Acasă » Practică medicală » Durerile articulare agravate de frig – recomandări terapeutice
Durerile articulare agravate de frig – recomandări terapeutice
Afecțiunile care se manifestă la nivelul de îmbinare a oaselor se numesc afecțiuni articulare. Se pot manifesta atât la nivelul articulațiilor mari (șold, genunchi, umăr), cât și la nivelul articulațiilor mici (degete, mână). S-a dovedit că cea mai frecventă cauza o reprezintă inflamația structurilor din și în jurul zonei de îmbinare a oaselor. Manifestările principale sunt durerile articulare sau artralgiile, însoțite de rigiditate, inflamație, mobilitate redusă, crepitații (sunete la nivelul articulației). La baza declanșării durerilor articulare mai pot sta și alte cauzae, precum afecțiunile de natură infecțioasă (artrita septică, artrita reactivă), autoimună (lupus eritematos, spondilită anchilozantă) sau virală (gripă, oreion etc.), dar și uzură mecanică.
Dureri articulare în sezon rece
Artroza este cea mai comună afecțiune articulară degenerativă, prezentă mai ales în rândul femeilor cu vârste de peste 50 de ani și este caracterizată prin uzura și deteriorarea cartilajului articular.
S-a observat că în sezonul rece, aceste dureri articulare cresc în intensitate, în special la persoanele care suferă de osteoartită, reumatism sau boli inflamatorii articulare. Acest lucru se datoreaza contractiei vaselor de sange in conditii de frig, cresterii rigiditatii muschilor si ligamentelor din jurul articulatiei, cresterii inflamatiei sau scaderii nivelurilor de serononina si endorfine, substante implicate in modularea durerii. Durerile intensificate din cauza frigului creaza pentru pacient un disconfort crescut, limitandu-l in desfasurarea activitatilor zilnice obisnuite. In artroza acestea se resimt in special la miscare, iar in cazul artritei reumatoide cresc in intensitatea nopatea.
Dureri articulare – recomandări
Gestionarea durerilor articulare implica o abordare complexa bazata atat pe remedii naturale, kinetoterapie si fizioterapie, cat si pe terapie medicamentoasa.
Initial, pentru ameliorarea durerilor articulare agravate de frig este indicat sa se foloseasca masuri nefarmacologice, precum:
- termoterapia – aplicarea de caldura (comprese/ bai calde, terapie cu lumina infrarosie, impachetari cu parafina) timp de 15-20 minute, la nivel local, cu rol in relaxarea musculaturii, stimularea circulatiei, reducerea rigiditatii si implicit a durerii articulare.
- activitatea fizică regulată – exerciții ușoare în interior, de întindere, yoga sau ciclism pe bicicletă statică
- kinetoterapia – utilizarea unor tehnici de exerciții și miscări controlate cu rol de reducere a inflamației, a durerii articulare, de îmbunătățire a mobilității și de creștere a forței musculare
- administrarea de suplimente alimentare pe bază de condroitină, glucozamină, Omega-3, metilsulfonilmetan (MSM), vitamina D, colagen hidrolizat, Boswellia, acid hialuronic cu rol în reducerea inflamației, a rigidității, a durerii articulare și îmbunătățirea mobilității.
Terapia medicamentoasă în dureri articulare
Daca in urma aplicarii masurilor nefarmacologice, durerile articulare nu se amelioreaza este indicat sa se apeleze la terapia medicamentoasa. Produsele pe baza de substante medicamentoase folosite in durerile articulare au rol de a reduce inflamatia si de a imbunatati mobilitatea. Pentru o eficienta crescuta in ameliorarea durerilor articulare si pentru minimizarea efectelor secundare, este important ca terapia medicamentoasa sa fie instituita la recomandarea medicului.
Initial, pentru scaderea in intensitate a durerilor articulare, este indicat sa se foloseasca Paracetamol, care are efect analgezic, dar nu si antiinflamator. Doza maxima recomandata este de 4000 mg/zi. Se pot folosi de asemenea antiinflamatoare nesteroidiene si corticosteroizi cu eficacitate crescuta in ameliorarea durerilor articulare medii si intense, asociate cu inflamatie. Se pot administra pe cale orala(comprimate, capsule,pulbere) , topica (creme, unguente, geluri, spray-uri, plasturi), injectabila (intramuscular sau intravenos) si chiar intraarticular, direct in articulatia afectata. Administrate sistemic, acestea trebuie utilizate cu precautie la persoanele cu afectiuni preexistente (gastrointestinale, renale, hepatice sau cardiovasculare). Cele mai frecvent folosite substante antiinflamatoare nesteroidiene in durerile articulare sunt Ibuprofen, Diclofenac, Naproxen, Indoemetacin, Meloxicam, Ketorolac. Pentru o ameliorare rapida se prefera administrarea pe cale intramusculara sau intraarticulara a antiinflamatoarelor nesteroidiene. Se recomanda de asemenea pentru scaderea intensitatii durerilor articulare cauzate de expunerea la frig, combinarea preparatelor orale cu cele topice. Pentru a evita reactiile adverse, antiinflamatoarele nesteroidiene se folosesc in doze optime pentru o perioada scurta de timp.
În lipsa unui raspuns favorabil terapiei cu antiinflamatoare nesteroidiene, se recomanda, strict sub supravegherea medicului, folosirea corticosteroizilor, substante cu un puternic efect antiinflamator. Acestea se pot administra fie sistemic (oral/injectabil), fie local (antriarticular). Chiar daca eficacitatea corticosteroizilor in gestionarea durerii articulara este crescuta, din cauza numeroaselor reactii adverese, inainte de initierea tratamentului se recomanda o analiza riguroasa a raportului risc/beneficiu.
Concluzii
Pentru a preveni aparitia sau intensificarea durerilor la nivelul articulatiilor in sezonul rece se recomanda folosirea articolelor vestimentare care ofera protectie termica, evitarea expunerii directe la frig, adoptarea unei diete bogate in alimente care contin nutrienti cu efect antiinflamator (peste gras, nuci, semnite), reducerea consumului de alimente cu efect proinflamator (dulciuri, grasimi saturate, produse procesate), precum si administrarea de suplimente alimentare care au efect antiinflamator si de sustinere in regenerarea cartilajului.
Trebuie retinut faptul ca terapia medicamentoasa in durerile articulare se initiaza numai la recomandarea medicului, daca aceasta nu s-a ameliorat dupa implementarea celorlalte masuri nefarmacologice.
Surse: Medscape.com, Esceo.org, Pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28802475/ – Integrative Pain Management, Robert Alan Bonakdar
Cuvinte-cheie: afectiuni sezoniere, dureri articulare, sezon rece
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.