Cifoza la copii: riscurile netratării și importanța diagnosticării timpurii

Cifoza la copii reprezintă curbarea antero-posterioară a coloanei vertebrale toracale, cunoscută în limbaj popular și drept „cocoașă”. Drept urmare, copiii cu o astfel de deviați prezintă postură tipică, arcuită spre înainte. Coloana vertebrală normală prezintă curburi fiziologice (de unde și forma literei „S” a acesteia), care ajută la menținerea echilibrului, susținerea greutății, precum și la amortizarea șocurilor mecanice. Aceste curburi includ lordoza cervicală și lombară, alături de cifoza toracală. Vorbim despre cifoză la copii, însă patologică, în momentul în care unghiul curburii toracale depășește 40-45 de grade. Acest unghi se evaluează prin radiografie laterală.

Cifoza la copii – cauze și factori de risc

Clinic, cifoza la copii poate fi clasificată în trei categorii principale:

  • cifoza posturală;
  • boala Scheuermann (cifoza Scheuermann, numită și cifoză juvenilă);
  • cifoza congenitală.

Cifoza posturală devine evidentă în momentul adolescenței, care urmare a creșterii accelerate, și este una dintre cele mai comune forme de cifoză la copii și adolescenți. În general, apare din cauza posturii incorecte menținute pe termen lung, favorizată de numeroși factori, cum ar fi de exemplu folosirea prelungită a telefonului, statul la calculator. Integritatea structurilor lombare rămâne aceeași, iar afecțiunea are de obicei un curs benign. Boala Scheuermann, afecțiune care duce la cifoză la copii, implică deformări structurale ale coloanei toraco-lombare. În mod uzual, apare înainte de pubertate, și reprezintă cea mai severă formă de cifoză în rândul copiilor.

Boala Scheuermann se caracterizează prin aplatizarea colțurilor anterioare ale vertebrelor și, în egală măsură, apariția nodulilor Schmorl. Se crede că această formă de cifoză la copii apare ca urmare a unui dezechilibru între procesul de mineralizare și osificare în timpul dezvoltării și al creșterii, ceea ce duce la înclinarea anterioară a corpurilor vertebrale toracale. Cifoza care apare în momentul nașterii (cifoza congenitală) poate fi grav invalidantă și rapid progresivă. Așadar, se asociază cel mai des cu posibile complicații neurologice. Cifoza congenitală poate apărea în urma a două procese patologice:

  • eșecul formării (tipul I) – unul sau mai multe corpuri vertebrale nu se dezvoltă optim, rezultând astfel o cifoză care se agravează pe măsură ce copilul creștere;
  • eșecul segmentării (tipul II) – dou[ sau mai multe corpuri vertebrale nu se separă corespunzător. De obicei, cifoza de acest tip este diagnosticată după ce copilul începe să meargă.

Factorii care cresc riscul de cifoză în rândul copiilor sunt următorii:

  • postura incorectă și sedentarismul;
  • poziții vicioase in utero, utilizarea inadecvată a sistemelor de purtare pentru bebeluși sau a celor deficitare din punct de vedere ergonomic, care cresc presiunea asupra coloanei;
  • traume sau fracturi la nivelul coloanei toracale;
  • infecții osoase (tuberculoza vertebrală) și afecțiuni inflamatorii cronice (artrita reumatoidă juvenilă);
  • boli neuromusculare, cum ar fi distrofia musculară, paralizia cerebrală;
  • creșterea bruscă în înălțime (în special în perioada adolescenței).

Predispoziția genetică, spre exemplu, joacă un rol important în cifoza la copii asociată cu boala Scheuermann. Rahitismul, datorat carenței de vitamina D, slăbește structura osoasă, ceea ce va crește și riscul de cifoză la copii. Copiii care adoptă poziții greșite în timp ce stau în bancă sau la birou, precum și în timpul utilizării dispozitivelor electronice, sunt mult mai predispuși spre a dezvolta această deformare. Clinic, pentru a se face diferențiere între cifoza fiziologică și cea patologică, se folosesc termeni diferiți. În acest context, „hipercifoza” reprezintă, de fapt, acea situație patologică în care curbura toracală se prezintă peste un unghi de 40-45 de grade.

Cifoza la copii – riscuri asociate lipsei tratamentului

Cifoza la copii este cel mai des secundară menținerii unei poziții vicioase, inadecvate, care are potențialul de a pune compresie excesivă asupra coloanei toracale. De foarte multe ori, aceasta se prezintă fără dureri și este progresivă. Dincolo de faptul că poate evolua de la o problemă în primă instanță estetică, la o afecțiune deosebit de severă care poate avea un impact major asupra altor sisteme de organe, cifoza la copii, în lipsa tratamentului, poate ridica într-un anumit punct necesitatea intervențiilor chirurgicale deosebit de invazive. În majoritatea cazurilor, atunci când se identifică timpuriu deviația, un corset pentru cifoză la copii are rezultate foarte eficiente.

