Acasă » Practică medicală » Factori de risc cardiovascular: anemia, hipertensiunea si diabetul
Factori de risc cardiovascular: anemia, hipertensiunea si diabetul
Anemia neglijata din punct de vedere terapeutic are repercusiuni majore asupra sanatatii din punct de vedere cardiovascular. Anemia este o afectiune extrem de frecvent intalnita, in special la copii, femei si vegetarieni, care se caracterizeaza prin scaderea hemoglobinei si a hematocritului. Odata instalata anemia, are loc oxigenarea deficitara a sangelui cu aparitia unei simptomatologii suparatoare si nu de putine ori inselatoare.
De cele mai multe ori, aceasta boala este cauzata de deficitul de fier fie ca urmare a unei alimentatii sarace in acest oligoelement, fie secundar pierderilor (sangerari). Nu numai deficitul de fier este responsabil de aparitia acestei afectiuni, ci si cel de vitamina B12 si de acid folic. Oricare ar fi cauza, este clar ca anemia trebuie tratata cu seriozitate sub atenta indrumare a medicului.
Anemia este usor de diagnosticat
Din fericire, anemia intra in categoria afectiunilor care se diagnosticheaza relativ usor. O simpla analiza de sange poate pune in evidenta o cantitate insuficienta de hemoglobina care indica prezenta anemiei. Urmatorul pas in diagnosticarea corecta a anemiei se refera la aflarea cauzei exacte a anemiei si corectarea acesteia. Spre exemplu, daca hemoglobina este scazuta, se impune dozarea fierului sanguin (sideremiei).
Daca si acesta este sub limitele normale, se poate pune cu usurinta diagnosticul de anemie feripriva iar masurile terapeutice presupun administarea de fier pe o perioada de 2-3 luni. Chiar si asa, investigatiile medicale nu trebuie sa se opreasca aici deoarece un deficit de fier poate fi secundar pierderilor de sange.
Boala hemoroidala, ulcerul gastro-duodenal, menstruatiile abundente si problemele din sfera ginecologica (de exemplu fibromul uterin) sunt doar cateva dintre cauzele de sangerare care pot avea drept consecinta anemia feripriva. In acest sens vrem sa atragem atentia asupra faptului ca anamneza pacientului este extrem de importanta in elucidarea cauzei unei anemii.
Simptomatologia anemiei
Anemia usoara poate trece de multe ori neobservata deoarece nu este simptomatica. Exista situatii in care o anemie severa lent instalata poate fi silentioasa din punct de vedere clinic deoarece organismul a avut timp sa se obisnuiasca. De cele mai multe ori, persoanele care sufera de anemie se plang de oboseala cronica, tulburari digestive (greata, constipatie), lipsa poftei de mancare, ameteli, raceli frecvente, scaderea capacitatilor intelectuale, scaderea randamentului fizic si dureri de cap.
De asemenea, pacientii cu anemie prezinta paloare cutanata, extremitati reci, tahicardie, cresterea frecventei respiratorii, inflamatii si dureri la nivelul limbii, par friabil si unghii casante. Niciunul dintre simptomele sau semnele de mai sus nu este specific pentru anemie, insa in fata unui pacient care se plange de oboseala, de lipsa poftei de mancare, de slabiciune musculara si care este palid, medicul are obligatia sa ceara o hemoleucograma pentru a stabilii nivelul hemoglobinei si al globulelor rosii.
Este foarte important diagnosticul precoce al anemiei deoarece o astfel de afectiune netratata la timp poate avea repercusiuni asupra intregului organism putand chiar pune viata in pericol.
Metode de preventie
Inainte de toate, efectuarea unei hemoleucograme anual este obligatorie. In cazul oricarei anemii, trebuie diagnosticata si cauza, fie ca este vorba de o alimentatie deficitara in principii nutritive, fie ca se pune problema unor pierderi. Femeile, copiii si varstnicii sunt predispusi la aparitia acestei afectiuni. Acestia trebuie sa aiba un regim alimentar care sa includa carnea (sursa importanta de fier si de vitamine din familia B-urilor), legumele cu frunze verzi (urzici, spanac), fasole, mazare, linte si broccoli.
De asemenea, consumul alimentelor bogate in vitamina C ajuta la absorbtia si asimilarea corecta a fierului. Printre acestea se numara: citrice, capsuni, pepene, papaya. Si nu in ultimul rand, trebuie redus consumul de cafea, fumatul si alcoolul deoarece acestea contin substante care interfera cu asimilarea fierului.
Implicatiile cardiovasculare ale anemiei
Anemia neglijata din punct de vedere terapeutic are repercusiuni majore asupra sanatatii cardiovasculare. Atata timp cat nu se mai face transportul oxigenului corect este clar ca muschiul cardiac este printre primele structuri afectate. Cu cat celulele aduc mai putin oxigen (datorita nivelului scazut de hemoglobina), cu atat inima este nevoita sa lucreze mai mult, acest lucru reprezentand un stres ce suprasolicita si oboseste in timp muschiul cardiac. Toate aceste lucruri se traduc din punct de vedere clinic prin cresterea frecventei cardiace atat in timpul efortului fizic cat si in repaus.
