Acasă » Practică medicală » COVID-19 și sănătatea mintală: recomandările OMS
COVID-19 și sănătatea mintală: recomandările OMS
În luna martie a acestui an, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) declara infecția cu virusul SARS-CoV-2 – pandemia COVID-19. Cu o creștere alarmantă a numărului de cazuri în întreaga lume, pandemia a generat o criză la nivel mondial, fiind un motiv de stres pentru fiecare persoană în parte. Departamentul de sănătate mintală și abuz de substanțe al Organizației Mondiale a Sănătății face câteva recomandări în ceea ce privește mesajele care ar trebui utilizate în comunicare, pentru a susține sănătatea mintală și bunăstarea psihosocială a comunității în această perioadă.
Mesaje pentru populația generală
- COVID-19 afectează populația din foarte multe zone geografice, așa că atunci când vă referiți la această boală nu o asociați cu vreo etnie sau naționalitate anume. Fiți empatici cu toți cei care se confruntă cu boala, indiferent dacă sunt din țara dumneavoastră sau nu. Persoanele infectate cu acest virus nu au făcut nimic greșit și au nevoie de sprijin.
- Atunci când vorbiți despre o persoană pozitivă COVID-19 nu o numiți victimă COVID-19, caz de COVID-19. Sunt pur și simplu persoane care au această boală și care sunt tratate sau persoane care se recuperează și care vor reveni la viața pe care o aveau înainte, chiar dacă momentan cu unele restricții. Este important să reducem stigmatizarea în această perioadă.
- Încercați să nu vă uitați sau să citiți de dimineața până seara doar știri referitoare la această pandemie. Veți fi anxioși, stresați și nu vă veți mai putea detașa. Căutați ca informațiile să provină din surse sigure și, în principal, să vă învețe cum să vă protejați. Puteți citi actualizările de informații o singură dată pe zi. Aveți la îndemână site-ul OMS-ului precum și site-urile autorităților locale stirioficiale.ro, www.mai.gov.ro, www.ms.ro, www.dspb.ro.
- Fiți buni cu ceilalți și ajutați în măsura în care puteți. Sunt oameni în comunitate care au o nevoie reală de ajutor și nu vă costă nimic dacă atunci când mergeți la cumpărături îi întrebați și pe cei mai în vârstă ce nevoi au. Doar împreună vom putea depăși criza prin care trecem.
- Există și vești bune, povești ale persoanelor care s-au vindecat și care sunt dispuse să împărtășească experința lor, așa că le puteți urmări – vă vor ajuta să faceți mai ușor față perioadei încărcate.
- Este momentul să le mulțumiți celor care se află în prima linie în această perioadă, și care au grijă de sănătatea dumneavoastră. Gândiți-vă că și ei au familii, prieteni și apropiați cărora le pasă!
Cuvinte-cheie: ajutor, COVID+19, depresia, depresie, empatic, empatie, pandemia covid, prima linie, snatate mintala, snatatea mintala
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.