Durerea, simptom comun al multor afecţiuni

Durerea este un simptom comun al multor afecțiuni. Aceasta reprezintă o experienţă emoţională şi senzorială neplăcută, care poate apărea în urma oboselii sau după efectuarea unor exerciții fizice intense, dar poate fi și un semn al unei afecțiuni de bază. Durerea poate fi acută şi de scurtă durată sau poate deveni o problemă cronică, potrivit definiţiei Asociației Internaționale pentru Studiul Durerii. Alte simptome care apar împreună cu durerea sunt slăbiciune musculară, epuizare, febra, frisoanele.

Durerea cauzată de stres

Stresul poate afecta buna funcţionare a sistemului imunitar, astfel organismul nu mai poate lupta la fel de eficient cu infecţiile. Pacienţii trebuie să acorde mai multă atenţie simptomelor specifice anxietăţii şi stresului, precum ritmul cardiac anormal, hipertensiunea, bufeurile, senzaţia de agitaţie, durerea de cap. În astfel de cazuri se recomandă terapia pentru gestionarea corectă a stresului.

Durerea și deshidratarea

Când o persoană este deshidratată, aceasta ar putea experimenta durere în anumite zone ale corpului. În plus, alte simptome ale deshidratării includ urină închisă la culoare, vertij, stare de epuizare, sete intensă. Specialiştii recomandă consumul a doi litri de apă pe zi. Pacienţii care se confruntă cu diareea se pot deshidrata foarte uşor.

Legatura dintre lipsa odihnei şi durere

Potrivit specialiştilor, o persoană are nevoie de cel puțin 6 până la 8 ore de somn în fiecare noapte. Lipsa somnului poate cauza apariția durerilor în anumite zone ale corpului, confuzie sau dezorientare, probleme de înțelegere, vorbire şi de memorie. Potrivit Centrului de Somnologie din România, mai mult de 50% dintre români dorm mai puțin de 7-8 ore pe noapte şi peste 75% suferă de epuizare. Insomnia netratată poate afecta sistemul cardiovascular şi crește riscul de obezitate.

Anemia poate provoca durere

Anemia apare atunci când organismul prezintă un deficit de globule roşii (celulele sangvine care transportă oxigenul către organe), astfel ţesuturile nu primesc suficient oxigen. Pacienţii care se confruntă cu anemia experimentează stare de somnolenţă, ameţeli, durere de cap şi epuizare fizică. Carența de fier, folat sau vitamina B-12 poate cauza apariţia anemiei. Tratamentul presupune administrarea unor suplimente alimentare. Anemia poate fi prevenită prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos.

Mononucleoza cauzează durere

Mononucleoza sau „boala sărutului” este o infecție cauzată de virusul Epstein-Barr (EBV). Este foarte contagioasă, iar unul dintre cele mai frecvente simptome este durerea în anumite părţi ale corpului. Durerea și oboseala pot apărea în urma inflamaţiei, care blochează căile respiratorii. Alte simptome includ stare de epuizare, umflarea ganglionilor limfatici, apariţia unei eczeme, durere în gât, febră. Simptomele mononucleozei infecţioase apar de obicei la 4-6 saptamani de la infectarea cu EBV. Majoritatea persoanelor se simt mai bine dupa 2-4 săptămâni de la începerea tratamentului.

Durerea, semn al pneumoniei

Pneumonia este o infecție pcare poate afecta tot sistemul respirator. Dacă procesul de respiraţie nu se desfăşoară corect, organismul nu poate obține suficient oxigen pentru a menține sănătoase țesuturile. Acest lucru poate determina apariţia durerii. Pacienţii se mai pot confrunta cu tuse, greaţă, epuizare, vărsături, diaree, bufeuri, febră. Pneumonia se tratează cu antibiotice. În majoritatea cazurilor, tratamentul se poate efectua la domiciliu, starea pacientului urmând să se îmbunătăţească după 2 sau 3 zile.

Sindromul oboselii cronice

Sindromul oboselii cronice cauzează epuizare şi slăbiciune musculară, indiferent de cât de mult ar dormi pacientul. De multe ori provoacă insomnie. Sindromul oboselii cronice poate influenţa apariţia durerilor musculare şi articulare, durere de cap, probleme de memorie, ameţeală, confuzie. Conform unor statistici efectuate la nivel internațional de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, sindromul oboselii cronice afectează aproximativ 1% din populația globului. Femeile se confruntă mai mult cu această problemă decât bărbaţii.

Lupusul

Lupusul se dezvoltă atunci când sistemul imunitar atacă țesuturile, inclusiv vasele de sânge, organele și articulațiile. Din cauza deteriorării și inflamației cauzate de această afecțiune autoimună, durerile sunt frecvente. Persoanele în cauză se pot confrunta şi cu stare de epuizare, febră, sensibilitate la lumină, convulsii etc. Cel mai adesea este diagnosticat la femeile tinere, cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani.

Durerea, principalul simptom al bolii Lyme

Boala Lyme este cauzată de Borrelia burgdorferi, în urma unei mușcături de căpușă. Durerea este un simptom comun, în special la nivelul mușchilor și articulațiilor. Dacă boala Lyme nu este tratată, poate provoca afecțiuni neuromusculare și articulare, cum ar fi artrita și paralizia facială. Alte simptome includ epuizare, bufeuri și transpirații reci, febră, dureri de cap etc. Diagnosticul se pune în faza timpurie cu ajutorul unui test ELISA, iar rezultatele pozitive sau echivoce se vor confirma cu ajutorul tehnicii imunoblot.

Scleroza multiplă

Scleroza multiplă (SM) este o afecțiune a sistemului nervos central în care mielina se deteriorează din cauza inflamației. Deteriorarea întrerupe capacitatea sistemului nervos de a transmite informațiile în mod corespunzător. Drept urmare, pacienţii pot simți dureri, furnicături sau alte senzații anormale. Aceştia se pot confrunta şi cu senzaţii de slăbiciune şi epuizare, probleme de vedere, orbire temporară sau permanentă, probleme de echilibru şi de memorie.

Surse: healthline.com; medicalnewstoday; combiflam.co.in

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.