Hipertensiunea arteriala – generalitati si preventie
Hipertensiunea arteriala este o afectiune serioasa care, daca este neglijata din punct de vedere terapeutic, poate afecta in mod negativ toate organele ajungandu-se la boala coronariana, insuficienta cardiaca, accident vascular cerebral si chiar la afectarea rinichilor.
Hipertensiunea arteriala (HTA) este definita ca: presiunea exercitata la trecerea sangelui asupra peretilor vasculari, fiind unanima decizia de a pune diagnosticul de HTA in cazul unor valori tensionale repetate mai mari de 140/80 mm Hg. Aproximativ 1 din 3 persoane cu varsta peste 55 de ani prezinta valori crescute ale tensiunii arteriale. Din pacate, in foarte multe cazuri, diagnosticul de hipertensiune arteriala se pune destul de tarziu cand deja apar complicatiile, deoarece aceasta afectiune este, de cele mai multe ori, asimptomatica.
Stadializarea tensiunii arteriale (TA)
Categorie TA | Sistolica | Diastolica |
Normala | ? 120 mm Hg | ? 80 mm Hg |
Prehipertensiune arteriala | 120-139 mm Hg | 80-89 mm Hg |
Hipertensiune arteriala stadiul I | 140-159 mm HG | 90-99 mm Hg |
Hipertensiune arteriala stadiul II | ?160 mm Hg | ?100 mm Hg |
Tensiunea arteriala variaza de la o zi la alta si de la un moment la altul. In timpul noptii, tensiunea arteriala are tendinta de a scadea pentru ca dimineata sa aiba valori ceva mai mari. De asemenea, tensiunea arteriala poate creste in momentul in care sunteti tensionat, stresat sau dupa un efort fizic intens. Chiar si asa, in cazul in care va monitorizati tensiunea arteriala zilnic si constatati in mod repetat niste valori peste 140/80 mm Hg, trebuie sa va adresati medicului curant pentru a preintampina efectele negative ale valorilor tensionale ridicate.
Cum prevenim aparitia hipertensiunii arteriale
- Mentinerea unei greutati corporale in limite normale poate ajuta la prevenirea aparitiei valorilor ridicate ale tensiunii arteriale. Este dovedit stiintific faptul ca persoanele supraponderale sau obeze au un risc de pana la 6 ori mai mare de a face hipertensiune arteriala decat cele normoponderale.
- Efortul fizic regulat este o alta modalitate eficienta de a preveni sau chiar de a mentine tensiunea intre valorile normale (la cei deja diagnosticati cu HTA). Practicarea zilnica a unei activitati fizice (30 de minute pe zi) ajuta la pastrarea siluetei, la mentinerea unui tonus bun si la scaderea sanselor de a dezvolta in timp HTA.
- Reducerea aportului de sare este una dintre recomandarile de baza pe care le fac medicii atat pentru populatia sanatoasa cat si pentru cei care deja au valori mai mari ale tensiunii arteriale.
- Alcoolul trebuie consumat cu moderatie! Persoanele care consuma alcool in mod regulat (indiferent de cantitate) sunt predispuse la aparitia valorilor crescute ale tensiunii arteriale.
- Stresul zilnic (fie ca este vorba de stresul de la serviciu, fie de situatiile conflictuale de acasa) este un factor declansator al crizelor hipertensive.
Calciul si potasiul ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale
Medicii nutritionisti au observat ca persoanele care consuma alimente bogate in calciu si potasiu sunt intr-o oarecare masura protejate impotriva valorilor ridicate ale tensiunii arteriale. Astfel: produsele lactate degresate, fructele (banane, portocale, kiwi, curmale, prune, avocado, caise) si unele legume (spanacul, cartofii, fasolea boabe) sunt surse importante de calciu si potasiu fiind fara doar si poate alegerea alimentara ideala pentru cei care vor sa duca o viata sanatoasa.
Diabetul zaharat si afectiunile cardiovasculare
Numeroase studii au demonstrat legatura clara dintre diabetul zaharat si problemele cardiovasculare, fiind cunoscut faptul ca o persoana care sufera de diabet are un risc de 2 pana la 4 ori mai mare de a dezvolta o afectiune cardiovasculara.
Asociatia Americana de Diabet a mers mai departe afirmand ca 65% din cazurile fatale de accident vascular cerebral si infarct miocardic au fost inregistrate in cazul persoanelor diabetice (mai exact diabet de tip II). Toate aceste informatii trebuie privite ca un semnal de alarma, ajutand populatia sa inteleaga ca diabetul este o afectiune complexa care afecteaza intreg organismul si in mod special inima si vasele de sange.
Pentru o mai buna intelegere a felului in care diabetul zaharat afecteaza aparatul cardiovascular, sa analizam cateva aspecte fiziologice. Astfel, diabetul zaharat este o afectiune caracterizata fie printr-o secretie inadecvata de insulina, fie printr-o utilizare defectuoasa a acesteia, ambele situatii avand drept rezultat cresterea nivelului de zahar din sange (glicemia) care, pe termen lung, afecteaza vasele mari, mici si teritoriile deservite de acestea (inima, rinichi, ochi etc).
