Acasă » Practică medicală » Disuria sau urinarea dureroasă – cum se tratează
Disuria sau urinarea dureroasă – cum se tratează
Disuria sau urinarea dureroasă este caracterizată de senzaţii de usturime, mâncărime, arsură în timpul urinării, semnalând apariţia unei infecţii a tractului urinar inferior. În funcţie de zona afectată a tractului urogenital, infecţiile pot fi de mai multe feluri. Uretra, ureterele, rinichii şi vezica urinară alcătuiesc tractul urinar. Urina trece prin uretere, pentru a ajunge de la rinichi la vezica urinară. Durerea simţită în timpul urinării este cauzată de infecţia la nivelul unuia dintre aceste organe.
Ce anume cauzează disuria?
Potrivit specialiştilor, femeile sunt mai susceptibile la a dezvolta infecţii urinare. Acest lucru este influenţat de faptul că uretra femeilor este mai scurtă, iar bacteriile au o distanță mai mică de parcurs pentru a ajunge la vezică.
- Prostatita – este reprezentată de inflamaţia prostatei şi poate cauza disconfort urinar;
- Cistita – este o altă cauză a urinării dureroase și reprezintă inflamația mucoasei vezicii;
- Uretrita – este inflamarea uretrei cauzată de infecţia cu bacterii;
- Epididimita – este o infecţie întâlnită în cazul bărbaţilor;
- Boala inflamatorie pelviană (BIP) – poate afecta trompele uterine, ovarele, colul uterin și uterul;
- Uropatia obstructivă – este reprezentată de modificări funcţionale sau structurale, care fac ca urina să revină în rinichi;
- Pietre la rinichi – sunt mase de material întărit localizate în tractul urinar, care pot provoca disconfort;
- Medicamente – anumite medicamente, cum ar fi cele pentru tratamentul cancerului și unele antibiotice, pot avea ca efect secundar urinarea dureroasă.
Tratamentul pentru disurie (urinare dureroasă) poate dura chiar şi 4 luni
Potrivit specialiştilor, disuria sau urinarea dureroasă din cauza unei infecții bacteriene se îmbunătățește de obicei destul de repede după ce pacienţii încep administrarea tratamentului. Durerea asociată cu unele infecții, cum ar fi cistita interstițială, poate fi mai dificil de tratat. Rezultatele terapiei medicamentoase pot apărea mai lent. În unele cazuri este necesar ca medicamentele să fie administrate timp de 4 luni pentru ca pacientul cu disurie să observe îmbunătăţiri.
O persoană poate urma tratament timp de până la 12 săptămâni dacă are prostatită bacteriană cronică. Alte posibile tratamente pentru prostatită includ antiinflamatoare, masaj prostatic, băi calde și medicamente alfa-blocante, care relaxează mușchii din jurul prostatei. În plus, medicii recomandă consumul de lichide şi odihna.
Disuria sau urinarea dureroasă poate fi prevenită
Apariţia disuriei poate fi prevenită prin următoarele modalităţi:
- evitarea detergenţilor şi articolelor de toaletă parfumate care ar putea cauza iritaţii;
- folosirea prezervativelor în timpul actului sexual;
- modificarea dietei şi evitarea băuturilor care pot irita vezica urinară, precum băuturile acidulate, cofeina şi alcoolul.
Când trebuie contactat medicul?
Pacienţii ar trebui să ia legătura cu un medic specialist atunci când constată că durerea persistă şi apare sângerarea în timpul urinării, durere pe o perioadă mai lungă de 24 de ore, febră etc. Tratarea infecţiilor tractului urinar şi descoperirea precoce a acestora pot ameliora simptomele disuriei. Pentru femeile însărcinate, administrarea unui tratament în faza incipientă a infecţiei este foarte importantă.
Surse: medicalnewstoday.com; healthline.com; webmd.com
Cuvinte-cheie: arsura, disurie, durere la urinare, mancarime, tract urogenital, urinare dureroasa, usturime
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.