Informații esențiale despre infecția cu Klebsiella pneumoniae

Klebsiella pneumoniae este o bacterie gram-negativă, ce se găsește în flora de la nivelul cavității bucale, a intestinului și la nivelul pielii. Aceasta poate cauza diverse infecții, când se răspândeşte către alte zone ale organismului. În general, sunt vizate persoanele cu imunitate scăzută, cele care suferă de afecțiuni cronice și cele care petrec mult timp în mediul intraspitalicesc – cadrele medicale și pacienții internați.

Tratamentul infecției cu Klebsiella pneumoniae este complicat, tocmai pentru că anumite tulpini prezintă rezistență chiar și la cele mai puternice antibiotice. Înainte de a stabili medicația potrivită pacientului, specialistul recoltează probe pentru analizele de laborator, în funcție de tipul de infecție pe care îl suspectează.

Bacteria poate provoca pneumonie, bacteriemie, meningită și infecții la nivelul plăgilor și rănilor. Vindecarea durează de la câteva săptămâni la câteva luni și este posibilă și apariția complicațiilor.

Prevenția infecțiilor se realizează printr-o igienă riguroasă, ce constă, în general, în spălarea și dezinfectarea mâinilor de mai multe ori pe zi, ori de câte ori este necesar. De asemenea, cadrele medicale și pacienții internați în spital sunt obligați să urmeze un set strict de reguli.

Klebsiella pneumoniae – informații generale

Klebsiella pneumoniae este o bacterie gram-negativă, imobilă și încapsulată, care face parte din familia Enterobacteriaceae. Ea trăieşte, în mod normal, pe piele, în flora intestinală și la nivelul mucoasei orofaringiene. La momentul actual, infecţia cu Klebsiella pneumoniae este considerată cea mai frecventă cauză a infecțiilor intraspitalicești, fiind responsabilă de un număr foarte mare de cazuri de meningită, infecții la nivelul rănilor, plăgilor, sângelui și tractului urinar. De asemenea, conform studiilor, aproximativ 12% dintre pneumoniile dobândite în spital sunt cauzate de către acest agent patogen.

Sunt vizate, în general, persoanele cu imunitatea scăzută și cele care petrec mult timp în mediul intraspitalicesc. Cadrele medicale sunt expuse și ele la riscul de a dezvolta o infecție cu Klebsiella pneumoniae. 

Metode de transmitere a bacteriei Klebsiella pneumoniae

Klebsiella pneumoniae nu se transmite prin aer, ci prin contact direct cu o sursă contaminată. În mediul intraspitalicesc, atât cadrele medicale, cât și pacienții pot contracta Klebsiella pneumoniae prin contactul direct cu o persoană infectată și prin atingerea suprafețelor contaminate. De asemenea, bacteria se poate transmite și prin intermediul echipamentelor medicale contaminate, cum ar fi cateterele intravenoase, ventilatoarele și tuburile pentru intubare.

Este foarte important ca pacienții infectați cu Klebsiella pneumoniae să fie izolați și tratați corespunzător. Altfel, există riscul ca infecția să fie răspândită rapid, mai ales printre persoanele cu imunitatea scăzută. 

Infecția cu Klebsiella pneumoniae – simptome

Având în vedere că bacteria Klebsiella pneumoniae poate provoca mai multe tipuri de probleme, simptomele infecției depind de locul în care s-a dezvoltat aceasta. Iată cele mai frecvente manifestări:

  • frisoane;
  • dureri de cap;
  • febră;
  • amețeală sau confuzie;
  • oboseală marcată;
  • greață și/sau vărsături;
  • dureri toracice puternice;
  • dificultăți respiratorii;
  • tuse cu secreție de culoare galbenă, verde sau cu urme de sânge;
  • durere sau tumefacție la nivelul unei plăgi;
  • senzație de arsură în timpul urinării;
  • prezența sângelui în urină (hematurie);
  • scăderea tensiunii arteriale;
  • rigiditate musculară.

Toate simptomele menționate indică prezența unei infecții puternice în organism și tocmai de aceea este necesară intervenția imediată a unui medic.

De menționat este și faptul că abcesul hepatic cauzat de Klebsiella pneumoniae apare, în general, la pacienții diagnosticați cu diabet, alcoolici și în cazul persoanelor care iau antibiotice o perioadă lungă. În acest caz, printre manifestările principale ale infecției se numără și diareea, greața, vărsăturile, febra și durerile abdominale, localizate superior, în partea dreaptă.

