Managementul infecției cu Ureaplasma

Speciile de Ureaplasma sunt cele mai răspândite micoplasme genitale, izolate în principal din tractul urogenital atât al femeilor, cât și al bărbaților. Ureaplasma are 14 serotipuri cunoscute, fiind împărțită în două biovarietăți – Ureaplasma parvum și Ureaplasma urealyticum. Grupul de bacterii colonizează în mod fiziologic tractul respirator și urogenital, făcând parte integrantă din microbiomul uman. Totuși, acestea sunt bacterii oportuniste: deși inofensive în cea mai mare parte, în urma unor factori declanșatori se pot dezvolta în exces, producând inflamația țesuturilor sănătoase. Infecțiile cu Ureaplasma au fost asociate cu probleme precum vaginoza bacteriană și complicații ale sarcinii.

Ureaplasma este un organism cu virulență scăzută, dat fiind faptul că este comensal al tractului genito-urinar inferior al femeilor. De la acest nivel, bacteria poate pătrunde în lichidul amniotic provocând inflamații cu potențial patologic. Subspeciile de Ureaplasma sunt cele mai frecvent izolate microorganisme la femeile cu infecții intrauterine. Aceste infecții sunt asociate și cu riscuri crescute de travaliu prematur, respectiv creșterea incidenței mortalității la nou-născuții prematuri. Se mai consideră și faptul că Ureaplasma joacă un rol în etiologia displaziei bronhopulmonare. Când o persoană intră în contact cu factori declanșatori (sistem imunitar compromis, expunerea pe termen îndelungat la acțiunea stresorilor, dezechilibre hormonale), bacteria duce la infecții.

Cauzele și metodele de transmitere ale infecției cu Ureaplasma

Principalul mod de transmitere a infecției cu Ureaplasma este reprezentat de contactul sexual. Prin urmare, este frecventă mai ales în rândul adulților activi din punct de vedere sexual. Uretra sau vaginul reprezintă principalele porți de intrare în organism a bacteriei. Ureaplasma poate fi transmisă și de la mamă la făt, dacă aceasta este purtătoare în timpul sarcinii. Persoanele cu un sistem imunitar compromis prezintă riscuri semnificative de infecție cu Ureaplasma.

Simptomele infecției cu Ureaplasma la bărbați

Uretrita este una dintre principalele afecțiuni cu transmitere sexuală în rândul bărbaților. Mulți specialiști consideră că infecția cu Ureaplasma determină această afecțiune, simptomele incluzând:

  • secreții peniene;
  • disurie (urinare dureroasă);
  • senzație de usturime în timpul urinării;
  • secreții uretrale modificate.

Simptomele infecției cu Ureaplasma la femei

În rândul femeilor, infecția cu Ureaplasma presupune un tablou simptomatologic mai complex, caracterizat în principal de:

  • dureri și senzații de arsură în timpul urinării;
  • modificări ale secrețiilor vaginale – secreții apoase, abundente, cu miros neplăcute;
  • mâncărimi, dureri și usturime în zona vaginală;
  • dureri la nivelul pelvisului, abdomenului sau la nivelul regiunii inghinale.

Simptomele infecției cu Ureaplasma la nou-născuți și copii

În sarcină, există posibilitatea ca viitoarea mămică să se infecteze cu Ureaplasma. Din cauza faptului că infectează tractul genito-urinar, bacteria poate fi transmisă copilului în timpul nașterii vaginale. Astfel, nou-născutul poate manifesta un tablou simptomatologic destul de atipic:

  • simptome care în mod obișnuit sunt asociate pneumoniei și leziunilor pulmonare;
  • dificultăți de respirație, însă în absența pneumoniei;
  • simptome care în mod obișnuit sunt asociate meningitei și leziunilor cerebrale.

De asemenea, infecţia cu Ureaplasma în sarcină poate duce la:

  • ruperea prematură a membranelor;
  • avort spontan;
  • naștere prematură.

