Acasă » Practică medicală » Durerea de umăr și cauzele ei
Durerea de umăr și cauzele ei
Pacienții care acuză durere de umăr trec frecvent pragul cabinetului sau farmaciei, fie ei tineri, adulți sau persoane în vârstă. Așadar, durerea de umăr reprezintă una dintre cele mai frecvent acuzate tipuri de durere cu localizare musculo-scheletală.
Durerea de umăr poate avea la bază multipli factori declanșatori: accidentări, leziuni, mișcări repetitive la locul de muncă, anumite mișcări în timpul antrenamentelor sportive, etc.
Anatomia umărului este complexă, articulația umărului fiind formată din următoarele oase: humerus (osul superior al brațului), claviculă, scapulă (lama umărului), coafa rotatorilor (4 mușchi: supraspinos, infraspinos, subscapular, rotund mic și cu tendoanele aferente) și din mușchiul deltoid (acesta “lucrează” împreună cu coafa rotatorilor în vederea relizării mișcărilor de rotație ale umărului).
Inflamația, leziunile sau rănile de la nivelul acestor oase și mușchi vor declanșa durere de umăr.
Factori de risc pentru durerea de umăr
Printre factorii de risc ce pot declanșa durere de umăr se numără:
- mișcările repetitive;
- postura incorectă în repaus sau în timpul mersului;
- traumatisme , leziuni, accidente la nivelul umerilor;
- suprasolicitarea umerilor (ridicarea unor obiecte grele);
- vârsta.
Cauzele durerii de umăr
Umărul fiind o articulație complexă, poate avea la bază multiple cauze ce pot declanșa durerea de umăr începând cu suprasolicitarea, rănirea, accidentările și continuând cu anumite patologii care se manifestă prin durere de umăr.
- Suprasolicitarea umărului – poate fi o urmare a unor mișcări repetitive (necesare în executarea activității zilnice la locul de muncă sau în executarea unor exerciții fizice) care pot duce în timp la o ruptură de mușchi/ ligament/ tendon.
- Bursita – frecările dintre mușchi și oase sunt reduse prin intermediul burselor (“perne de amortizare”). Acestea, în urma folosirii “excesive” a umărului se pot inflama astfel apărând durerea asociată cu scăderea amplitudinii de mișcare a umărului. Există cazuri în care umărul se blochează.
- Tendinita – tendoanele coafei rotatorii se inflamează. Microtrauma repetată a tendoanelor reprezintă principala cauză a tendinitei. Atenție în cazul pacienților care practică sporturi de contact în care umerii sunt loviți în mod repetat.
- Artrita – boala articulară degenerativă sau osteoartrita. În această situație vorbim de: cartilajul de la nivelul articulației umărului este uzat ceea ce conduce la mișcări neregulate ale articulației, inclusiv la formarea de osteofite. Mișcările neregulate asociate cu prezența osteofitelor (creșteri osoase) duc la mișcări rigide și la durere de umăr intensă.
- Infecțiile bacteriene – artrite septice. Dacă există o infecție la nivelul articulației umărului vor fi afectate și alte articulații caz în care durerea de umăr va radia spre braț și pacientul se va confrunta cu inflamație, înroșirea pielii, căldură la atingere și durere nocturnă. Vorbim de infecții bacteriene ale umărului apărute ca urmare a unor traumatisme cu rană deschisă.
- Capsulita adezivă – umăr înghețat – are la bază patologii precum diabetul de tip 2, hipotiroidismul, hipertiroidismul, boala Parkinson și unele afecțiuni cardiovasculare și apare la persoanele de peste 40 de ani, iar persoanele de sex feminin sunt mai predispuse către această afecțiune.
- Impingementul subacromial – în momentul ridicării brațului, partea superioara a omoplatului (acromion) exercita presiune asupra coafei rotatorii. Afecțiunea poate avea debut brusc sau treptat. În unele cazuri se poate ajunge la intervenție chirurgicală. În majoritatea situațiilor afecțiunea trece în decurs de câteva săptămâni cu ajutorul exercițiilor cu rol în recuperarea mobilității umărului. Durerea de umăr în impingementul subacromial este mai intensă pe perioada nopții și poate afecta calitatea somnului.
- Radiculopatia cervicală – “nervul ciupit” – un nerv al gâtului este comprimat sau iritat în locul în care se ramifică. Este declanșată durerea de umăr, slăbiciune musculară și amorțeală care se deplasează în braț și în mână.
Printre cele mai frecvente cauze care pot duce la durere de umăr se numără:
- leziunile la nivelul coloanei vertebrale;
- contractura musculară în patologia coloanei cervicale, sindromul miofascial, etc;
- osteomielita și alte leziuni ale osului.
Cum se manifestă durerea de umăr
Semnalele de alarmă care vor determina pacienții să apeleze la dumneavoastră, cadrele medicale, în cazul durerii de umăr sunt:
- rigiditate la nivelul articulației umărului;
- mobilitate scăzută a umărului/ brațului;
- senzație de arsură și furnicături la nivelul umărului;
- durere în articulația umărului;
- slăbiciune musculară.
Când se impune contactarea unui medic în caz de durere de umăr
Dacă pacienții se confruntați cu durere de umăr:
- acută și intensă;
- apărută ca urmare a unui traumatism urmat de tumefacție, sângerare;
- cu debut brusc recomandați-le să apeleze la ajutor medical de specialitate.
În cazul în care durerea de umăr are un debut brusc (durerea de umăr acuzată pornește dinspre piept spre mandibulă/ mână) de intensitate mare, și este însoțită de dispnee, transpirații, amețeli, trebuie avut în vedere un posibil infarct miocardic ceea ce impune intervenție medicală de urgență!
Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!
medic primar medicină sportivă
secretar general S.Ro.M.S., manager medical F.R. Rugby
Cuvinte-cheie: durere de umăr, durere musculară, durere oase, leziuni, traumatism, umăr
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.