Infecția puerperală genitală – cauze, factori de risc și simptome

Infecția puerperală genitală apare atunci când anumite bacterii colonizează uterul după naștere. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), este a treia cea mai frecventă cauză de deces la nivel mondial în cazul femeilor care nasc. Reprezentanții OMS transmit că infecția puerperală genitală reprezintă 15% din cele 500.000 de decese survenite după o naștere, în lume, anual. Infecția poate provoca probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi boala inflamatorie pelvină și chiar infertilitate.

Tipurile de bacterii care cauzează infecția puerperală genitală

Unele dintre cele mai întâlnite bacterii care cauzează infecția puerperală genitală sunt streptococii, stafilococii, E. coli, Clostridium tetani, Clostridium perfringens, Chlamydia și Neisseria gonorrhoeae (duc la apariția bolilor cu transmitere sexuală). Alte bacterii care pot cauza infecția puerperală genitală sunt cele nosocomiale, endogene sau exogene.

  • Infecțiile nosocomiale – sunt dobândite în spitale sau alte unități medicale.
  • Bacteriile endogene – există în interiorul vaginului sau rectului, fără a provoca însă o boală. Atunci când bacteriile sunt transmise din vagin în uter, acest lucru poate duce la apariția infecției puerperale genitale.
  • Bacteriile exogene – se pot transmite din cauza igienei precare, a instrumentelor nesterilizate sau pot fi contractate prin contact sexual.

Endometrioza, opțiuni terapeutice

Factorii de risc pentru infecția puerperală genitală 

Riscul de a dezvolta infecția puerperală genitală depinde de modalitatea prin care pacienta alege să nască. Riscul ca pacientele să contracteze infecția este 1-3% pentru cele care aleg nașterea naturală, 5-15% în cazul nașterilor prin cezariană, efectuate înaintea travaliului, și 15-20% pentru nașterile prin cezariană după începerea travaliului. În plus, pentru pacientele care suferă de anemie, obezitate, vaginoză bacteriană sau pentru cele care trec printr-un travaliu prelungit, riscul contractării infecției puerperale genitale crește. Acest lucru este valabil și pentru femeile care întâmpină probleme în timpul nașterii, precum ruperea sacului amniotic, prezența resturilor placentare, sângerări excesive sau infectarea tractului vaginal cu bacterii streptococice.

Febra, principalul simptom al infecției puerperale genitale 

Simptomele infecției puerperale genitale apar în decurs de o săptămână de la naștere. Acestea includ febră (peste 38  ºC), însoțită de frisoane și stare generală de rău, dureri abdominale, sensibilitate la nivelul abdomenului, sângerări vaginale ușoare etc. Complicațiile apărute în urma infecției puerperale genitale sunt rare, dar se pot dezvolta dacă infecția nu este diagnosticată și tratată rapid. Printre complicațiile cu care pacientele s-ar putea confrunta se numără apariția abceselor, peritonita, inflamația mucoasei abdominale, embolia pulmonară, septicemia etc.  Practicarea unei igiene corecte și tratarea simptomelor timpurii, specifice infecției puerperale, pot preveni complicațiile.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Metodele de diagnosticare și tratamentul pentru infecția puerperală genitală

Pentru o diagnosticare corectă, se vor efectua teste de sânge și de urină pentru a exclude prezența altor boli. Există numeroase afecțiuni cu simptome asemănătoare infecției puerperale genitale, precum infecția tractului urinar, tromboza venoasă profundă, infecțiile tractului respirator, malaria, febra tifoidă etc. Dacă se suspectează prezența septicemiei, se va efectua hemocultura. În plus, CT-ul și RMN-ul pot fi utilizate pentru a verifica existența trombozei septice. Infecțiile post-partum sunt cel mai frecvent tratate cu antibiotice orale.

Surse: healthline.co; nhp.gov.in; pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Cuvinte-cheie: , , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.