COVID-19: cu sau fără mască?

Contagiozitatea ridicată a virusului SARS-CoV-2 cât şi potenţialele riscuri ale infectării cu acest nou agent patogen au impus măsuri fără precedent în majoritatea ţărilor lumii. Distanţarea socială şi regulile stricte de igienă sunt considerate în continuare principalele căi de prevenire a răspândirii virusului. Treptat însă utilitatea purtării măştilor medicale sau non-medicale, recomandată iniţial doar celor care au infecţii respiratorii sau îngrijesc persoane bolnave, se conturează tot mai clar, iar recomandările forurilor internaţionale devin mai nuanţate.

Recomandările OMS

Deşi Organizația Mondială a Sănătății (OMS) susţine ideea conform căreia măștile medicale trebuie să fie prioritare pentru personalul din domeniul sănătății, cele mai recente declaraţii ale oficialilor săi arată o mai mare deschidere faţă de utilizarea pe scară largă a măștilor de protecţie anti-COVID-19, ca o modalitate de a reduce răspândirea coronavirusului.

Ce înseamnă imunocompromis și ce legătură există cu pandemia COVID-19?

„OMS a evaluat utilizarea pe scară largă a folosirii măștilor medicale și non-medicale împotriva COVID-19 şi emite îndrumări și criterii pentru a sprijini țările în luarea acestei decizii”, se arată într-o informare cu ocazia unui briefing de presă al Organizaţiei din 6 aprilie a.c.

„De exemplu, țările ar putea lua în considerare utilizarea măștilor în comunități unde alte măsuri precum igiena mâinilor și distanțarea fizică sunt mai greu de obținut, din cauza lipsei de apă sau a aglomerărilor de populaţie. Dacă sunt purtate măști, acestea trebuie utilizate în siguranță și în mod corespunzător”, mai transmite comunicatul.

Recomandările CDC

Pe de altă parte, Center for Disease Control and Prevention (CDC) a început să încurajeze purtarea de măşti homemade, atunci când distanţarea socială nu este posibilă sau dificil de realizat (spaţii comerciale, farmacii etc.), în special în zonele în care transmiterea comunitară a coronavirusului este semnificativă.

CDC recomandă, de asemenea, apelarea la măşti sau la alte forme de acoperire a feţei din materiale textile, pentru a încetini răspândirea virusului și pentru a împiedica transmiterea sa de la persoanele care ar putea avea virusul fără să ştie. Conform CDC, acest tip de protecţie, confecționat fie din materiale de uz casnic, fie din materiale obișnuite la costuri reduse poate fi utilizat ca o măsură voluntară suplimentară de sănătate publică.

Alte voci sunt mult mai vehemente, precum cea a specialistului în biologie moleculară de la Institute for Systems Biology (ISB) din Seattle, profesorul Sui Huang. Acesta consideră că reţinerea de a impune la nivel general purtarea măştilor pe motiv că ar fi doar parţial eficiente nu are la bază rațiuni științifice. „Măștile sunt foarte importante și eficiente, deoarece asigură o protecție bidirecțională. Chiar şi măştile simple acţionează ca o barieră fizică care poate bloca ruta de transmitere”, apreciază profesorul Sui Huang într-un articol cu titlul „De ce ar trebui să purtăm toţi mască – Există o nouă motivaţie ştiinţifică”.

Măștile trebuie însoțite și de alte măsuri

OMS consideră că, deocamdată, există cercetări limitate în acest domeniu. „Încurajăm țările care au în vedere utilizarea măștilor pentru populația generală să le studieze eficacitatea, astfel încât să putem învăța cu toții. Cel mai important, măștile ar trebui folosite întotdeauna ca parte a unui pachet cuprinzător de alte măsuri. (…) Nu există un răspuns în alb sau în negru și niciun glonț de argint. Măștile singure nu pot opri pandemia”, este de părere OMS.

Pandemia COVID-19: prevenția, rol esențial

În schimb, Sui Huang susţine că există suport ştiinţific în acest sens, aducând argumente ce ţin de logică, cât şi de mecanismul şi biologia de transmitere a COVID-19.

Ce tipuri de măști pot fi folosite

Există trei tipuri principale de măşti, dar niciunul nu este infailibil: măştile chirurgicale, măştile cu filtru sau respiratorii (de exemplu, N95 ori FFP2) şi măştile artizanale (numite şi homemade, confecţionate, în general, din bumbac).

Măștile respiratorii asigură cea mai bună protecţie, fiind proiectate să oprească aerosolii (picăturile cu un diametru sub 10 microni). Acestea se adresează în special personalului medical care se ocupă de tratarea bolilor respiratorii acute. Sunt măşti destul de scumpe şi nu pot fi purtate mai mult de patru ore, deoarece pot duce la disconfort.

Măştile chirurgicale a căror destinaţie principală este, aşa cum indică şi denumirea lor, utilizarea în sala de operaţie, pot proteja, de asemenea, şi în cazul COVID-19. Potrivit unei simulări experimentale citate de Huang şi realizate de van der Sande et al. în 2008, măștile chirurgicale scad de patru ori ponderea picăturilor tip aerosol ce pătrund în interiorul lor, comparativ cu ponderea picăturilor identificate pe exteriorul lor.

Măştile artizanale, descrise iniţial ca ineficiente, ba chiar periculoase, pot oferi şi ele o oarecare protecţie. Conform experimentului amintit, acestea au capacitatea de a micşora de trei ori ponderea picăturilor aerosol pătrunse în interiorul măştii. La aceasta se adaugă şi protecţia împotriva picăturilor mari (de peste 10 microni).

Reguli de bază

Potrivit recomandărilor OMS, înainte de pune o mască, mâinile trebuie dezinfectate cu o soluţie pe bază de alcool sau spălate cu apă şi săpun. Masca trebuie poziţionată astfel încât să acopere cât mai bine gura și nasul, fără a lăsa spaţii între mască și față. Se evită atingerea măştii în timpul utilizării; dacă trebuie totuşi repoziţionată, este necesară din nou dezinfectarea sau spălarea mâinilor. Masca trebuie înlocuită imediat ce se umezește, iar măștile de unică folosință nu se reutilizează. Pentru a îndepărta masca, aceasta se scoate din spate în față, fără a atinge partea din față a măștii, care poate fi contaminată (cel mai simplu se va trage de elasticele laterale). Masca utilizată se aruncă imediat într-un coş cu capac şi se face din nou igiena mâinilor.

În cazul măştilor non-medicale, recomandările de utilizare sunt similare, cu excepţia celor privind refolosirea. Acestea pot fi repurtate cu condiţia să fie spălate la temperatură înaltă după fiecare utilizare și călcate.

Dincolo de argumentele pro sau contra, utilizarea măştilor este o măsură relativ accesibilă pentru cei mai mulţi oameni, al cărei impact pozitiv în temperarea răspândirii noului coronavirus poate fi uşor probat.

Bibliografie:

  1. WHO Director-General’s opening remarks at the media briefing on COVID-19 – 6 April 2020; www.who.int;
  2. CDC – Use of Cloth Face Coverings to Help Slow the Spread of COVID-19; www.cdc.gov;
  3. Sui Huang – COVID-19: Why we should all wear masks — There is new scientific rationale; www.medium.com;
  4. WHO – When and how to wear medical masks to protect against coronavirus; www.who.int.

Asistent de farmacie

Cuvinte-cheie: , , , , , , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.