Durere cronică și limitarea mobilității

Cifoza la copii, pe măsură ce evoluează, duce la dureri dorsale persistente, care au tendința de a deveni din ce în ce mai severe. Deformarea coloanei limitează, în egală măsură, și libertatea de mișcare, afectând biomecanica normală a corpului.

Deformarea progresivă a coloanei

Cifoza netratată duce la o deformare din ce în ce mai puternică, progresivă, a coloanei, ceea ce poate avea impact asupra arhitecturii și structurii acesteia. Chiar dacă inițial cifoza la copii are implicații doar asupra regiunii toracale, cu timpul se poate ajunge la afectarea structurii întregii coloane. Cifoza la copii afectează mobilitatea și capacitatea de menținere a echilibrului.

Afectarea funcției respiratorii

Cifoza la copii, în special în forme severe, duce și la deformări ale toracelui. Deformarea de la nivelul toracelui reduce capacitatea pulmonară, ducând la dificultăți respiratorii, oboseală, risc crescut de infecții pulmonare recurente.

Afectarea funcției cardiovasculare

În cazuri avansate, cifoza la copii poate duce și la compresie cardiacă. Se consideră că persoana cu cifoză este mult mai predispusă să dezvolte, în timp, insuficiență cardiacă (fără a fi prezenți și alți factori de risc asociați, în afara deformării toracale).

Impactul psihologic al bolii

Copiii cu cifoză severă sunt mult mai predispuși să dezvolte anxietate și depresie, precum și să aibă o stimă de sine scăzută. Au tendința de a se izola și de a evita activitățile de grup. În timp, cifoza la copii afectează semnificativ relațiile sociale și, prin urmare, poate să aibă un potențial impact negativ și asupra dezvoltării inteligenței emoționale.

Cifoza la copii – importanța diagnosticării și intervenției timpurii

Practic, cu cât cifoza la copii este diagnosticată mai rapid, cu atât prognosticul asociat este unul mult mai bun. Diagnosticul precoce este esențial pentru a preveni progresia deformării, așadar a posibilelor complicații asociate. Intervențiile rapide, de obicei prin metode non-chirurgicale, sunt mult mai eficiente în stadiile incipiente de cifoză la copii, când unghiul de curbură nu este extrem de crescut.

Diagnosticul precoce al cifozei la copii include următoarele:

  • examinarea copilului – în poziție de repaus și în timpul mișcării – îi permite medicului să identifice curbura anormală a coloanei. De cele mai multe ori, cifoza la copii poate fi foarte ușor vizibilă cu ochiul liber;
  • radiografia laterală a coloanei toracale permite măsurarea unghiului Cobb, care cuantifică severitatea curburii;
  • RMN-ul nu este indicat decât în cazul în care cifoza la copii pare să nu se datoreze posturii incorecte prelungite, fiind suspectate tumori, infecții sau leziunii;
  • evaluarea funcțională, cum ar fi testele de funcție pulmonară, se pot efectua pentru a evalua impactul cifozei asupra respirației.

Diagnosticarea timpurie a cazurilor de cifoză la copii are, bineînțeles, și beneficiul de a asigura inițierea unui tratament pentru cifoză. Beneficiile intervenției terapeutice timpurii sunt, printre altele, următoarele:

  • corectarea posturii – cifoza posturală poate fi corectată complet și eficient prin kinetoterapie specifică și exerciții pentru cifoză la copii, sub îndrumarea unui specialist;
  • prevenirea complicațiilor respiratorii, cardiovasculare, durerii și progresiei deformării spre cifoză ireversibilă;
  • conservarea mobilității și redobândirea biomecanicii normale a coloanei vertebrale.

Kinetoterapia și purtarea corsetelor ortopedice sunt, în stadiu inițial, principalele alternative de tratament. Intervenția chirurgicală este rezervată cazurilor severe, în care curbura toracică poate depăși chiar 70 de grade, cu implicații respiratorii și cardiovasculare.

 

Referințe bibliografice:

  1. Lam JC, Mukhdomi T. Kyphosis. [Updated 2023 Aug 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK558945/;
  2. O’Donnell JM, Wu W, Youn A, Mann A, Swarup I. Scheuermann Kyphosis: Current Concepts and Management. Curr Rev Musculoskelet Med. 2023 Nov;16(11):521-530. doi: 10.1007/s12178-023-09861-z. Epub 2023 Aug 24. PMID: 37615931; PMCID: PMC10587050. Link: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10587050/;
  3. Koelé MC, Lems WF, Willems HC. The Clinical Relevance of Hyperkyphosis: A Narrative Review. Front Endocrinol (Lausanne). 2020 Jan 24;11:5. doi: 10.3389/fendo.2020.00005. PMID: 32038498; PMCID: PMC6993454. Link: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6993454/;
  4. Congenital and Neuromechanical Abnormalities of the Skeleton. DONALD J. ORTNER. Link: https://sci-hub.se/https://doi.org/10.1016/B978-012528628-2/50055-7.

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.