Ateroscleroza, inamicul inimii
Pe de alta parte, este cunoscut faptul ca persoanele care sufera de diabet tip II sunt predispuse la ateroscleroza, obezitate si hipertensiune arteriala, toate acestea avand repercusiuni grave asupra organismului. Cand nivelul de colesterol din sange creste, se formeaza in timp placi de grasime la nivelul peretilor vaselor, acest lucru ducand la ingustarea acestora si la ingreunarea fluxului sanguin.
Cu totii am auzit de “colesterolul bun si colesterolul rau“, insa nu toata lumea stie cum sa le deosebeasca si ca, in cazul unui pacient cu diabet zaharat, pe langa monitorizarea colesterolului total este nevoie si de acesti doi parametri. Un nivel crescut de LDL-colesterol (colesterol rau) creste incidenta aparitiei aterosclerozei si a bolilor cardiace, spre deosebire de HDL-colesterol (colesterolul bun), care actioneaza ca un factor protector pentru aparatul cardiovascular.
Persoanele diabetice, datorita perturbarilor metabolice induse de aceasta afectiune, sunt predispuse la o crestere a LDL-colesterolului si o scadere a HDL-colesterolului, acest lucru ducand in timp la aparitia diverselor afectiuni cardiovasculare.
Nivelul de colesterol recomandat
- LDL-colesterol ‹100 mg/dl
- HDL-colesterol ›50 mg/dl
- Trigliceride ‹150 mg/dl
- Colesterol total ‹200 mg/dl
Din pacate, diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala se asociaza frecvent. Marea majoritate a persoanelor diagnosticate cu diabet tip II au cateva (daca nu mai multe) kilograme in plus, valori mari ale colesterolului sanguin si tensiunea arteriala peste valorile normale. O persoana diabetica cu hipertensiune arteriala are un risc dublu de a face un accident vascular cerebral sau un infarct de miocard decat o persoana care are tensiune arteriala, dar care are valori ale glicemiei normale. Recomandarea actuala prevede ca, in cazul persoanelor diabetice, tensiunea arteriala sa fie mentinuta sub 130/80 mm Hg.
Masuri de preventie a bolilor cardiovasculare
- Controlul nivelului de zahar din sange (al glicemiei). Acest lucru se poate realiza fie cu ajutorul unei diete echilibrate intocmite de un medic diabetolog, fie cu ajutorul medicamentelor sau al injectiilor cu insulina. Mentinerea glicemiei in valori normale protejeaza vasele si deci scade riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare.
- Controlul indexului de masa corporala si al valorilor colesterolului sanguin este extrem de important in cazul diabeticilor. O dieta echilibrata cu evitarea grasimilor de origine animala, a dulciurilor si a produselor lactate grase, corelata cu 30 de minute de exercitii fizice zilnice ajuta la atingerea unei greutati corporale optime si la mentinerea colesterolului intre valorile normale.
Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!
Bibliografie:
- Anemia as a risk factor for ischemic heart disease. Zeidman A, Fradin Z, Blecher A, Oster HS, Avrahami Y, Mittelman M. Isr Med Assoc J. 2004 Jan;6(1):16-8;
- Prevention of ventricular fibrillation, acute myocardial infarction (myocardial necrosis), heart failure, and mortality by bretylium: is ischemic heart disease primarily adrenergic cardiovascular disease? Bacaner M, Brietenbucher J, LaBree J. Am J Ther. 2004 Sep-Oct;11(5):366-411;
- Erythropoietin in heart failure. Silverberg DS, Wexler D, Blum M, Iaina A, Sheps D, Keren G, Schwartz D. Semin Nephrol. 2005 Nov;25(6):397-403. Review;
- Gerick JE. The genetic basis of type 2 diabetes mellitus: impaired insulin secretion versus impaired insulin sensitivity. Endocr Rev. 1998;19:491–503;
- Chisholm DJ, Campbell LV, Kraegen EW. Pathogenesis of the insulin resistance syndrome (syndrome X). Clin Exp Pharmacol Physiol. 1997;24:782–784;
- Muller DC, Elahi D, Tobin JD, Andres R. The effect of age on insulin resistance and secretion: a review. Semin Nephrol. 1996;16:289–298;
- Kannel WB, Castelli WP, Gordon T, McNamara P: Serum cholesterol, lipoproteins and the risk of coronary heart disease. The Framingham Study. Ann Intern Med 74: 1, 1971;
- Kinch SH, Doyle JT, Hilleboe HE: Risk factors in ischemic heart disease. Am J Public Health 53: 438, 1983.
Cuvinte-cheie: anemie, boli de inima, colesterol, diabet, factori de risc cardiovascular, hipertensiune
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
A**x**d** **n**:
un articol interesant! sunt diabetic si hipertensiv de 10 ani, este greu. folosesc un m3 comfort pentru monitorizare.
14:15 / 26 mai. 2020
Revista Galenus:
Multa sanatate!
15:43 / 26 mai. 2020