Eczema dishidrozică, o problemă recurentă a pielii

Eczema dishidrozică este o problemă a pielii, caracterizată prin apariția unor vezicule pe suprafaţa tălpilor sau palmelor. Cauza dezvoltării acesteia nu este încă cunoscută, însă leziunile se vindecă în aproximativ 2-3 săptămâni. Orice persoană se poate confrunta cu apariţia eczemelor, indiferent de vârstă. Factorii de risc includ expunerea la alergeni, dermatitele, fumatul şi hiperhidroza (transpiraţia excesivă). În cazul unor pacienţi, specialiştii asociază erupţiile cu un nivel de stres ridicat.

Formarea veziculelor, principalul simptom al eczemei dishidrozice

Pacienţii vor observa apariţia unei erupţii de vezicule pruriginoase pe degetele de la mâini sau de la picioare. În plus, bășicile de mici dimensiuni și mâncărimea sunt şi ele semne al eczemelor dishidrotice. Persoanele care suferă de această afecţiune pot prezenta mâncărime sau durere înaintea apariţiei veziculelor, piele iritată sau crăpată, bășici pe marginile degetelor de la picioare sau mâini. Eczema dishidrozică poate fi ușoară sau severă. Uneori, veziculele se pot infecta dacă sunt frecvent atinse.

Apare mai des între 20 și 40 de ani

Mai mulți factori contribuie la apariția eczemei precum stresul, transpiraţia mâinilor şi picioarelor, temperaturile ridicate şi umezeala, infecţia cu virusul HIV, anumite tratamente pentru un sistem imunitar slăbit, alergiile sezoniere etc. Potrivit medicilor, aproximativ jumătate dintre persoanele cu dishidroză se confruntă şi cu alte tipuri de eczeme, precum dermatita atopică. Această afecţiune nu este contagioasă.

Testele de laborator nu pot confirma prezenţa eczemei dishidrozice

Atunci când pacienţii observă apariţia veziculelor pe mâni şi pe picioare, aceştia sunt sfătuiţi să consulte un medic dermatolog, care va examina leziunile şi va propune efectuarea unor teste pentru a exclude alte afecțiuni cu simptome similare, cum ar fi piciorul de atlet (infecție fungică). Testarea pielii este o metodă des utilizată, care ajută la determinarea tipurilor de substanţe ce provoacă reacţiile alergice la nivelul pacientului.

Terapia cu lumină, metodă de tratament

Chiar dacă eczema dishidrozică se vindecă în termen de 2-3 săptămâni, specialiştii sunt de părere că este necesar ca pacienţii să urmeze un tratament dacă prezintă simptome precum mâncărime sau durere.

Specialiştii consideră că fototerapia (terapia cu lumină ultravioletă) este utilă pentru curăţarea pielii, dar există şi alte metode care sunt recomandate în procesul de vindecare precum utilizarea unui detergent fără săpun, uscarea mâinilor după spălare şi aplicarea cremelor hidratante, purtarea mănuşilor în timpul anotimpului rece, evitarea substanțelor iritante (loţiuni, detergenţi, solvenţi).

Eczema dishidrozică este recurentă

Infecţia este principala complicaţie care poate apărea în cazul pacienţilor care se confruntă cu eczema dishidrozică. În plus, aceştia vor suferi un disconfort provenit de la durerea şi mâncărimea asociate cu veziculele de dimensiuni mari. Eczema dishidrozică este recurentă, poate reveni la intervale de trei până la patru săptămâni.

Surse: healthline.com; webmd.com; nationaleczema.org

Cuvinte-cheie: , , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.