Acasă » Practică medicală » Cum poate fi prevenită febra musculară
Cum poate fi prevenită febra musculară
Febra musculară este cauzată de orice activitate fizică care exercită o presiune prea mare asupra muşchilor. Toată lumea poate experimenta dureri musculare, chiar și persoanele care fac mișcare în mod regulat și au o stare fizică bună. Acestea pot fi inconfortabile, însă dispar în termen de 2-3 zile. Pacienţii care se confruntă cu disconfort muscular trebuie să facă diferenţa între durerea musculară legată de efort și celelalte cauze. Durerile musculare pot apărea atât la adulți cât și copii.
Febra musculară și activitățile fizice solicitante
În timpul activității fizice mușchii se contractă pentru a susține mișcarea. Activitatea fizică prelungită sau repetitivă îi poate suprasolicita, cauzând febra musculară. Excesul de efort și durerea musculară pot apărea în urma unei activităţi fizice noi. De exemplu, febra musculară poate apărea în cazul unei persoane care a participat ca jucător la un meci de fotbal, după o perioadă îndelungată de sedentarism. Durerea musculară poate fi cauzată şi de o serie de antrenamente fizice îndelungate, de o intensitate mai mare, introducerea unor exerciţii fizice noi etc.
Febra musculară sau durerea musculară cu debut întârziat
Febra musculară apare de obicei la câteva ore după activitatea fizică. Din acest motiv, medicii o numesc durere musculară cu debut întârziat. Majoritatea oamenilor se confruntă cu febră musculară la un moment dat, indiferent de capacitatea fizică. Unii experți consideră că acest tip de inflamație este o reacție a sistemului imunitar la stimuli necunoscuți.
În urma unui studiu realizat de către oamenii de ştiinţă de la Universitatea Harvard, s-a dovedit că nu există nicio relație între acidul lactic și durerea musculară. Producţia de glucoză şi glicogen la nivel hepatic este stimulată de acidul lactic, care contribuie la utilizarea mai eficientă a carbohidraţilor şi reprezintă o sursă rapidă de energie, „preferată” de muşchi şi inimă. Acesta este un factor-cheie în mecanismele de adaptare la stres şi ajută la obţinerea unor bune rezultate de către atleţi în perioadele intense de pregătire.
Febra musculară dispare după 24-72 de ore
Potrivit Colegiului American de Medicină Sportivă (ACSM), febra musculară apare de obicei la 12-24 de ore după efectuarea exercițiilor fizice şi dispare după aproximativ 24-72 de ore. Nivelul de durere pe care îl resimte o persoană în timpul febrei musculare depinde de tipul, durata și frecvența activității care a cauzat durerea. Exerciţiile fizice pot fi continuate, însă pacientul ar putea avea o stare de disconfot. Durerile puternice care apar imediat după activitatea fizică ar putea fi un semn al unei leziuni.
Febra musculară ar putea fi diminuată prin încălzirea muşchilor
Una dintre cele mai bune modalități de a preveni febra musculară este efectuarea treptată a oricărui nou program de activitate fizică. Pentru a reduce durerea, mușchii trebuie să aibă un timp de adaptare la noile activităţi şi exerciţii fizice. Încălzirea mușchilor înaintea antrenamentelor ar putea diminua simptomele febrei musculare. În cazul în care pacientul nu îşi poate continua activităţile fizice, specialiştii recomandă odihna. Alternativ, aceştia s-ar putea concentra pe exerciții care vizează mușchii mai puțin afectați pentru a permite grupurilor musculare suprasolicitate să se refacă.
Diferenţa dintre durerile musculare şi febra musculară
Cauza febrei musculare este reprezentată de suprasolicitarea muşchilor prin practicarea unor exerciţii fizice intense. Însă, durerea musculară poate avea cauze multiple precum stresul, deficitul de vitamine, deshidratarea, entorsele şi alte leziuni, lipsa odihnei, infecţii sau boli ereditare.
- Durerile musculare pot fi cauzate de lipsa unui aport suficient de vitamine.
- Deshidratarea poate cauza dureri musculare. Cantitatea de apă recomandată este de 2 litri pe zi. O persoană care practică exerciţii fizice intense ar trebui să fie atentă la nivelul de hidratare.
- Entorsele sau alte leziuni pot provoca dureri musculare. În astfel de cazuri, specialiştii recomandă administrarea unor analgezice. Dacă simptomele nu se îmbunătăţesc, iar durerea persistă, pacientul este sfătuit să ia legătura cu un medic specialist.
- Lipsa somnului poate avea un impact sever, lipsa odihnei putând cauza dureri musculare.
- Și alte probleme medicale diferite pot provoca dureri musculare, printre care artrita, gripa, lupusul, boala Lyme, scleroza multiplă etc.
Surse: webmd.com; medicalnewstoday.com; choosept.com; nhs.uk
Cuvinte-cheie: activitate fizica, disconfort muscular, dureri musculare, febra, febra musculara, muschi
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.