Semnele și simptomele colesterolului mărit

Colesterolul este o moleculă lipofilă ce joacă un rol esenţial în organism. Contrar credinţelor actuale, care cataloghează colesterolul drept un compus nociv, această moleculă are numeroase roluri care asigură funcţionarea normală a celulelor. Problemele apar la persoanele care au colesterolul mărit, peste limitele fiziologic normale, întrucât concentrațiile plasmatice crescute de colesterol au o legătură directă de cauzalitate cu patogeneza aterosclerozei. Ateroscleroza este o afecțiune gravă, responsabilă în cea mai mare parte de dezvoltarea bolilor coronariene, a afecțiunilor vasculare periferice și afecțiunilor cerebro-vasculare. Depistarea colesterolului mărit presupune efectuarea investigațiilor paraclinice de laborator.

Colesterolul joacă un rol esențial în organism, fiind precursor pentru sinteza hormonilor steroizi (cortizol, aldosteron), hormonilor sexuali (progesteron, estrogen și testosteron), acizilor biliari și vitaminei D. De asemenea, asigură rezistența și permeabilitatea membranelor celulare. Deoarece colesterolul este în cea mai mare parte lipofil, este transportat în sânge împreună cu trigliceridele, în interiorul particulelor lipoproteice (HDL, IDL, LDL, VLDL, chilomicroni). În cazurile de colesterol mărit, se observă și o creștere a acestor fracții.

Colesterolemie – valori normale

Zilnic sunt introduse în organism 300 – 700 mg de colesterol, din care, la nivelul intestinului, sunt absorbite între 30 şi 50%. Absorbția colesterolului exogen la nivelul intestinului necesită prezența acizilor biliari – acidul colic și chenodexicolic. Colesterolul tisular, de origine endogenă, este, în schimb, majoritar (60 – 100 mg/zi). Provine din biosinteza hepatică și intestinală, dar un procent mic de colesterol este sintetizat de cortexul glandelor suprarenale și gonade, fiind astfel utilizat pentru sinteza hormonilor steroizi și sexuali. Imediat după ce a fost biosintetizat, acest compus circulă în sânge (în componența lipoproteinelor VLDL, LDL și HDL). Persoanele care au colesterol mărit pot prezenta patologii de biosinteză hepatică și intestinală.

Concentrația de colesterol din sânge (colesterolemia) acceptată ca fiind normală este:

Valorile înscrise în tabel pot să difere ușor în funcție de laboratorul în cadrul căruia s-au făcut analizele, respectiv de kitul utilizat pentru cuantificarea colesterolemiei. În general, variațiile sunt mici.

Colesterol mărit – semne și simptome

Persoanele care au colesterol mărit nu manifestă imediat simptome. Totuși, persoanele cu hipercolesterolemie severă pot prezenta depozite de colesterol (lipide sau grăsimi) la nivelul pleoapelor (xantelasmă) sau acumulări de grăsime pe suprafața pielii (xantoame), ușor de observat examenul clinic. Nivelul de colesterol mărit se stabilește în urma efectuării profilului lipidic, când se constată o concentrație peste limitele normale. Hipercolesterolemia prezintă simptome doar atunci când a apărut deja ateroscleroza, care are manifestări specifice, în funcție de zonele afectate.

Persoanele cu ateroscleroză manifestă simptome directe, ușor de sesizat, cum sunt durerile toracice, oboseala rapidă, amorțeli la nivelul membrelor, stări de confuzie sau dureri de cap. Simptomele sunt în strânsă legătură cu locul în care s-a dezvoltat placa de aterom. Un alt semn cu ajutorul căruia hipercolesterolemia ar putea fi identificată este reprezentat de acumularea grăsimii la nivelul abdomenului.

Colesterol mărit – metode de diagnostic

Dincolo de anamneză, respectiv a investigațiilor fizice, colesterolul mărit este confirmat sau infirmat prin efectuarea profilului lipidic, analiză de laborator ce presupune determinarea concentrației trigliceridelor și colesterolului, cu toate fracțiile sale (LDL, HDL, colesterol total). Aceste valori sunt utilizate pentru a depista anomaliile de concentrație ale nivelului de colesterol și trigliceride din sânge. Astfel, medicul poate estima riscul unui pacient de a dezvolta probleme de sănătate, cum ar fi boala coronariană și arterială periferică, accidentul vascular cerebral sau alte patologii. Totuși, de menționat este că aceste afecțiuni au o incidență mai mare la persoanele care se confruntă cu colesterol mărit.

Colesterol mărit – cauze

Nivelurile ridicate de colesterol pot avea mai multe cauze, printre care aportul exogen ridicat de colesterol (o alimentație bogată în grăsimi saturate, de tip trans), sedentarismul (lipsa activității fizice este asociată cu creșterea concentrației LDL și scăderea concentrației HDL, cu prognostic negativ asupra sănătății cardiovasculare). Obezitatea, diabetul zaharat, vârsta, sexul, consumul cronic de alcool și fumatul, tratamentele medicamentoase, unele afecțiuni hepatice, pot avea drept efecte creșterea concentrației colesterolului. De asemenea, niveluri semnificativ crescute de colesterol se pot datora și unor mutații genetice (dislipidemiile sau hipercolesterolemiile familiale), care duc la colesterol mărit, depistat la mai mulți membri ai familiei.

Colesterol mărit – factori de risc

Nivelurile crescute de colesterol LDL („colesterol rău”) sunt asociate cu procesul aterosclerozei. Ateroscleroza reprezintă acumularea la nivelul arterelor a colesterolului oxidat, sub forma plăcilor de aterom. Din această cauză se îngustează lumenul arterelor, încetinind și chiar oprind circulația sangvină către organele vitale. Dacă plăcile de aterom apar la nivelul vaselor cu rol în hrănirea inimii, apare boală arterială coronariană, cea mai frecventă cauză a infarctului de miocard. Când este vorba despre afectarea țesutului cerebral, există un risc semnificativ ca pacientul care are colesterol mărit să sufere un accident vascular cerebral.

Colesterol mărit – tratament și management

Când vine vorba de tratamentul pentru colesterol mărit, acesta ar trebui să fie reprezentat mai ales de modificări ale stilului de viață, cu abordarea unei diete echilibrate și efectuarea exercițiilor fizice regulate. S-a demonstrat științific faptul că alimentația echilibrată, cu un conținut redus de grăsimi, are implicații majore în reechilibrarea nivelului de colesterol. Pe de altă parte, activitatea fizică susținută crește concentrație colesterolului HDL („colesterol bun”). Tratamentul medicamentos presupune administrarea statinelor (clasă de medicamente folosită pentru a reduce valorile colesterolului seric).

Menținerea greutății normale și a indicelui de masă corporală în conformitate cu înălțimea, evitarea factorilor stresori, a fumatului, alcoolului, adoptarea unui stil de viață liniștit și echilibrat reprezintă modalități optime de a menține colesterolul în limite normale. De obicei, mulţi pacienţi au colesterol mărit, însă își dau seama de acest aspect doar după ce efectuează investigații de laborator pentru alte probleme. În funcție de gravitate, medicul recomandă tratamente specifice și modificarea stilului de viață, cu limitarea consumului de grăsimi și efectuarea activităţii fizice.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.