Diagnosticul infecției cu Ureaplasma

Pentru a diagnostica infecția cu Ureaplasma, se vor preleva probe de la nivel genital, de la nivelul uretrei sau probe de urină. De asemenea, în anumite cazuri se pot preleva chiar și biopsii. Diagnosticul de certitudine necesită teste biochimice și utilizarea unor echipamente speciale. Medicul specialist va realiza anamneza pacientului, bazându-se pe simptomele deja cunoscute asociate infecției cu Ureaplasma, mizând în special pe faptul că persoanele cu parteneri multipli prezintă o incidență mai ridicată a infecției.

Deoarece manifestările infecției cu Mycoplasma sunt destul de similare cu manifestările infecției cu Ureaplasma, este necesară stabilirea unui diagnostic diferențial. În această privință, efectuarea testelor PCR reprezintă o modalitate viabilă de a certifica sursa infecției. În cazul infecției la bărbați, se recoltează probe de la nivelul uretrei. În lipsa simptomelor, tratamentul trebuie instituit în cazul în care se confirmă diagnosticul partenerei.

Tratamentul și managementul infecției cu Ureaplasma

În cazul infecțiilor cu Ureaplasma, tratamentul cu antibiotice reprezintă singura modalitate de a scăpa de infecție. Totuși, trebuie să se țină cont de considerentele actuale privitoare la faptul că doar anumite tipuri de antibiotice sunt eficiente împotriva acestor bacterii. Terapia aleasă ar trebui să țină cont de profilul pacientului, starea sa de sănătate, respectiv diagnosticul specific stabilit în urma investigațiilor aferente. Anumite antibiotice prezintă riscuri adverse potențial grave pentru femeile însărcinate sau pentru nou-născuți, motiv pentru care ar trebui evitate.

Deoarece infecția este de natură bacteriană, tratamentul de elecție presupune administrarea de antibiotice, însă este necesar ca acesta să fie adaptat fiecărui pacient în parte. Monitorizarea tratamentului este vitală pentru cuantificarea viabilității tratamentului de elecție.

Prevenirea infecției cu Ureaplasma

Prevenirea infecției presupune atât evitarea agentului etiologic, implicit bacteria omonimă, cât și reinfectarea cu aceasta. În general, o conduită igienică adecvată, asociată metodelor de natură profilactică, este extrem de utilă pentru evitarea infecției. Evitarea factorilor de risc reprezintă prima recomandare din partea specialiștilor: deoarece este o infecție cu transmitere în principal pe cale sexuală, riscul de infectare crește direct proporțional cu numărul de parteneri sexuali și relații sexuale neprotejate.

Înaintea contactului sexual, este de dorit să se discute cu partenerul privitor la istoricul afecțiunilor de această natură. Dacă o persoană este diagnosticată pozitiv, este foarte important să nu aibă relații sexuale pe întreaga durată a tratamentului, până când i se certifică vindecarea completă.

De asemenea, există persoane care pot dezvolta infecții bacteriene fără a intra în contact sexual cu o persoană infectată. Deoarece este o bacterie oportunistă, Ureaplasma poate cauza infecții atunci când organismul este imunocompromis, în condiții maxime de stres, precum și când se asociază cu alte afecțiuni, ce duc la deprecierea homeostaziei acestuia. Totuși, efectuarea controalelor regulate, a analizelor de laborator, investigațiile paraclinice și igiena adecvată, cu reducerea numărului de parteneri sexuali, reprezintă principala modalitate de a reduce incidența infecțiilor cu Ureaplasma.

Conform specialiștilor, prezența acestei bacterii nu ar trebui să ridice probleme majore decât în cazul în care infecția are loc în timpul sarcinii. Se iau în considerare testarea și tratarea femeilor însărcinate pentru acest tip de infecție, pentru a se evita complicațiile majore asociate infecției cu Ureaplasma la nou-născuți.

Dacă o persoană este îngrijorată de posibilitatea dezvoltării unei astfel de infecții, se recomandă consultul la un medic specialist. În urma diagnosticului specific, medicul va emite un protocol terapeutic individualizat, în vederea diminuării simptomelor și neutralizării agentului etiologic, cu monitorizarea permanentă a tratamentului instaurat.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Referințe bibliografice:

https://www.healthline.com/health/ureaplasma#treatment
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3628630/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/321636#prevention
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4509962/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25865969

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.