Infecțiile cu Haemophilus influenzae la copii

Haemophilus influenzae este bacterie gram-negativă din familia Pasteurellaceae, responsabilă de o gamă variată de infecții, care pot varia de la boli respiratorii ușoare la afecțiuni mai severe cu potențial invaziv, cum ar fi meningita și epiglotita, în special în rândul copiilor. Deși în urma introducerii vaccinului împotriva Haemophilus influenzae numărul infecțiilor a scăzut, acestea încă rămân o cauză importantă de morbiditate și mortalitate pediatrică la nivel mondial. Lucrul acesta se datorează faptului că au apărut noi tulpini bacteriene cu potențial infecțios, ca urmare a unor procese precum transferul orizontal de gene. Infecția este frecventă la copiii neimunizați.

Spre exemplu, în anul 2017 rata infecției cu Haemophilus influenzae tip B (Hib) a fost de 0,18, infecția cu Haemophilus influenzae de alt tip de 1,7 și infecția cu formele netipabile (NTHi) de aproximativ 1,8, la 100.000 de copii cu vârsta sub 5 ani. Poate fi observat astfel faptul că există o scădere semnificativă a infecției cu Hib după introducerea vaccinării. Foarte multe tulpini de NTHi sunt responsabile de afecțiuni precum otita medie acută și sinuzita la copii. Infecția este frecventă și în rândul adulților cu vârsta de 65 de ani și peste, în special cu forme netipabile. În această categorie populațională – ca și în cazul copiilor –, riscul de complicații este mai mare.

Infecțiile cu Haemophilus influenzae la copii – cauze și factori de risc

Bacteria Haemophilus influenzae poate fi clasificată în funcție de prezența sau absența capsulei polizaharidice în două categorii principale: tulpini tipabile și netipabile.

Tulpini tipabile de Haemophilus influenzae

Există șase serotipuri încapsulate, notate cu litere de la „a” la „f”. Dintre acestea, Haemophilus influenzae tip b (Hib) a fost responsabilă pentru majoritatea infecțiilor severe apărute, înaintea introducerii vaccinării (1987 pentru copii, 1990 pentru sugari). Hib este capabilă să disemineze prin fluxul sanguin și să ajungă la diferite țesuturi, provocând boli invazive precum meningita, epiglotita, celulita, pneumonia și artrita septică.

Tulpini netipabile (NTHi) de Haemophilus influenzae

Bacteriile netipabile nu au capsulă polizaharidică și sunt asociate cu infecții locale, relativ mai limitate. Câteva dintre cele mai comune sunt infecțiile tractului respirator superior, otita medie, sinuzita, conjunctivita. Totuși, în special al copiii cu sistem imunitar foarte slăbit sau la cei care au condiții medicale preexistente, tulpinile netipabile de Haemophilus influenzae ar putea duce și la infecții invazive.

Agentul bacterian se transmite în special de la persoana bolnavă la persoana sănătoasă, întrucât este vehiculat pe cale aeriană, prin picături Flügge (secreții microscopice emise în timpul tusei, strănutului, vorbitului și chiar respirației). Copiii sănătoși, spre exemplu, pot prezenta bacteria drept colonizator normal al nazofaringelui. Se estimează că aproximativ 20% dintre copiii care au un an prezintă agentul bacterian, și până la 50% dintre copiii de 5 ani vor avea Haemophilus influenzae în nas.

Ce boli provoacă infecțiile cu Haemophilus influenzae la copii?

Infecțiile cu Haemophilus influenzae pot fi clasificate drept „invazive” și „non-invazive”. Cele mai frecvente afecțiuni invazive sunt meningita și pneumonia. Alte infecții pot duce la afecțiuni precum epiglotita, conjunctivita, otita medie, sinuzita, celulita și artrita septică, iar în cazuri cu severitate crescută se poate ajunge chiar la bacteriemie și sepsis. Haemophilus influenzae, drept urmare, este o bacterie deosebit de versatilă, implicată într-o gamă largă de afecțiuni medicale.

Meningita

Înainte de introducerea vaccinului anti-Hib, infecția cu Haemophilus influenzae tip b a fost una dintre principalele cauze de meningită bacteriană la copii. Meningita definește inflamația celor trei membrane care învelesc creierul și măduva spinării. În lipsa tratamentului rapid, poate duce la sechele neurologice pe termen lung și chiar la deces.

Pneumonia

Definește inflamația plămânilor, în special a alveolelor pulmonare. Pneumonia cu Haemophilus influenzae poate apărea ca o complicație a infecțiilor tractului respirator superior sau, în cazuri mai rare, drept o afecțiune primară (fără infecție anterioară a tractului respirator).

Epiglotita

Reprezintă o infecție invazivă severă, caracterizată prin inflamația și edemul epiglotei (în unele cazuri și a structurilor învecinate), cartilajul situat la baza limbii care asigură închiderea căilor respiratorii în timpul deglutiției. Epiglotita reprezintă o urgență medicală, ca urmare a faptului că obstrucția căilor respiratorii poate duce la insuficiență respiratorie și deces.

Otita medie

Reprezintă inflamația urechii medii, care se prezintă cu dureri puternice, febră și iritabilitate în rândul copiilor. Este una dintre cele mai comune afecțiuni cauzate de Haemophilus influenzae, dar de tip netipabil (NTHi).

Sinuzita

Definește inflamația sinusurilor paranazale și se prezintă cu simptome precum congestie nazală și dureri faciale, senzația de plenitudine facială și secreții nazale purulente.

Conjunctivita bacteriană

Infecția cu tulpinile netipabile poate duce, de asemenea, și la conjunctivită, afecțiune în cadrul căreia are loc inflamația membranei transparente care acoperă albul ochiului și care căptușește, pe interior, pleoapele.

