Acasă » Practică medicală » Durerile de spate: tipuri, cauze, tratament
Durerile de spate: tipuri, cauze, tratament
Afecțiunile care se manifestă prin dureri de spate sunt larg răspândite în populația adultă. Studiile în domeniu reiterează faptul că, la nivel mondial, până la 23% dintre adulți suferă de dureri de spate cronice, în special la nivel lombar. Recurența acestor dureri, de-a lungul unui an, este de 24 până la 80%. O durere de spate afectează calitatea vieții individului, fiind una dintre principalele cauze de dizabilitate la nivel mondial.
Din fericire, măsurile de terapie ajută la ameliorarea majorității episoadelor de durere, mai ales când prognosticul este favorabil. Intervențiile chirurgicale sunt rareori necesare pentru a trata durerile de spate, acestea fiind de cele mai multe ori stabilizate la domiciliu, prin fizioterapie și kinetoterapie.
Durerile de spate au o implicație profundă asupra bunăstării individului. Când se cronicizează, afectează calitatea activităților zilnice. De exemplu, persoanele care suferă de astfel de dureri au probleme cu somnul, le este greu să-și mobilizeze corpul pentru a efectua mișcări normale (aplecare, întindere, rotire), să conducă sau să meargă la serviciu. Unii nu mai sunt capabili să ridice greutăți, să practice exerciții fizice, situații care pot duce și la un alt tip de probleme cognitiv-emoționale: anxietate, depresie, izolare. Având astfel de implicații asupra vieții individului, durerile de spate trebuie tratate rapid și ținute sub control.
Ce este o durere de spate?
Există mai multe tipuri de dureri, în funcție de regiunile anatomice ale coloanei vertebrale: dureri cervicale și dureri toracice, dureri în zona lombară și dureri în zona sacrală. Dat fiind faptul că zona cea mai solicitată este cea lombară, care susține cea mai mare greutate a corpului, pacienţii prezintă dureri de spate în special în această regiune. Durerile de spate sunt ușor de identificat, deoarece se manifestă prin simptome imediate, specifice, care implică jenă la mișcare și dureri acute localizate, ce afectează calitatea vieții.
Cum se manifestă o durere de spate
Uneori, durerea localizată la nivelul spatelui poate iradia spre membrele inferioare și chiar spre mâini. În general, durerile sunt percepute diferit de fiecare pacient, în funcție de pragul de durere suportat. Mișcările uzuale sau mersul pe jos pot duce, de obicei, la agravarea durerilor de spate.
Cauzele durerii de spate
Există mai mulți agenți etiologici ce cauzează dureri de spate. În funcție de natura lor, agenții etiologici potențiali se împart în 5 categorii:
- mecanici – leziuni ale coloanei vertebrale, discurilor intervertebrale sau țesuturilor moi;
- degenerativi – osteoartrita, stenoza, boala degenerativă a coloanei; fracturile osteoporotice;
- inflamatori – spondiloartropatii inflamatorii;
- oncologici – leziuni litice ale coloanei, cancere ale măduvei;
- infecțioase – infecții ale coloanei vertebrale, discurilor, abcese epidurale, ale țesuturilor moi, musculare.
De reținut este faptul că multe alte probleme pot cauza dureri la nivelul spatelui, cum sunt colica biliară, pneumonia sau boala renală obstructivă sau infecțioasă. Prin urmare, este de dorit ca aceste patologii să nu fie excluse din diagnosticul diferențial. Anatomia spatelui are o structură complexă formată din mușchi, ligamente, tendoane, discuri și oase care lucrează împreună și permit relizarea mișcărilor.
Prin urmare, orice depreciere structurală a uneia dintre aceste componente poate duce la dureri de spate. În unele cazuri, însă, cauzele pot rămâne neclare, necesitând investigații extinse. Cele mai multe dureri de spate sunt cauzate de efort, suprasolicitare, mișcări greșite, abordarea unei posturi incorecte pentru o perioadă lungă de timp, încălțăminte inadecvată, precum și afecțiuni medicale conexe. Traumatismele fizice și mecanice ale coloanei reprezintă un alt agent etiologic frecvent întâlnit în cazul unei dureri de spate.
