Acasă » Practică medicală » Ce este cistita şi cum afectează pacientele de sex feminin
Ce este cistita şi cum afectează pacientele de sex feminin
Cistita reprezintă inflamaţia acută infecţioasă a vezicii urinare. Din cauza modificărilor ce au loc în organism, simptomele în caz de cistită sunt deosebit de evidente: urinări frecvente, dar slabe cantitativ, însoţite de tenesme, urina putând fi tulbure din cauza puroiului. Tenesmele sunt spasme dureroase însoţite de nevoia de a urina, în consecinţă, bolnavul este neliniştit, nu-şi găseşte locul, iar micţiunea nu aduce nicio uşurare, cel puţin la început, ba chiar dimpotrivă. Uneori apare şi hematuria, adică urinarea cu sânge, acest fapt fiind consecinţa congestiei intense a mucoasei.
Cum apare cistita
Debutul în caz de cistită este brusc, expunerea la frig şi umezeala fiind factorii declanşatori cel mai des incriminaţi. Rolul raporturilor sexuale este foarte rar amintit, totuşi influenţa lor în declanşarea cistitei acute nu trebuie omis. Bolnavii nu au, de obicei, febră, prezenţa acesteia indicând existenţa unui focar infecţios acut în vecinătate. Starea generală se menţine bună, dar bolnavul resimte consecinţele insomniei din cauza urinărilor frecvente şi a senzaţiilor de usturime şi durere.
50% dintre femei fac cel puţin o dată în viaţă cistită
În timpul tratamentului pentru cistită este necesar repausul la pat, evitarea frigului şi a umezelii. Regimul alimentar trebuie să fie uşor, astfel încât să nu suprasolicite stomacul: un repaus alimentar de 2 – 3 zile fiind foarte indicat. Statisticile arată că aproximativ 50% dintre femei fac cel puţin o dată în viaţă infecţie urinară (cistită). Anatomia aparatului urinar şi faptul că la femei orificiul anal este mult mai aproape de uretră decât la bărbaţi, favorizează contaminarea cu bacterii intestinale a orificiului uretrei, femeile fiind astfel mult mai predispuse la acest tip de infecţii.
Cistita şi menopauza
În plus, la femeile active sexual, microorganismele pot proveni din vagin, actul sexual facilitând infectarea. La menopauză, gradul de risc este crescut din cauza faptului că a apărut un deficit de hormoni feminini ce menţineau sănătatea şi pH-ul mucoasei vaginale, deficit ce favorizează dezvoltarea bacteriilor ce cauzează infecţii urinare. Igiena deficitară sau incorectă poate fi considerată un factor de risc.
Plante de ajutor în cistită
Plantele utile în ameliorarea cistitei sunt afinul, aloe, aninul negru, albăstrelele, alunul, brânca-ursului, brusturele, cătina, cimbrul, cireşul, ciuboţica-cucului, coacăzul negru, coada-calului, coada-şoricelului, cozile de cireşe, fasolea, gălbenelele, hameiul, iarba-neagră, jneapănul, leuşteanul, levănţica, limba-mielului, măceşul, mătasea de porumb, merişorul de munte, mesteacănul, muşchiul de piatră, muşeţelul, plopul-negru, porumbul, sfecla roşie, smochinele, socul, sorbestrea, spanacul, splinuţa, stejarul, sunătoarea, tătăneasa, toporaşul, traista-ciobanului, urzica, urzica-moartă, vişinul, vulturica, zmeurul.
Alte tipuri de recomandări pentru cistită
- Tinctură de propolis – administrată intern.
- Lăptişor de matcă – se poate administra zilnic, pentru a mări capacitatea de rezistenţă a organismului.
- Miere – se pot consuma câte 2 – 3 linguriţe zilnic sau va înlocui zahărul din alimentaţie.
- Polen – se iau 20 g pe zi în 2 – 3 reprize cu 15 minute înainte de mese şi se mestecă foarte bine.
- Pastura – se poate consuma câte o bucată de 2 – 3 cm, de 2-3 ori pe zi, în cure de mai multe zile.
- Ovule cu propolis – se vor introduce intravaginal, cate unul, seara. Este indicat să se poarte un tampon pentru a nu păta lenjeria peste noapte.
- Unguent cu propolis 10 – 20% – se poate aplica local, în strat subţire, o dată sau chiar de două ori pe zi.
Aceste recomandări sunt utile chiar şi în cazurile în care este vorba despre o cistită cronică. Chiar dacă simptomele supărătoare dispar, asta nu înseamnă că cistita s-a vindecat, ci doar că tratamentul ales este cel corect.
Cum se poate opri hemoragia cauzată de cistită
În cazul în care sângele este prezent în urină, pentru a opri hemoragia se pot face ceaiuri din una sau mai multe plante.
- Ceai combinat – 1 linguriţă de coada-şoricelului şi 1 linguriţă de urzică-moartă se pun mărunţite în 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma două căni pe zi.
În magazinele de specialitate se găsesc şi multe ceaiuri complexe, care sunt produse după criterii ştiinţifice şi sunt mult mai active decât orice ceai simplu, pentru că, prin asocierea mai multor plante, principiile active din acestea se cumulează şi efectul este mult mai puternic.
Sfatul medicului
Vă propun să încercaţi produsele făcute de firmele româneşti de prestigiu. Sunt doar câteva, dar au ceaiuri renumite întrucât la noi în ţară avem o sumedenie de plante benefice. Aduceţi-vă aminte că, în regimul trecut, eram una dintre ţările mari exportatoare de plante medicinale, pentru că, la noi, plantele sunt în flora spontană. La noi, câmpurile şi poienele nu sunt poluate cu îngrăşăminte.
Cuvinte-cheie: cistita, cistita femei, ginecologie, infectii urinare, inflamatie, sanatatea femeii, vezica urinara
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.