivelul ochilor poate dispărea în câteva zile. Există, totuși, și cazuri în care înroșirea ochilor poate fi cauzată de o serie de afecțiuni diferite și tocmai de aceea este important ca persoanele care se confruntă mai frecvent să ceară sfatul medicului.

Stările de oboseală, dar și un consum excesiv de alcool sau de substanțe interzise pot reprezenta câteva dintre cauzele ochilor roșii. Cu toate acestea, există anumite afecțiuni grave, precum glaucomul cu unghi închis, endoftalmita și uveita care pot provoca o astfel de problemă ce perturba vederea.

Tratamentul în cazul ochilor roșii diferă de la pacient la pacient și se va recomanda de către specialist, în funcție de diagnosticul stabilit. De menționat este și faptul că, de cele mai multe ori, ochii iritați și roșii se pot manifesta, în același timp, cu alte simptome supărătoare, cum ar fi durerea, fotofobia sau secrețiile patologice. De asemenea, roșeața poate apărea, inițial, la un singur ochi, urmând ca, ulterior, să se extindă și la celălalt.

Ochi roșii – ce afecțiuni indică

Există o serie de afecțiuni care pot determina aspectul de ochi roșii, iar unele dintre ele pot provoca chiar pierderea ireversibilă a vederii. Este important ca pacientul care se confruntă frecvent cu acest tip de problemă să solicite un consult de specialitate pentru a putea fi diagnosticat și tratat corespunzător. Detaliem în cele ce urmează cauzele medicale care pot duce la aspectul nedorit de ochi roșii.

Sindromul ochiului uscat

Ochii roșii pot fi o manifestare a sindromului de ochi uscat, afecțiune oculară comună în zilele noastre. Se caracterizează prin insuficienta lubrifiere a ochilor, cauzată de lipsa producției de lacrimi sau de evaporarea prea rapidă a acestora.

Alergii

Alergiile sunt o cauză frecventă a ochilor roșii, iar apariția lor este determinată de o reacție a sistemului imunitar la factori de mediu comuni, cum ar fi polenul, praful, părul de animale, fumul sau mucegaiul și nu numai. Rinita alergică sezonieră și perenă, precum și conjunctivita alergică sunt doar câteva exemple de alergii care pot provoca mâncărime, inflamație, iritație și secreții la nivelul ochilor.

Blefarita

Blefarita este o inflamație a marginii libere a pleoapelor, care poate fi cauzată de bacterii sau de acarienii demodex, ce afectează glandele meibiene. Afecțiunea poate provoca simptome persistente, cum ar fi mâncărimea, senzația de arsură, sensibilitate la lumină și ochi roșii și uscați.

Conjunctivita

Conjunctivita este o inflamație a conjunctivei, mucoasa transparentă care acoperă partea interioară a pleoapelor și suprafața ochiului. Afecțiunea poate fi cauzată de o infecție bacteriană sau virală, o reacție alergică sau o iritație cu diferite substanțe. Simptomele conjunctivitei pot include: ochi roșii, mâncărime, iritație și sensibilitate la lumină.

Uveita

Uveita reprezintă inflamația stratului mijlociu al ochiului, dintre scleră și retină, numit și uvee sau tract uveal. Această membrană vascularizată conține irisul, corpul ciliar și coroida. Uveita poate afecta una sau mai multe părți ale uveei și este cauzată de o infecție, o reacție alergică sau o boală autoimună. Durerea oculară, ochii roșii și scăderea acuității vizuale sunt doar câteva dintre manifestările sale.

Sclerita

Sclerita este o afecțiune rară, dar severă, care afectează sclera, partea albă și dură a ochiului. Este cauzată de o infecție, o boală autoimună sau o traumă oculară și poate afecta una sau mai multe părți ale sclerei. Dacă nu este diagnosticată și tratată la timp, sclerita poate provoca complicații grave, cum ar fi pierderea ochiului afectat.

Glaucom primitiv cu unghi închis

Glaucomul primitiv cu unghi închis este un tip de glaucom care se caracterizează prin blocarea bruscă a umorului apos. În această afecțiune este provocată creșterea rapidă a presiunii intraoculare, ceea ce poate genera durere oculară severă, vedere încețoșată și ochi roșii.

