Complicațiile osteoporozei în sezonul rece. Impactul frigului asupra riscului de fracturi

Osteoporoza este o afecțiune care constă în reducerea densității osoase, aspect ce duce la afectarea rezistenței și durității osului. Este o boală ce evoluează fără simptome, iar în cele mai multe cazuri diagnosticarea pacienților are loc după ce apar complicațiile osteoporozei, în cele mai multe cazuri clinice după ce pacientul suferă o fractură.

Osteoporoza și complicațiile

Oasele au calitatea cea mai bună în jurul vârstei de 30 de ani. Pierderea majoră a calității osoase poate începe la 50 de ani la femei și la 65 de ani la bărbați. Factorii ce contribuie la resorbția osoasă, respectiv la declanșarea osteoporozei sunt:

  • aportul alimentar scăzut de vitamina D, proteine și calciu;
  • sedentarismul;
  • dezechilibrul hormonilor sexuali;
  • scăderea masei musculare.

Complicațiile osteoporozei au urmări semnificative: pacienții suferă o scăderea a calității vieții sau în unele cazuri speranța duratei de viață este redusă semnificativ.

Complicațiile osteoporozei cele mai frecvente constau în fracturile spontane. Statisticile arată că în decursul vieții una din trei femei și unu din doisprezece bărbați suferă o fractură osteoporotică pe os patologic (os afectat), majoritatea cu localizare la nivelul coloanei vertebrale, șoldului și încheieturii mâinii.

Cele mai diagnosticate complicații

Fracturile vertebrale sunt cele mai diagnosticate complicații ale osteoporozei; între 30 și 55% dintre femeile trecute de vârsta de 50 de ani suferă cel puțin o fractură vertebrală. Aceasta este una din complicațiile osteoporozei în care pacientul trebuie să informeze de urgență medicul. Semnele și simptomele unei fracturi vertebrale sunt: apariția durerii acute de spate, cu debut brusc, de intensitate severă. La mers, stat în picioare, la aplecare sau la efectuarea mișcărilor de răsucire durerea se agravează, iar la stat în șezut durerea cedează. În funcție de pacient și de gradul lui de suportabilitate al durerii simptomele pot varia, astfel că unii pacienți pot resimți spre exemplu durerea de debut la nivel abdominal ceea ce poate fi derutant pentru aceștia pentru că se pot gândi că suferă de o altă afecțiune precum ulcerul.

Unii pacienți cu fractură vertebrală nu simt durerea, dar pot observa apariția  unei curburi anormală a coloanei vertebrale.

Printre semnele fracturilor vertebrale se numără și scăderea semnificativă în înălțime, dureri epigastrice însoțite de constipație, dureri la nivelul bazinului date de scurtarea coloanei și tulburările de respirație rezultate ca urmare a scurtării lungimii coloanei și de modificările de postură.

În condițiile în care semnele și simptomele sunt variate, este extrem de important să se apeleze la medic pentru a fi identificată cauza durerii sau a modificărilor anatomice: complicație a osteoporozei sau altă patologie.

Durerea face parte dintre complicațiile osteoporozei: aceasta poate apărea la unii pacienți cu mult înainte de apariția fracturilor. Pacientul se obișnuiește să trăiască cu această durere, iar la momentul în care se produce o fractură persoana în cauză nu simte nimic neobișnuit.

Alte complicații

Altă manifestare enumerată printre complicațiile osteoporozei este modificarea de postură sau cifoza care duce la un aspect cocoșat sau la un stomac împins în afară. Aceasta este una din complicațiile osteoporozei ce vine la pachet cu durere, presiune suplimentară asupra coloanei dată de presiunea exercitată de cocoașă, dificultate de respirație și dificultate în procesul de hrănire din cauza aplecării corpului într-o poziție nenaturală.

Nu în ultimul rând, trebuie să menționăm pe lista complicațiilor osteoporozei limitarea mișcărilor, aspect ce apare ca urmare fracturilor. Imobilitatea ce urmează în perioada post- fractură duce la perioade lungi de inactivitate fizică ceea ce duce și la slăbirea musculaturii, respectiv la o susținere slabă a oaselor.

Pierderea stimei de sine sau a independenței și schimbările de dispoziție se numără printre complicațiile osteoporozei, la nivel psihologic.

Osteoporoza și sezonul rece

În sezonul rece, odată cu venirea temperaturilor foarte scăzute și cu apariția ghețușului, riscul de alunecare crește, iar în cazul pacienților cu osteoporoză chiar și o simplă căzătură poate avea urmări grave precum fracturile de șold sau la încheietura mâinii. Femeile trecute de 50 de ani trebuie să aibă în vedere că și un traumatism aparent minor precum o simplă căzătură pe gheață poate avea urmări precum complicațiile osteoporozei descrise mai sus, mai ales că osteoporoza după cum spuneam este o afecțiune ce progresează fără semne, până la o eventuală primă fractură.

De aceea, pentru a evita cea mai frecventă complicație a osteoporozei, persoanele trecute de 50 de ani în condiții de temperatură scăzută cu potențial de îngheț trebuie să acorde o atenție deosebită la deplasarea pe zonele alunecoase. În vederea reducerii riscului de fracturare în sezonul rece, în special în cazul persoanelor cu potențial crescut de a se confrunta cu complicații ale osteoporozei se recomandă următoarele:

  • purtarea de încălțăminte cu talpă antiderapantă din cauciuc sau neopren;
  • analizarea cu atenție a suprafețelor pe care se pășește;
  • deplasarea cu mâinile în afara buzunarelor; dacă mâinile sunt în buzunare scade capacitatea de folosire a brațelor în vederea menținerii echilibrului;
  • efectuarea de pași mici cu degetele curbate și evitarea utilizării telefonului pe parcursul mersului pe stradă (acest lucru crește capacitatea de atenție în timpul deplasării pe suprafețe cu potențial de alunecare sau împiedicare).

Apariția complicațiilor osteoporozei pot fi evitate prin controale regulate la medic în vederea depistării timpurii a osteoporozei. Odată diagnosticată boala este importantă respectarea planului de tratament recomandat personalizat și adaptarea stilului de viață.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

medic primar medicină sportivă
secretar general S.Ro.M.S., manager medical F.R. Rugby

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.