Chirurgia refractivă, eficientă în viciile de refracție

Viciile de refracție precum miopia, hipermetropia și astigmatismul reprezintă motivele principale pentru care pacienții, indiferent de vârstă, se adresează medicului oftalmolog, potrivit prof. univ. dr. Adriana Stănilă, medic primar oftalmolog în cadrul Clinicii Ofta Total din Sibiu. Aceste vicii de refracție reprezintă o serie de afecțiuni în care, pe scurt, ochiul nu poate să focalizeze corect imaginile pe retină. Aceste probleme de vedere se corectează cu ajutorul ochelarilor de vedere sau al lentilelor de contact, în urma unor investigații de specialitate, însă și prin intermediul chirurgiei refractive.

Chirurgia refractivă redă claritatea vederii

Primul domeniu în care a fost cercetată utilizarea laserului în scop terapeutic este oftalmologia. Laserul este un instrument versatil care, la ora actuală, este utilizat în oftalmologie pentru tratamentul și chiar prevenția mai multor boli și complicații asociate acestora. Potrivit specialiștilor, în prezent există o serie de alternative în chirurgia laser, care ar putea ajuta pacienții să scape de ochelarii de vedere.

Chirurgia refractivă corneană atinge performanțe incredibile în corectarea viciilor de refracție. Prima intervenție chirurgicală refractivă corneană a fost realizată în 1963, de către José Barraquer, un important chirurg oftalmolog spaniol, iar de atunci tehnicile au progresat foarte mult.

„În prezent, prin chirurgie refractivă corneană putem obține o reducere a gradului de miopie de 6-7 dioptrii, o reducere a hipermetropiei de 5-6 dioptrii, iar astigmatismul poate fi scăzut cu până la 4-5 dioptrii cilindrice. Aceste rezultate înseamnă o vedere mai clară pentru pacient și, implicit, independență față de ochelari”, a explicat prof. univ. dr. Stănilă. 

Există mai multe tehnici operatorii în chirurgia refractivă: PRK, LASIK, FEMTO-LASIK, SMILE, care se deosebesc prin anumite aspecte.

PRK

În această tehnică, se utilizează laserul cu excimeri pentru ablația corneană după dezepitelizarea mecanică a corneei. Se modifică refracția corneei și se reduce numărul de dioptrii. După această intervenție laser, recuperarea este mai lentă și mai dureroasă decât în cazul utilizării altor metode de chirurgie refractivă.

LASIK

În cadrul acestei operații, se efectuează un flap cornean mecanic cu un microcheratom, apoi se face ablația laser și se repoziționează flapul. Recuperarea este destul de rapidă.

FEMTO-LASIK

Aceasta este o tehnică LASIK îmbunătățită, în care se utilizează două lasere, laserul cu femtosecunde pentru realizarea flapului cornean, acest pas fiind urmat de folosirea laserului cu excimeri pentru ablația laser de reducere a dioptriilor. Ulterior, flapul se repoziționează. Recuperarea este rapidă, nedureroasă și mult mai sigură după această procedură.

SMILE

Se utilizează doar pentru miopie, nu și pentru alte vicii de refracție.

Operațiile laser se pot realiza dacă se respectă câteva condiții de bază:

  • pacientul trebuie să aibă vârsta de peste 18 ani;
  • cu un an înainte de operație, pacientul trebuie să aibă dioptrii constante, nemodificate;
  • pacientul nu trebuie să prezinte unele probleme oculare și sistemice, care să-i afecteze eligibilitatea pentru chirurgia refractivă.

 

 

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.