Hemoragie subconjunctivală

Hemoragia subconjunctivală este o afecțiune oftalmologică frecventă, care apare atunci când se produce o sângerare în spațiul subconjunctival, adică între conjunctivă și scleră. Poate fi cauzată de o traumă oculară, o schimbare bruscă de presiune sau de efortul fizic intens. Boala provoacă ochi roșii, însă nu determină și modificări ale vederii sau durere.

Leziuni oculare

Ochii roșii pot fi o manifestare a leziunilor oculare. Traumatismele, expunerea la substanțe iritante și pătrunderea corpurilor străine în ochi pot produce leziuni, care variază ca și gravitate.

Endoftalmita

Endoftalmita este o infecție purulentă, bacteriană sau fungică, care se caracterizează printr-o inflamație a cavităților globului ocular. Ea poate apărea în urma unui traumatism sau a unei intervenții chirurgicale. Principalele simptome sunt ochii roșii, umflarea pleoapelor, durerea oculară și scăderea sau pierderea parțială a vederii.

Rozaceea oculară

Rozaceea oculară este o afecțiune inflamatorie, care provoacă ochi roșii, dar și mâncărime și senzație de arsură la nivelul lor. În general, apare la pacienții care se confruntă cu cuperoză. Nu poate fi vindecată complet, însă poate fi ținută sub control cu ajutorul unui tratament adecvat. Pentru ameliorarea rozaceei oculare și pentru tratarea ochilor roșii se recomandă atât administrarea antibioticelor, cât și picături pe bază de corticosteroizi.

Ulcer cornean

Ochii roșii pot apărea și în cazul pacienților care se confruntă cu ulcer cornean. Boala reprezintă o urgență medicală, deoarece prezintă risc major de pierdere parțială sau totală a vederii. Simptomele acestei afecțiuni sunt severe și cresc în intensitate cu cât leziunea din cornee este mai profundă.

Alte cauze ale ochilor roșii

Deși ochii roșii au la bază, în general, cauze medicale, mai există și alți factori care pot provoca apariția acestei condiții:

  • purtarea necorespunzătoare a lentilelor de contact,
  • excesul de alcool,
  • consumul de substanțe ilegale,
  • expunerea îndelungată la soare,
  • fumatul,
  • administrarea medicamentelor anticoagulante,
  • privirea ecranelor digitale pentru mult timp,
  • oboseala sau lipsa somnului,
  • purtarea ochelarilor de vedere necorespunzători nevoilor personale.

Ochi roșii – tratament

Atât timp cât ochii roșii nu sunt însoțiți de alte simptome, precum durerea sau sensibilitatea acută la lumină, nu este vorba despre o problemă gravă de sănătate. În acest caz, ochii roșii se vor vindeca de la sine în câteva zile, dacă pacientul se odihnește suficient și se hidratează corespunzător.
În cazul în care roșeața nu dispare în câteva zile și este însoțită de alte manifestări (tulburări de vedere, febră, greață, dureri, incapacitatea de a deschide ochii), este necesară intervenția imediată a medicului. Diagnosticul se pune după un consult amănunțit, iar tratamentul diferă în funcție de afecțiunea care a cauzat ochii roșii.

Ochii roșii – măsuri de prevenție

De cele mai multe ori, ochii roșii pot fi preveniți respectând câteva reguli esențiale de igienă și optând pentru un stil de viață sănătos. Iată care sunt obiceiurile pe care orice persoană care vrea să evite apariția ochilor roșii trebuie să și le însușească:

  • să nu atingă excesiv zona feței și a ochilor
  • să îndepărteze machiajul corect, cu produse special destinate tenului și ochilor.
  • să poarte ochelari speciali de protecție în timpul înotului.
  • să poarte ochelari de soare cu lentile de calitate.
  • să se hidrateze corespunzător.
  • să folosească lacrimi artificiale dacă suferă de sindromul ochilor uscați.
  • să curețe corespunzător lentilele de contact și să nu le poarte mai mult decât îi este recomandat.
  • să ia pauze atunci când se expune pentru un timp îndelungat în fața ecranelor digitale.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Referințe bibliografice:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/316179
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pink-eye/symptoms-causes/syc-20376355
https://www.healthline.com/health/eye-redness
https://www.webmd.com/eye-health/why-eyes-red
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17690-red-eye

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.