Tipuri de dureri de spate
Durerile de spate se clasifică, în primul rând, în funcție de durată:
- durerea acută – apare brusc, pentru o perioadă limitată de timp;
- durerea subacută – reprezintă stadiul evolutiv al durerii acute netratate;
- durerea cronică – reprezintă stadiul final al durerii acute, când durerea se cronicizează.
În funcție de localizare, există mai multe tipuri de dureri de spate:
- dureri de spate localizate în zona cervicală;
- dureri de spate localizate în zona toracică;
- dureri de spate localizate în zona lombară;
- dureri de spate localizate în regiunea sacrală sau coccigiană.
Cum se tratează o durere de spate?
O durere de spate se tratează în funcție de gravitate, respectiv stadiul și implicațiile privitoare la integritatea structurală a elementelor articulare, osoase, musculare dar și nervoase. De obicei, intervențiile chirurgicale nu sunt recomandate decât dacă există semne specifice ale agravării violente și leziunilor nervoase, existând protocoale aferente corectării și remedierii simptomelor asociate cu o durere de spate.
Tratament pentru dureri de spate ușoare sau acute
În cazul în care pacientul are o durere de spate ușoară, acută, se recomandă exercițiile fizice ce vizează întărirea musculaturii paravertebrale, întinderile zilnice, cu evitarea mișcărilor ce ar putea agrava durerea. Contrar credințelor actuale, repausul la pat ar trebui evitat. Există mai multe studii care demonstrează beneficiile activității fizice susținute, controlate, pentru a trata o durere de spate aflată în fază incipientă. Programele de terapie fizică, compresele reci, calde, pot ajuta la reducerea inflamației și durerii. De asemenea, se mai recomandă și aplicarea topică a unguentelor și cremelor calmante, vasodilatatoare, care stimulează circulația sangvină locală.
Tratament pentru dureri de spate cronice
Pacienții care suferă de durere cronică de spate ar trebui să ia în calcul beneficiile exercițiilor fizice, kinetoterapiei și fizioterapiei. Terapia fizică, cu toate acestea, trebuie să fie adaptată nevoilor pacientului, precum și tipului de durere, simptomelor specifice, limitărilor pacientului. Terapia fizică vizează antrenarea și corectarea posturii, îmbunătățirea limitelor de toleranță la durere, a flexibilității, unghiului de mișcare și a funcțiilor cardiorespiratorii. Pe de altă parte, există și tratamente medicamentoase, injecții epidurale cu steroizi, proceduri pe bază de injecții ce ameliorează simptomele, dar nu tratează cauza.
Dureri de spate – factori de risc
O durere de spate poate apărea din mai multe motive, durerile tinzând să fie mult mai frecvente la femei, în special după menopauză, ca urmare a unor modificări hormonale.
Printre principalii factori de risc ai durerilor de spate se regăsesc:
- sedentarismul;
- obezitatea;
- sarcina;
- practicarea incorectă a exercițiilor fizice;
- suprasolicitarea articulațiilor și mușchilor;
- aspectele genetice;
- problemele medicale conexe;
- avitaminozele;
- purtarea încălțămintei inadecvate;
- abordarea pe termen lung a unei poziții incorecte (în timpul somnului, la birou).
Înainte de instaurarea unui tratament specific, este esențial să se identifice agentul etiologic și, în viitor, să se evita contactul cu acesta.
Sfaturi recomandate pentru prevenirea unei dureri de spate
Evitarea factorilor de risc reprezintă principala modalitate de prevenire a durerilor. În esență, există câteva măsuri ce pot fi luate lua pentru a evita durerile de această natură:
- practicarea regulată a activităților fizice, în vederea îmbunătățirii musculaturii dorsale, dar și a flexibilității și amplitudinii de mișcare;
- abordarea unei diete echilibrate, bogată în vitamina D și calciu;
- efectuarea procedurilor de fizioterapie și kinetoterapie încă de la primul semn al durerii;
- menținerea unei posturi corecte în poziție ortostatică, în timpul somnului și la birou.
Deseori, durerile de spate dispar de la sine, odată cu trecerea timpului. Dacă aceste dureri se accentuează și devin insuportabile, se recomandă consult de specialitate pentru a preveni evoluția nefavorabilă a acestora.
Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!
Cuvinte-cheie: cauze dureri de spate, dureri de spate, dureri spate, tipuri dureri de spate
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.