Bacteriemia și sepsisul

Invazia bacteriană în fluxul sanguin poate duce la bacteriemie și, în cazuri foarte severe, chiar și la sepsis. Aceste condiții sunt de risc vital și necesită tratament intensiv, de urgență.

Celulita și artrita septică

În special la copiii nevaccinați sau imunocompromiși, infecțiile cu Haemophilus influenzae pot duce la celulită orbitală și afectarea articulațiilor (în special cele mari, cum ar fi cea a șoldului, cotului, gleznei, genunchiului).

Infecția cu Haemophilus influenzae la copii – simptome și manifestări

Simptomele infecției cu Haemophilus influenzae depind de tipul infecției, respectiv de locul în care bacteria s-a localizat:

  • meningită: febră ridicată, cefalee severă, rigiditate a gâtului, fotofobie, vărsături, confuzie, letargie, iar în cazuri grave se poate ajunge la convulsii sau comă;
  • epiglotită: debut brusc cu febră mare, dureri severe de gât, disfonie, dificultăți respiratorii, copilul adoptând o poziție specifică (înclinarea capului înainte, gura deschisă, limba afară, cu hipersalivație prezentă);
  • otita medie: durere de ureche, plâns frecvent, dificultăți de somn, febră și, în unele cazuri, scurgeri de lichid din ureche;
  • sinuzita: congestie nazală, secreții nazale purulente, presiune sau durere facială, febră, tuse persistentă;
  • pneumonie: tuse severă, febră, dificultăți respiratorii, tahipnee, durere toracică și, în cazuri mai severe, cianoză (colorarea în albastru a buzelor și pielii);
  • sepsisul: febră crescută, tahicardie, tahipnee, extremități reci, hipotensiune arterială și stare generală alterată.

Toate infecțiile bacteriene se prezintă, în general, cu febră ridicată. Febra reprezintă un răspuns fiziologic, deoarece sprijină sistemul imunitar în lupta împotriva agentului patogen.

Tratamentul infecțiilor cu Haemophilus influenzae la copii

Tratamentul infecției cu Haemophilus influenzae la copii, dar și adulți, va implica administrare de antibiotice. Inițierea rapidă a terapiei antibiotice este esențială pentru a preveni complicațiile și reduce riscul acestora.

Tratamentul cu antibiotice

  • Tratamentul standard pentru infecțiile invazive cu Haemophilus influenzae implică, în mod obișnuit, cefalosporine de generația a treia (ceftriaxona sau cefotaxima). Alte alternative ar putea fi ampicilina, meropenemul sau cloramfenicolul.

Suportul respirator și monitorizarea

  • În caz de epiglotită, spre exemplu, suportul respirator poate fi necesar. Copiii ar putea avea nevoie de intubație sau traheostomie temporară. Monitorizarea atentă, în unitatea de terapie intensivă pediatrică, este esențială în cazul infecției cu Haemophilus influenzae cu evoluție spre epiglotită.

Drenajul sinusurilor sau abceselor

  • În cazurile de sinuzită severă sau de abces periamigdalian, poate fi necesar drenajul pe cale chirurgicală.

Tratament suportiv

  • Vizează ameliorarea simptomelor și ar putea include administrarea de antipiretice, însă doar la recomandările medicului specialist, asigurarea unui nivel adecvat de hidratare, folosirea decongestionantelor nazale, odihna și repausul la pat.

Infecția cu Haemophilus influenzae la copii – sfaturi pentru prevenție

Principala modalitate prin care se poate preveni infecția cu Haemophilus influenzae tip b (Hib) o reprezintă vaccinarea. Conform schemei de vaccinare recomandate, vaccinul anti-Hib poate fi administrat începând cu vârsta de 2 luni, în mai multe doze (2, 4, 6 și 12 luni). Se recomandă și asigurarea unei igiene corespunzătoare, limitarea contactului cu persoanele cu simptome de infecții respiratorii, precum și evitarea spațiilor aglomerate, pentru a reduce riscul infecției cu Haemophilus influenzae.

Referințe bibliografice:

  1. Slack MPE. A review of the role of Haemophilus influenzae in community-acquired pneumonia. Pneumonia (Nathan). 2015 Dec 1;6:26-43. doi: 10.15172/pneu.2015.6/520. PMID: 31641576; PMCID: PMC5922337. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5922337/;
  2. Xiao J, Su L, Huang S, Liu L, Ali K, Chen Z. Epidemic Trends and Biofilm Formation Mechanisms of Haemophilus influenzae: Insights into Clinical Implications and Prevention Strategies. Infect Drug Resist. 2023 Aug 16;16:5359-5373. doi: 10.2147/IDR.S424468. PMID: 37605758; PMCID: PMC10440118. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10440118/;
  3. Musher DM. Haemophilus Species. In: Baron S, editor. Medical Microbiology. 4th edition. Galveston (TX): University of Texas Medical Branch at Galveston; 1996. Chapter 30. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK8458/;
  4. Khattak ZE, Anjum F. Haemophilus influenzae Infection. [Updated 2023 Apr 27]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK562176/;
  5. Whittaker R, Economopoulou A, Dias JG, Bancroft E, Ramliden M, Celentano LP; European Centre for Disease Prevention and Control Country Experts for Invasive Haemophilus influenzae Disease. Epidemiology of Invasive Haemophilus influenzae Disease, Europe, 2007-2014. Emerg Infect Dis. 2017 Mar;23(3):396-404. doi: 10.3201/eid2303.161552. PMID: 28220749; PMCID: PMC5382729. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5382729/.

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.