Acasă » Practică medicală » Hipertrofia mamară » Pagina 2
Hipertrofia mamară
În funcție de cantitatea de glandă mamară excizată, hipertrofia mamară se împarte în mai multe categorii:
- ușoară (rezecții sub 200 de grame);
- moderată (rezecții cuprinse între 200 și 500 de grame);
- majoră (rezecții cuprinse între 500 și 1500 de grame);
- gigantomastie (rezecții ce depășesc 1500 de grame) [2].
Un alt pas important al procedurii constă în alegerea tipului de reducție a învelișului tegumentar. Majoritatea operațiilor de reducție mamară se fac după un model de reducție în „T” inversat, numit și modelul Wise. Conform Comitetului American de Chirurgie Plastică, într-un studiu efectuat în 2016, acest tip de reducție mamară se folosește într-o proporție de 79%. Numărul acestor intervenții este în ușoară scădere, începând să crească ușor numărul de operații de reducție circumverticale, mult mai ușor de acceptat de către paciente prin prisma faptului că extensia cicatricilor postoperatorii este redusă [5]. Un alt tip de reducție este cel circumareolar, dar acesta este limitat la un număr mic de cazuri [1].
Evoluția postoperatorie este influențată de mai mulți factori, precum bolile asociate (hipertensiunea arterială, diabetul zaharat) corelate cu dificultăți în procesul de vindecare. Fumatul are, de asemenea, un impact negativ, putând determina necroza complexului areolo-mamelonar. Se recomandă întreruperea acestuia cu cel puțin 2 săptămâni înainte de operație [3]. Principalele complicații postoperatorii sunt hematoamele, seroamele, necroza parțială sau totală a areolei, infecțiile. Pe termen lung pun probleme asimetria mamară, pierderea sensibilității, cicatricile vicioase, ptoza recurentă [4].
Conform unor studii făcute, rata de satisfacție postoperatorie depășește 83%. Unii autori consideră rata de satisfacție postoperatorie comparabilă cu cea a pacientelor după augmentare mamară [5]. Principala nemulțumire a fost legată de cicatricile postoperatorii. Într-un studiu efectuat pe pacientele la care s-au excizat peste 800 de grame de ţesut de pe fiecare parte, s-a observat o îmbunătățire a durerilor de spate și umeri în 97% din cazuri [2].
Hipertrofia mamară are un impact major asupra sănătății și calității vieții femeilor. Măsurile nechirurgicale de îmbunătățire a simptomatologiei precum scăderea în greutate, purtarea bustierelor, terapiile de recuperare medicală au un efect limitat, incomparabil față de rezultatele obținute după operația de reducție mamară. Aceasta din urmă este considerată o metodă de tratament sigură și eficientă în tratamentul hipertrofiei mamare [6].
Referințe bibliografice:
- Glyn E. Jones; Bostwick’s Plastic and Reconstructive Breast Surgery, 3rd ed., Vol I, Quality Medical Publishing, 2010.
- Stephen J. Mathes; Plastic Surgery, 2nd ed., Vol VI, Philadelphia, Elsevier, 2006.
- Dennis C. Hammond; Atlas of Aesthetic Breast Surgery, Elsevier, 2009.
- Scott L. Spear; Surgery of the Breast-Principles and Art, 3rd ed., Vol I, Lippincott Williams & Wilkins, 2011.
- Reduction Mammaplasty, Richard Greco, Barrett Noone, 2017, Plastic and Reconstructive Surgery, Vol. 139, Nr.1, pg.230-239.
- The Efectiveness of Surgical and Nonsurgical Interventions in Relieving the Symptoms of Macromastia, E.Dale Collins, Carolyn L. Kerrigan, Myra Kim, Julie C. Lowery, Dana T. Striplin, Bruce Cunningham, Edwin G. Wilkins, 2002, Plastic and Reconstructive Surgery, Vol. 109, Nr.5, pg. 1556-1566.
Cuvinte-cheie: cancer de san, glanda mamara, hipertrofie mamara, mamoplastie de reductie, reductie mamara
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.