Infecția cu Klebsiella pneumoniae – tratament

Infecțiile cu Klebsiella pneumoniae pot fi tratate doar cu antibiotice, însă în unele cazuri, vindecarea pacientului este destul de dificilă. În timp, anumite tulpini au dezvoltat rezistență la antibioticele puternice, care sunt folosite doar în ultimă instanță.

În funcție de gravitatea infecției și de substanțele la care este rezistentă bacteria, tratamentul poate include diverse clase de antibiotice. De la caz la caz, se poate recomanda un singur antibiotic sau o combinație. De asemenea, există și suplimente alimentare ce se pot prescrie alături de tratamentul cu antibiotice. Acestea au rolul de a îmbunătăți starea generală de sănătate a pacientului și se aleg în funcție de nevoile acestuia.

Cum se stabileşte diagnosticul

Pentru a stabili tratamentul potrivit unei infecții cu Klebsiella pneumoniae, medicul realizează mai multe teste de laborator, după prelevarea probelor de spută, urină, sânge ale pacientului. Bineînțeles, aceste analize se realizează în funcție de simptomele pe care le prezintă fiecare persoană în parte:

  • urocultură – dacă se suspectează o infecție urinară,
  • hemocultură – dacă se suspectează o bacteriemie,
  • examen de spută – dacă se suspectează o pneumonie.

Mai mult de atât, în unele cazuri, este necesară și efectuarea unei antibiograme pentru a se depista antibioticele la care este sensibilă tulpina de Klebsiella pneumoniae. Abia după ce sunt cunoscute toate aceste detalii se va putea stabili tratamentul eficient.

Ce complicații prezintă infecția cu Klebsiella pneumoniae

Având în vedere rezistența pe care o prezintă Klebsiella pneumoniae la antibiotice, vindecarea și recuperarea pacientului pot dura de la câteva săptămâni până la câteva luni. Este foarte important ca acesta să nu întrerupă tratamentul medicamentos, chiar dacă observă îmbunătățiri încă din primele zile de la începerea utilizării pastilelor. Medicația împotriva infecției cu Klebsiella pneumoniae este cu atât mai eficientă cu cât este începută mai devreme.

Evoluția stării de sănătate a pacientului mai depinde și de următorii factori:

  • tipul de infecție și severitatea sa;
  • rezistența bacteriei Klebsiella pneumoniae la antibiotice;
  • vârsta pacientului și starea sa de sănătate generală.

Pneumonia nu este doar cea mai frecventă problemă cauzată de infecție nosocomială cu Klebsiella pneumoniae, ci și cea mai periculoasă manifestare a bacteriei. Aceasta poate afecta permanent funcția respiratorie a pacientului.

Sfaturi pentru prevenție a infecției cu Klebsiella pneumoniae

Deși infecția cu bacteria Klebsiella pneumoniae poate avea urmări severe, prevenția acesteia este simplă. Pentru a se evita infectarea, este recomandată igiena personală strictă prin următoarele practici:

  • spălarea mâinilor cu săpun antibacterian, timp de cel puțin 20 de secunde, înainte de pregătirea mesei, înainte de a mânca; înainte de atingerea nasului, a gurii și a ochilor; imediat după folosirea toaletei și imediat după strănut, tușit sau suflatul nasului;
  • curățarea cu soluții dezinfectante a suprafețelor care sunt atinse frecvent, de mai multe persoane, atât la locul de muncă, cât și acasă;
  • evitarea contactului direct cu persoanele deja infectate.

De asemenea, există și câteva măsuri de prevenție ale infecției cu Klebsiella pneumoniae, elaborate de Ministerul Sănătații, care se aplică în spitale. Acestea sunt incluse în legea privind Normele de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate asistenței medicale în unitățile sanitare.

Cadrele medicale sunt obligate să respecte câteva reguli stricte de dezinfecție, printre care igiena riguroasă a mâinilor, dar și să poarte halate și mănuși de protecție atunci când iau contact cu pacienții care prezintă risc crescut de a dezvolta infecții cu Klebsiella pneumoniae.

De asemenea, persoanele internate în spital trebuie să se spele pe mâini imediat după ce au atins orice suprafață din salon (noptiere, clanțe, telecomandă, telefon etc.). Acestora le mai revine responsabilitatea de a urma întocmai sfaturile medicilor și asistentelor cu care iau contact în ceea ce privește prevenția infecțiilor intraspitalicești.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Referințe bibliografice:

https://www.cdc.gov/hai/organisms/klebsiella/klebsiella.html

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/klebsiella-pneumoniae-infection

https://www.everydayhealth.com/klebsiella-pneumoniae/guide/

Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.