Acasă » Practică medicală » Echimoza periorbitală sau „ochii de raton”
Echimoza periorbitală sau „ochii de raton”
Echimoza periorbitală sau „ochii de raton” se caracterizează prin apariția unor pete de culoare închisă în jurul ochilor și indică existența unor probleme de sănătate care cauzează sângerări la nivel intern. Așadar, nu este nicidecum vorba despre lipsa somnului, aceste semne indicând o problemă medicală gravă. Sângele colectat în țesuturile moi din jurul ochilor cauzează vânătăile, iar culoarea poate varia de la roșu la mov închis.
Problema trebuie diagnosticată și tratată imediat. Echimozele periorbitale sunt cauzate, de obicei, de un eveniment traumatic, de o fractură etc.
Fractura bazei craniului
O astfel de fractură implică traumatisme ale oaselor care formează baza craniului, incluzând osul temporal, osul occipital, osul sfenoid, osul etmoid. Problema survine, de obicei, în urma unui eveniment precum un accident auto, căderea de la înălțimi mari sau leziuni sportive. Fracturile bazei craniului nu sunt întotdeauna vizibile pe radiografii, așa că pot fi ușor de trecut cu vederea, deși semnalează nevoia unei examinări riguroase. Echimoza poate apărea după câteva ore sau zile, însă poate fi un semn salvator.
Metode neconvenționale de terapie în boala Alzheimer
Craniotomia și amiloidoza
Craniotomia este o intervenție chirurgicală care presupune înlăturarea temporară a unei porțiuni a craniului. Uneori pot apărea sângerări din cauza meningelui, și astfel se formează echimozele periorbitale. Amiloidoza apare atunci cand o proteină numită amiloid se depozitează pe organe. Dacă se acumulează în capilare, acestea se pot rupe, iar pacientul poate dezvolta „ochi de raton” în urma unei acțiuni simple cum ar fi strănutul sau tusea.
Anumite tipuri de cancer și rinoplastia
Anumite tipuri de cancer, precum neuroblastomul, s-ar putea număra printre cauze. Neuroblastomul se dezvoltă în celulele nervoase din mai multe zone ale corpului. Rinoplastia presupune refacerea structurii osoase și a cartilajului de la nivelul nasului. Procedura se realizează pentru a îmbunătăți funcțiile acestuia, aspectul sau ambele variante. În funcție de amploarea intervenției chirurgicale, rinoplastia poate conduce la apariția vânătăilor din jurul ochilor.
Studiu IARC: incidenţa cancerului la copii, în creştere cu 13% faţă de anii ’80
Simptome și alte cauze
Simptomele includ umflarea pleoapelor, sensibilitatea zonei, modificări de culoare, vânătăi care pot apărea de la câteva ore la câteva zile după traumă, ochi înroșiți, hemoragie subconjunctivală, modificări senzoriale cum ar fi pierderea auzului, vedere încețoșată, slăbiciune musculară, hipertensiune arterială. În cazul neuroblastomului, pe lângă „ochii de raton” pot apărea pupile fixe și dilatate, dar și dureri de oase. Alte cauze: alergiile, leucemia, anemia aplastică, pertussisul, miozita orbitală, trombocitopenia, sinuzita etc.
Complicații și tratament
Problema netratată poate provoca leziuni cerebrale semnificative, iar printre complicații se numără meningita, paralizia facială, incapacitatea de a controla mușchii faciali, anevrisme, sângerări la nivelul creierului, scurgeri ale lichidului cefalorahidian, anomalii ale oaselor craniului sau feței. Medicii se vor concentra asupra tratării cauzei.
Sursa: Medicalnewstoday.com
Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!
Cuvinte-cheie: echimoza periorbitala, fractura craniu, meninge, ochi de raton
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.