Acasă » Practică medicală » Dependența de social media
Dependența de social media
Dependența de rețelele de socializare este tot mai des întâlnită în zilele noastre. În prezent, social media ocupă un loc central în viaţa cotidiană, mai ales în cazul adolescenţilor şi tinerilor. Avantajele unei astfel de tehnologii sunt incontestabile atât în ceea ce priveşte activitatea profesională, cât şi în viaţa personală. Totuşi, folosirea excesivă şi inadecvată a acestor instrumente poate avea un impact negativ dramatic asupra sănătăţii, conform specialiştilor.
Platformele de social media au devenit medii extrem de populare, unde oamenii interacţionează, leagă prietenii, comunică, se exprimă, găsesc suport emoţional pentru problemele lor sau află lucruri noi. Dincolo de aspectele sale pozitive, social media vine şi cu o serie de riscuri, în rândul cărora cele care ameninţă starea de sănătate şi de bine reclamă o atenţie sporită. Cele mai mari îngrijorări sunt legate de sănătatea mintală şi au ca justificare efecte negative ale social media.
Social media: fenomenul FoMO
O analiză a Royal Society for Public Health (RSPH) indică faptul că acest sentiment de dependenţă este resimţit de circa 5% dintre tineri, iar social media este descrisă ca având o putere mai mare decât ţigările şi alcoolul în ceea ce privește apariția dependenţei. De exemplu, în Marea Britanie, 91% dintre tinerii din grupa de vârstă 16-24 de ani folosesc internetul pentru social media. În acest context, a apărut şi un nou fenomen – FoMO (Fear of Missing Out) – tradus prin nevoia de a fi permanent conectat, pentru a nu pierde lucruri care s-ar putea întâmpla când o persoană este offline.
Dependența de social media și deprivarea de somn
Cei care folosesc social media au tendinţa să petreacă nu doar prea multe ore pe astfel de platforme, ci şi să desfăşoare aceste activităţi până seara târziu sau în timpul nopţii. Un raport al asociaţiei American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) subliniază faptul că deprivarea de somn a adolescenţilor atrage o rată crescută a depresiei, idei de suicid, obezitate și performanțe școlare mai slabe.
Copiii şi reţelele sociale. Cum să îi ţii în siguranţă online!
Cyberbullyingul
Potrivit unui studiu menţionat de ACOG, circa 20-40% dintre adolescenți raportează că au fost victime ale cyberbullyingului. Adesea, generaţiile tinere sunt asaltate online de o multitudine de mesaje agresive şi repetitive, iar acestea circulă rapid printre utilizatori. Ca şi bullyingul tradițional, intimidarea cibernetică este asociată cu anxietate crescută, depresie și o stimă de sine scăzută la adolescenți. Bullyingul a fost asociat și cu alte efecte asupra sănătății fizice: probleme la nivel gastric sau de somn, dureri de cap, tensiune, oboseală, inapetenţă etc.
Iar lista implicaţiilor abuzului de social media poate continua cu efecte ca favorizarea sentimentului de singurătate şi izolare, scăderea stimei de sine (în special, în cazul fetelor sau femeilor tinere, care trăiesc sub presiunea lookului perfect), distragerea de la alte activităţi importante, lipsa de atenţie, hiperactivitatea, expunerea la anumite comportamente sexuale şi la fenomene precum pornografia ori sextingul (mesajele sexuale explicite).
Studii recente stabilesc o legătură tot mai certă între utilizarea excesivă a social media şi instalarea unor tulburări sau probleme de sănătate.
Depresia și anxietatea
Conform RSPH, incidenţa depresiei şi a anxietăţii a crescut cu 70% în rândul tinerilor în ultimii 25 de ani. Chiar tinerii recunosc faptul că patru dintre cele mai populare cinci platforme de social media le agravează, de fapt, anxietatea. Acest risc creşte proporţional cu numărul orelor zilnice petrecute în social media şi devine semnificativ când se depăşesc două ore pe zi, potrivit aceleiaşi surse.
Tulburările de somn
Numărul redus al orelor de odihnă şi pierderea nopţilor, practici frecvente în rândul pasionaţilor de social media, produc perturbări ale somnului. În plus, dispozitivele electronice în sine pot afecta calitatea somnului. Studiile au arătat că lumina emisă de majoritatea ecranelor poate influenţa ritmurile circadiene prin întârzierea eliberării de melatonină.
Alte probleme de sănătate
Pe termen lung, lipsa calităţii somnului este legată de o gamă largă de afecţiuni medicale precum hipertensiune arterială, diabet, obezitate, atac de cord, accident vascular cerebral.
Întrucât mijloacele social media fac parte din realitatea prezentului nostru şi nu pot fi pe deplin evitate, prevenirea riscurilor este posibilă prin informarea şi educarea utilizatorilor. Prin alegerea unor platforme cu principii de funcţionare cât mai sănătoase şi cunoaşterea potenţialelor efecte nedorite ale utilizării acestora, beneficiile social media pot fi valorificate cu riscuri minime.
Bibliografie:
- The American College of Obstetricians and Gynecologists – Concerns Regarding Social Media and Health Issues in Adolescents and Young Adults, February 2016; www.acog.org;
- Royal Society for Public Health – Status of Mind, Social media and young people’s mental health and wellbeing, May 2017; www.rsph.org.uk.
Cuvinte-cheie: adolescenti, anxietate, cyberbullying, dependenta social media, depresie, deprivare somn, facebook, instagram, social media, tineri, tulburari somn, twitter
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.