Acasă » Practică medicală » Deshidratarea: când trebuie să ne îngrijorăm
Deshidratarea: când trebuie să ne îngrijorăm
Deshidratarea apare atunci când organismul pierde mai multă apă și lichide decât primește. Chiar și un nivel scăzut de deshidratare poate cauza dureri de cap, letargie și constipație. Apa reprezintă aproximativ două treimi din greutatea corpului și este necesară pentru numeroase funcții, de la lubrifierea articulațiilor până la digestie și eliminarea toxinelor.
Odată cu această scădere, modificările aduse nivelului de minerale, sare și zahăr din organism ar putea provoca numeroase efecte negative. Deshidratarea poate fi ușoară sau severă. Chiar dacă deshidratarea ușoară poate fi tratată acasă, cea severă are nevoie de atenție medicală imediată.
Cauzele deshidratării
În general, cauza deshidratării este aportul scăzut de apă, pierderea prea mare de apă sau o combinație între cele două. Alți factori pot fi clima, nivelul de activitate fizică și dieta.
- Diareea – este cauza cea mai frecventă de deshidratare.
- Vărsăturile – pe lângă faptul că acestea duc la o pierdere mare de lichide, vărsăturile îngreunează și consumul de lichide.
- Transpirația – prin transpirație se elimină o cantitate semnificativă de apă. Temperaturile ridicate, activitatea fizică crescută și chiar febra pot amplifica și mai mult pierderea de lichide prin transpirație.
- Diabetul – nivelul ridicat de glucoză în sânge poate duce la eliminarea unei cantități mari de urină.
- Urinarea frecventă – pe lângă faptul că aceasta poate fi cauzată de diabetul necontrolat, urinarea frecventă mai poate apărea și ca urmare a consumului de alcool și a anumitor medicamente cum ar fi cele pentru managementul tensiunii arteriale, diuretice sau antipsihotice.
Factori de risc
Anumite categorii de persoane pot prezenta un risc mai ridicat de deshidratare comparativ cu restul populației.
- Bebelușii prezintă riscul cel mai ridicat de deshidratare din cauza greutății corporale mici, aspect care îi face sensibili chiar și la o pierdere scăzută de lichide.
- Atleții, în special cei care participă la evenimente de anduranță cum ar fi maratonul sau triatlonul.
- Persoanele care suferă de boli cronice cum ar fi diabetul sau bolile renale.
Bulimia nervoasă: cauze, simptome, tratament
Semnele și simptomele deshidratării
Cele mai frecvente semne și simptome ale deshidratării sunt:
- senzația intensă de sete;
- vertijul;
- urina concentrată, închisă la culoare și cu miros puternic;
- durerea de cap;
- tensiune arterială scăzută.
Deshidratarea severă și urgența medicală
Copiii și persoanele vârstnice ar trebui să primească tratament imediat, chiar dacă simptomele sunt acelea ale unei deshidratări ușoare.
În ceea ce privește restul persoanelor, prezența următoarelor simptome poate fi considerată o urgență medicală:
- diaree severă;
- prezența sângelui în scaun;
- diareea care durează 3 sau mai multe zile;
- incapacitatea de a menține lichide în organism;
- dezorientarea.
Prevenție și tratament
Pentru majoritatea persoanelor, consumul de lichide și alimente cu un conținut ridicat de apă, cum ar fi fructele și legumele, ar trebui să fie suficient pentru a preveni deshidratarea. În ceea ce privește tratamentul, deshidratarea este tratată prin revenirea la normal a nivelului de apă în organism. Acest lucru se poate realiza prin consumul de apă sau în unele cazuri, prin rehidratarea pe cale intravenoasă.
Dr. Laura Ene: „Prin deshidratare, caldura excesiva poate afecta valorile glicemice!”
Persoanele deshidratate ar trebui să evite băuturile care conțin cofeină cum ar fi cafeaua, ceaiul sau energizantele. Afecțiunile principale care au produs deshidratarea trebuie tratate folosind medicamentele corespunzătoare – antidiareice, antiemetice, antitermice.
Cuvinte-cheie: apa, cauze deshidratare, deshidratare, deshidratarea, durere de cap, lichide, semne deshidratare, toxine
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.