Acasă » Practică medicală » Durerea cronică, o problemă supărătoare cu implicații psihice
Durerea cronică, o problemă supărătoare cu implicații psihice
Durerea este o reacție importantă a sistemului nervos, care avertizează asupra existenței unor posibile leziuni. Semnalele dureroase călătoresc dinspre zona rănită către creier. Durerea scade în intensitate pe măsură ce o leziune se vindecă, însă, cu toate acestea, durerea cronică este diferită, continuând să transmită semnale dureroase chiar și după vindecarea leziunii, aspect ce poate dura de la câteva săptămâni până la câțiva ani. Durerea cronică reduce mobilitatea unui pacient, flexibilitatea, forța și rezistența și este definită ca o durere care nu dispare cel puțin 12 săptămâni.
Durerea cronică și cauzele frecvente
Durerea cronică apare din cauza deteriorării nervilor, devenind astfel mai intensă și de lungă durată. Însă există și cazuri în care pacienții se confruntă cu o durere cronică fără ca inițial să fi suferit o leziune ce ar fi putut duce la deteriorarea nervilor. Astfel, durerea cronică poate fi o cauză a unor probleme de sănătate precum sindromul oboselii cronice, endometrioza, fibromialgia, bolile inflamatorii intestinale, cistita interstițială, disfuncția articulară temporomandibulară, artrita. Pacienții adulți sunt cei care se confruntă mai des cu durerea cronică, fiind o problemă întâlnită mai frecvent în rândul femeilor.
Durerea cronică poate fi resimțită ca o arsură, ca un tremur permanent, ca o înțepătură, o inflamație, rigiditate sau ca o durere surdă. Ea poate fi însoțită de oboseală, lipsa apetitului, insomnie, slăbiciune, lipsă de energie, stare de spirit schimbătoare.
Reducerea durerii și păstrarea mobilității
În ceea ce privește tratamentul durerii cronice, obiectivul principal este acela de a reduce durerea și de a ajuta pacientul cu această suferință să ducă la bun sfârșit activitățile de zi cu zi, fără disconfort. Severitatea și frecvența durerii cronice diferă de la pacient la pacient. Așadar, medicul va crea planuri personalizate de management al durerii în funcție de intensitate și de restul problemelor de sănătate. Se recomandă terapia cognitiv-comportamentală, acupunctura, psihoterapia, terapia ocupațională, stimularea electrică, terapia fizică, tehnicile de relaxare, medicația pentru controlul durerii și intervențiile chirurgicale, acolo unde este cazul.
Medicația recomandată în durerea cronică
Pentru a reduce intensitatea durerii și a o calma se pot prescrie analgezice precum acteminofen sau antiinflamatoare nesteroidiene – cum sunt acidul acetilsalicilic și ibuprofenul, dar și analgezice opioide. De asemenea, se pot recomanda antidepresive sau anticonvulsivante pentru controlul durerii. Din păcate, durerea cronică nu poate fi tratată, însă poate fi manageriată cu succes. Durerea fizică se află în strânsă legătură cu problemele care apar la nivel emoțional, așadar nivelul de stres poate influența și nivelul durerii.
Managementul durerii cronice și stilul de viață
Stilul de viață are un aport important, iar un management corect al stresului va ajuta și la controlul durerii. Medicii recomandă o dietă sănătoasă, fără grăsimi și alimente procesate, mișcare și odihnă. Deși este greu pentru pacienții cu durere cronică să ducă la bun sfârșit unele activități, acest lucru nu înseamnă că trebuie să se izoleze, pentru că acest aspect ar putea aduce cu sine creșterea sensibilității la durere.
Surse: healthline.com; webmd.com; neurology.org
Cuvinte-cheie: durere, durere cronica, durerea cronica, mobilitate, pacient, sistem nervos
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.