Acasă » Practică medicală » Hipercalcemia PTH independenta si cancerul de piele non-melanom
Hipercalcemia PTH independenta si cancerul de piele non-melanom
Obiective
1. Evaluarea relatiei dintre agresivitatea tumorii si hipercalcemie la pacientii cu cancer de piele non-melanom.
2. Identificarea modificarilor clinice, functionale, biologice, cauzate de aceasta afectiune.
3. Redistribuirea calciului de la lichidele extracelulare la compartimentele intracelulare.
4. Descrierea mai multor aspecte moleculare ale dezvoltarii hipercalcemiei.
Materiale si metode
Acest studiu a fost efectuat in perioada ianuarie 2000 si mai 2009 la Centrul de Dermatovenerologie, Bucuresti. Din 1.232 de cazuri care au fost investigate au existat 32 de pacienti cu keratoacantom, 468 pacienti cu carcinom celular bazal, 412 pacienti cu carcinom cu celule scuamoase si 320 voluntari sanatosi. Toti pacientii au fost verificati prin examene clinice si paraclinice (biochimie, hematologie, imunologie). Dupa confirmarea biochimica a hipercalcemiei, pacientii au facut teste endocrine, electrocardiografie si abordari imagistice. Calciul seric total a fost masurat din fluidele extracelulare (ser, urina) prin metode spectrofotometrice. Calciul ionizat a fost calculat in functie de calciul seric total si de proteinele totale. Nivelurile corectate de calciu seric total (cTCa) au fost calculate folosind albumina si nivelurile de calciu seric total. In cazul tesuturilor tumorale si a pielii intacte, calciul a fost determinat prin metode fizice de analiza: Analiza instrumentala a activarii cu neutroni (INAA), Emisie de raze X indusa de protoni (PIXE). PTH-ul intact a fost masurat folosind testul ELISA.
Rezultate
Prevalenta hipercalcemiei PTH independente este scazuta la pacientii cu SCC (1,21%). Manifestarile hipercalcemiei sunt multiple si includ: anomalii digestive, renale, neuromusculare si cardiovasculare. La acesti pacienti PTHul intact (iPTH) este normal, calciul din urina este scazut, albumina serica este redusa, iar concentratia de calciu in tesutul tumoral este semnificativ crescuta comparativ cu tesutul sanatos.
Concluzii
Hipercalcemia PTH-independenta are o prevalenta scazuta la pacientii cu SCC. Hipercalcemia este corelata cu susceptibilitatea de a dezvolta metastaze la pacientii cu SCC. Un mecanism posibil ar fi hipersecretia de PTHrp de catre keratinocitele maligne.
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.