Acasă » Practică medicală » Exerciții fizice de ajutor în scleroza multiplă
Exerciții fizice de ajutor în scleroza multiplă
Stilul de viață activ este esential pentru o calitate a vieții crescută, dar cu atât mai mult este important să fie adoptat în afecțiuni precum scleroza multiplă, pentru a prelungi cât mai mult mobilitatea pacienților și pentru ca aceștia să fie nevoiți să apeleze la ajutorul scaunului cu roțile cât mai târziu de la momentul diagnosticării.
Scleroza multiplă este o afecțiune autoimună în care sistemul imunitar al organismului își atacă propriile țesuturi. Este afectat sistemul nervos central: măduva spinării și creierul, aspect ce determină o stare accentuată de oboseală și lipsă de energie/ forță. Pentru a minimiza impactul diagnosticului de scleroză multiplă asupra pacienților, dar și asupra membrilor familiei este esențială comunicarea adaptată fiecărei tipologii de pacient de către cadrele medicale care monitorizează evoluția stării pacientului cu acesta.
Unul din aspectele principale pe care pacientul cu scleroză multiplă trebuie să le înțelagă și la care trebuie să adere este cel legat de adoptarea exercițiilor fizice ca parte a rutinei zilnice.
Rolul exercițiilor fizice în scleroza multiplă
Menținerea în activitate fizică a pacienților cu scleroză multiplă are rolul de a:
- accelera recuperarea în urma perioadelor în care boala se acutizează;
- învăța pacientul să gestioneze simptomele;
- întârzia evoluția bolii;
- îmbunătăți rezistența fizică;
- reduce riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare;
- reduce riscul de cădere prin îmbunătățirea echilibrului;
- îmbunătăți controlul intestinului și al vezicii urinare;
- “combate” depresia și de a crește rezervele neuronale.
Exercițiile aerobice de intensitate scăzută/ moderată contribuie la reducerea stării de oboseală a pacienților cu scleroză multiplă în stadia de dizabilitate ușoară sau moderată. Întinderea mușchilor sau exercițiile de flexibilitate duc la diminuarea spasmelor musculare, Exercițiile de echilibru au rolul de a reduce riscul de cădere.
La ce conduce lipsa exercițiilor fizice în scleroza multiplă
Scleroza multiplă este o boală invalidantă, aproximativ 50% dintre pacienți ajungând să depindă de un dispozitiv medical de deplasare în decurs de 15 ani de la momentul diagnosticării.
O parte dintre pacienți limitează efectuarea activităților fizice din frica de a nu accentua simptomele, dar cu cât limitează exercițiile fizice cu atât cresc riscul de apariție a:
- tremorului;
- ataxiei;
- paraliziei;
- tulburărilor de echilibru și cognitive;
- vertijului;
- tulburărilor de deglutiție și de vorbire;
- vederii duble;
- oboselii/ depresiei.
Odată ce pacientul diagnosticat cu scleroză multiplă limitează activitatea fizică boala va evolua mai repede ceea ce va duce la dizabilitate, mobilitate redusă, scădere accentuate a forței musculare, tulburări de mers, etc.
Tipuri de exerciții fizice recomandate pacienților cu scleroză multiplă
Odată diagnosticat cu sleroză multiplă pacientul are nevoie de îndrumarea medicului/ kinetoterapeutului în alegerea exercițiilor fizice și stabilire intensității acestora, în funcție de gradul de efort pe care îl pot depune.
Cel mai simplu exercițiu fizic recomandat pacienților cu scleroză multiplă este mersul pe jos.
Mersul pe jos oferă un antrenament cardio ușor care sprijină pacienții cu scleroză multiplă în menținerea echilibrului pe o perioadă mai lungă de la momentul diagnosticării.
Stretching
Pentru menținerea flexibilității mușchilor și încetinirea apariției rigidității musculare, ce caracterizează stadiile mai avansate ale afecțiunii de scleroză multiplă, se recomandă exercițiile de întindere. Strechingul este o tehnică de bază în kinetoterapia de recuperare a deficitului de mobilitate articulară determinată de scurtările adaptative ale ţesultului moale (muşchi, ligamente) şi constă în elongarea şi menţinerea acestei întinderi o perioadă de timp. Ca element ajutător pacienții cu scleroză multiplă pot folosi benzi elastic de fitness pentru efectuarea exercițiilor de întindere.
Yoga
În urma unor programe în care pacienții cu scleroză multiplă au efectuat săptămânal câte două antrenamente de yoga, timp de 3 luni, s-a putut observa o scădere a stării de oboseală, o îmbunătățire a echilibrului și o creștere a vitezei de mers. Exercițiile de yoga îmbunătățesc atât flexibilitatea cât și forța musculară. Totodată contribuie și la păstrarea atitudinii pozitive în gândire a pacienților.
Exerciții de echilibru
În apropierea unui punct de sprijin (perete, scaun, etc.) persoanele diagnosticate cu scleroză multiplă pot exersa statul într-un picior. Dacă simt că se dezechilibrează se pot folosi de punctul de sprijin din apropiere. Pentru creșterea dificultății acest exercițiu se recomandă a fi făcut cu ochii închiși. Riscul de cădere crește odată cu evoluția bolii, deci exercițiile de echilibru sunt esențiale în păstrarea unei calități bune a vieții persoanelor cu scleroză multiplă.
Exerciții în mediul acvatic
În funcție de capacitatea de efort fizic a pacientului cu scleroză multiplă medicul poate recomanda antrenamente de înot sau exerciții de aerobic în apă. Cele din urmă elimină riscul de cădere. Apa reduce stresul asupra mușchilor și articulațiilor (efecte ce pot apărea în cazul efectuării acelorași exerciții pe uscat).
Antrenament de forță
Pentru prevenirea scăderii forței musculare se recomandă efectuarea de flotări la perete, ridicarea unor greutăți ușoare și genuflexiunile.
Antrenament muscular respirator
Odată cu evoluția sclerozei multiple pacienții își pierd capacitatea de a expira complet și de a tuși în vederea eliminării secrețiilor. Antrenamentul muscular respirator este o tehnică care urmărește îmbunătățirea funcției mușchilor respiratori prin exerciții specific și este recomandată pentru a evita apariția complicațiilor pulmonare.
Specialiștii vor urmări ca pacienții diagnosticați cu scleroză multiplă să își păstreze gradul de independență cât maim ult timp și pentru acest lucru vor recomanda programe de exerciții combinate. De exemplu: încălzire, stretching, antrenament de rezistență, antrenament de echilibru, aerobic plus antrenamente musculare respiratorii.
medic primar medicină sportivă
secretar general S.Ro.M.S., manager medical F.R. Rugby
Cuvinte-cheie: exercitii fizice scleroza multipla, scleroza multipla
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.