Acasă » Practică medicală » Dispepsie sau indigestie: simptome, cauze, tratament
Dispepsie sau indigestie: simptome, cauze, tratament
Dispepsia sau indigestia se manifestă prin durere sau disconfort abdominal, care apare în partea de sus a abdomenului. Pacienții experimentează aceste simptome în general după mesele copioase. Potrivit datelor furnizate de Fundația Internațională pentru Tulburări Gastrointestinale din S.U.A., dispepsia afectează 30% din populația lumii. Simptomele frecvente includ balonare, disconfort abdominal, senzație de sațietate și greață. Anumite afecțiuni, precum boala de reflux gastroesofagian, dar și administrarea unor medicamente pot cauza apariția dispepsiei.
Dispepsia poate provoca mai multe simptome
Simptomele dispepsiei sunt numeroase și pot include senzație de arsură la nivelul stomacului sau în partea de sus a abdomenului, durere abdominală, balonare, greață, vărsături etc. Simptomele se pot intensifica atunci când pacientul se confruntă cu stresul psihologic. Dispepsia (indigestia) poate afecta pacienții de toate vârstele, iar riscul crește în cazul persoanele care consumă alcool, iau medicamente care distrug flora intestinală, se confruntă cu anumite afecțiuni precum depresia, anxietatea sau cu anomalii ale tractului digestiv. Femeile gravide au adesea dispepsie (indigestie), mai ales când sarcina a depășit 27 de săptămâni.
Factori care influențează apariția dispepsiei
Dispepsia poate apărea din mai multe cauze. Obiceiurile alimentare, stilul de viață, anumite afecțiuni și administrarea unor medicamente stau la baza dezvoltării indigestiei. Obezitatea, fumatul, stresul sunt factori de risc. În plus, aceasta poate fi un simptom asociat mai multor afecțiuni precum boala de reflux gastroesofagian, ulcerul, cancerul de stomac, pancreatita, calculii biliari, gastrita, inflamația stomacului, hernia hiatală, infecția cu virusul H. pylori, boala celiacă, boala intestinului iritabil etc. Medicii le recomandă pacienților cu indigestie să evite alimentele acide, să reducă băuturile care conțin cofeină și alcool și să renunțe la fumat.
Dispepsie (indigestie) – complicații
În cazurile severe, dispepsia persistentă poate provoca anumite complicații.
- Strictura esofagiană – tractul se poate îngusta, provocând dificultăți la înghițire și dureri în piept. Poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru lărgirea esofagului.
- Stenoza hipertrofică de pilor – în unele cazuri, sucul gastric poate provoca iritarea pilorului, segmentul care face legătura între stomac și intestinul subțire. Dacă pilorul se cicatricizează, se poate îngusta. Astfel, pacientul nu va putea digera corespunzător alimentele, fiind nevoie de o intervenție chirurgicală.
Simptomele similare cu dispepsia pot fi cauzate și de atacurile de cord. Dacă pe lângă disconfortul abdominal, pacientul manifestă dificultăți de respirație, transpirație sau dureri în piept, trebuie apelat serviciul 112.
Dispepsie, metode de diagnosticare
O serie de teste poate fi utilă în determinarea cauzei disconfortului abdominal și pentru excluderea altor afecțiuni, ce pot cauza simptome similare.
Acestea pot include:
- analize de sânge – contribuie la excluderea altor boli cu semne și simptome similare;
- depistarea Helicobacter pylori – se pot recolta probe biologice din sânge sau scaun;
- endoscopia – cu ajutorul endoscopului, medicul poate vizualiza esofagul, stomacul și duodenul.
Cum se poate trata dispepsia?
Tratamentul dispepsiei depinde de simptomele pacientului. Se recomandă, în general, tratamentul medicamentos și modificări ale stilului de viață. Medicamentele care pot ajuta la gestionarea simptomelor dispepsiei le includ pe cele pe bază de simeticonă, care sunt benefice împotriva balonării, inhibitorii de pompă de protoni, precum lansoprazolul, omeprazolul și esomeprazolul.
Dacă rezultatele testelor indică prezența H. pylori, se vor administra antibiotice în combinație cu inhibitori ai pompei de protoni. În plus, antidepresivele triciclice și inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei, administrate în doze mici, pot contribui la inhibarea activității neuronilor care controlează durerile intestinale.
Surse: medicalnewstoday.com; webmd.co; nhs.uk; mayoclinic.org
Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!
Cuvinte-cheie: disconfort abdominal, dispepsie, durere abdominala, indigestie, reflux gastroesofagian, simptome indigestie, tratament indigestie
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.