Acasă » Practică medicală » Durerile de genunchi şi cauzele acestora
Durerile de genunchi şi cauzele acestora
Majoritatea oamenilor se confruntă cu dureri de genunchi la un moment dat în viață. Severitatea acestor dureri de genunchi poate varia foarte mult și depinde de factori precum vârsta pacientului, cauza etc. Articulaţiile genunchiului au un rol important în suportul greutății corporale, iar durerile apar în urma antrenamentelor intense sau în timpul activităţilor de zi cu zi. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, durerea de genunchi este cel mai frecvent tip de durere musculo-scheletală care trimite pacienții la specialist.
Dureri de genunchi cauzate de leziunea ligamentului încrucişat anterior
Leziunea apare în timpul activităţilor sportive, zonele afectate fiind ligamentul încrucişat anterior (LIA), ligamentul încrucișat posterior (LIP) și ligamentul colateral medial (LCM).
LIA este unul din cele patru ligamente principale ce intră în componența genunchiului, funcția sa fiind stabilizarea femurului (osul coapsei) pe tibie (osul gambei). În general, leziunea ligamentului încrucişat anterior este des întâlnită la sportivi. Simptomele unei leziuni ale ligamentului genunchiului pot include durere bruscă şi severă, care persistă în timpul mersului, senzaţie de instabilitate, umflare în 24 de ore de la accidentare etc. Aproximativ 50% dintre leziunile ligamentului încrucişat anterior apar împreună cu leziuni ale cartilajului, meniscului sau altor ligamente.
Ruptura de menisc, una dintre cele mai frecvente leziuni ale genunchiului
Ruptura de menisc necesită de obicei o intervenție chirurgicală. Spre deosebire de o leziune a ligamentului, care se poate produce în mai multe moduri, o ruptură de menisc apare de obicei ca urmare a unei singure mișcări. De exemplu, o răsucire bruscă poate provoca ruperea cartilajului genunchiului. Aceste leziuni sunt mai frecvente pe măsură ce pacienţii înaintează în vârstă. Simptomele includ dureri de genunchi, inflamarea şi umflarea genunchiului, rigiditate, dificultate la îndoirea și întinderea piciorului, senzația de instabilitate etc.
Dureri de genunchi cauzate de artrită
Artrita este o afecțiune care provoacă inflamații și dureri la nivelul articulațiilor. Cele mai afectate articulații sunt cele de la nivelul mâinii, şoldului, genunchiului, coloanei. Artrita este o afecțiune cronică care se poate agrava în timp și, în cele din urmă, pacientul va avea nevoie de o intervenție chirurgicală.
Cele mai frecvente trei tipuri de artrită sunt artrita reumatoidă, artrita posttraumatică și osteoartrita. Simptomele artritei la genunchi includ rigiditate, durere, inflamare şi umflare, dificultate la îndoire etc. Diagnosticul se stabilește în urma realizării unui examen fizic, precum şi a testelor de laborator şi investigaţiilor imagistice. RMN-ul şi CT-ul ajută la identificarea deteriorarii ţesuturilor moi din jurul oaselor genunchiului.
Artrita reumatoidă şi posttraumatică a genunchiului
Artrita reumatoidă este o afecțiune autoimună care determină inflamarea și îngroșarea țesutului din jurul articulației. Artrita posttraumatică poate rezulta în urma unei leziuni grave a genunchiului, inclusiv fracturi osoase și rupturi de ligament. Inflamația cronică duce adesea la deteriorarea cartilajului. Artrita reumatoidă este mai frecventă în cazul femeilor. Simptomele artritei reumatoide sunt similare cu alte tipuri de artrită – rigiditate, dureri de genunchi, umflarea genunchiului etc.
Factorii genetici joacă un rol important în apariţia artritei reumatoide. În astfel de cazuri, medicii recomandă tratamentul pe bază de calmante şi medicamente antiinflamatoare. Dacă pacientul nu răspunde la tratament, iar durerea creşte în intensitate, acesta ar putea avea nevoie de o intervenţie chirurgicală.
Osteoartrita afectează pacienții 50+
Osteoartrita este cauzată de uzura cartilajului articular, dar și de modificări chimice la nivelul cartilajului, leziuni dobândite anterior, infecții. Simptomele osteoartritei genunchiului includ dureri de genunchi, rigiditate, umflarea articulaţiilor, senzaţie de instabilitate şi slăbiciune. Potrivit unui studiu realizat în 2018 și publicat în Arthritis Research & Therapy, durerile de genunchi cu durată mai mare de 1 an sunt asociate frecvent cu osteoartrita.
Dureri de genunchi – metode de tratament
Planul exact de tratament depinde de factori precum severitatea durerii, vârsta, nivelul de activitate, alte afecțiuni medicale. Pentru anumite dureri de genunchi este nevoie de proceduri medicale speciale, cum ar fi gimnastica medicală, fizioterapia, injecțiile intraarticulare. Intervențiile chirurgicale se realizează doar la recomandarea medicului specialist.
Surse: healthline.com; mayoclinic.org; medicalnewstoday.com
Cuvinte-cheie: artrita, artrita reumatoida, dureri de genunchi, durerile de genunchi, ligament incrusicsat, osteoartrita, ruptura de menisc
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.