Infestarile cauzate de insecte si acarieni – simptome, diagnostic si tratament

Infestarile cauzate de insecte si acarieni pot crea probleme daca nu sunt tratate la timp. Micile insecte pot sa atace pielea si sa se hraneasca cu sange, provocand adevarate neplaceri. Aproximativ 85% dintre aceste infestari sunt enervante, dar rareori periculoase pentru sanatate. Totusi, unele insecte pot transmite virusuri sau bacterii care produc boli serioase la oameni.

Infestarile cu insecte – paduchii

Semne si simptome

  • Prurit intens.
  • Paduchi pe pielea capului, pe corp, pe haine, pe parul pubian sau in alte zone paroase ale corpului.
  • Oua pe suvitele de par.

Paduchii de cap (Pediculus humanus capiti) sunt adesea raspanditi la scolari prin contact, haine, perii de par si piepteni. Paduchii de corp (P.h. corporis) se transmit, in general, prin haine sau asternuturi. Paduchii pubieni (Phthirus pubis) se pot transmite prin contact sexual, prin haine, asternuturi si chiar trusa de toaleta.

Infestarile cu paduchi, diagnostic

Primul semn al prezentei paduchilor este pruritul intens in zona afectata. Persoanele care au paduchi de corp pot face urticarie sau zgarieturi de la scarpinat. Paduchii de cap pot fi gasiti pe pielea capului si sunt usor de depistat la baza gatului si deasupra urechilor. Oua mici, care seamana cu niste mugurasi maro, pot fi gasiti in suvitele de par. Paduchii de corp sunt dificil de gasit pe corp deoarece se ascund in piele, dar de obicei, se localizeaza in cutele lenjeriei intime. Paduchii pubieni se gasesc in pielea si parul din regiunea pubiana. Pot fi suparatori si se transmit cu usurinta.

Cum se pot trata infestarile cu paduchi 

Exista lotiuni si sampoane, eliberate atat pe baza de prescriptie medicala, cat si fara, pentru tratamentul paduchilor. Este benefica si tratarea parului cu otet si eliminarea oualor cu ajutorul unor pensete sau pieptene cu dinti desi.

Infestarile cu scabie

Semne si simptome

  • Prurit nocturn.
  • Urme subtiri, neregulate pe piele.

Scabia implica paraziti aproape imposibil de observat fara o lupa. Ei produc prurit sever, care, de obicei se intensifica noaptea. Avand raspandire in intreaga lume, la toate grupele populationale, scabia infesteaza adesea intreaga familie. Scabia se transmite prin contact fizic, si mai rar, prin folosirea in comun a hainelor sau a asternuturilor unei persoane infestate. Scabia canina poate fi transmisa de la caine la om.

Infestarile cu scabie, diagnostic

Parazitii prefera sa se ascunda in anumite zone ale pielii, cum ar fi intre degete, la subsuoara, in jurul bazinului, de-a lungul marginii interne a coapselor, pe coate, la glezne si in zona calcaielor, sub sani si pe fese. Ei fac un sant caracteristic care arata ca o urma subtire, neregulata, de creion. Medicul trebuie sa caute astfel de santuri si sa extraga parazitul aflat la unul din capete, pentru confirmarea diagnosticului. Desi nu este grava, scabia este o afectiune suparatoare.

Tratament

Tratamentul presupune eliminarea infestarii. Exista creme si lotiuni care se aplica de obicei pe intregul corp, de la gat in jos si se lasa 8-10 ore. Din cauza ratei mari de infestare, trebuie tratati toti membri familiei si partenerii sexuali, chiar daca infestarea nu este evidenta.

Infestarile cu purici

Semne si simptome

  • Eruptie localizata;
  • Prurit intens.

Puricii sunt insecte mici care sug sange de la oameni, caini, pisici si alte animale. Folosindu-si abilitatea extraordinara de a sari, ei trec adesea de la animalele de casa la proprietarii lor. Ouale ramase in asternuturi clocesc si raman acolo pentru a se hrani pe seama oamenilor sau a animalelor.

Diagnostic

Ciupiturile de purici determina un prurit intens. Se pot observa ciupituri in buchet in jurul bazinului, in axile si in pliurile coatelor si genunchilor. Le persoanele deosebit de sensibile la saliva de purice, poate aparea urticarie. Cea mai buna metoda de diagnosticare a infestarii cu purici este chiar identificarea micilor insecte.

Tratament

Tratarea sistematica a insectelor si a spatiilor in care traiesc acestea este necesara. O data aparuti puricii, este dificil sa se scape de ei si doar folosirea unei zgarde anti-purici la animalul de casa poate rezolva problema. Exista si lotiuni pentru calmarea pruritului, dar problema va continua pana la eliminarea puricilor.

Infestarile cu cosasi

Semne si simptome

  • Prurit intens;
  • Umflaturi ca niste cosuri sau urticarie.

Cosasii, denumiti si gandaci rosii sau parazitii taietori, sunt larvele unui anumit tip de parazit.
Ei traiesc in zone cu iarba inalta si arbusti, pe culmi impadurite. Cei mai predispusi la infestare sunt fermierii, vanatorii si altii care petrec mult timp prin paduri.

Cum pot fi diagnosticate infestarile cu cosasi

Larvele prefera locurile calde, umede si, de obicei, se localizeaza in jurul taliei, pe glezne, in pliurile coatelor si la subsuara, in zona inghinala si oriunde imbracamintea este stransa. Aceste insecte mici, rosii, se ataseaza de piele si folosesc un tub de hranire pentru pentru a gasi o sursa de sange. Aceasta produce cosuri mici, rosii si uneori urticarie. La cateva ore dupa ce si-au introdus tubul de hranire, veti gasi acolo un prurit intens. Cosasii se hranesc din acelasi loc 1-4 zile, apoi devin inactivi. Cea mai buna metoda de depistare a unei infestari cu cosasi consta in identificarea parazitilor.

Tratament

Scopul tratamentului este de a ameliora pruritul. Medicul prescrie de obicei un antihistaminic. De asemenea, se pot aplica direct pe cosuri creme sau lotiuni cu corticosteroizi.

Infestarile cauzate de capuse

Semne si simptome

  • Prurit.
  • O capusa incrustata in piele.
  • O nodozitate mica, tare, inconjurta de un cerc rosu.

Capusele sunt insecte mici, plate, care se hranesc cu sange. Ele traiesc in iarba inalta, in arbusti si in zonele impadurite si se prind de animalele sau de oamenii care trec prin zona.

Metode de diagnosticare

Dupa ce ati mers prin zone pe unde ar putea fi capuse, verificati daca s-a prins vreuna de piele sau de haine. Ele se pot adaposti oriunde, dar cel mai adesea se gasesc in par, in jurul gleznelor si in zona genitala. Odata prinse de piele, produc nodozitati mici, tari, inconjurate de un halou rosu.

Cat de grava este muscatura de capusa?

O muscatura de capusa poate fi extrem de periculoasa deoarece acestea transmit boala Lyme. O afectiune denumita paralizia de capusa poate aparea dupa ce o capusa s-a hranit din acelasi loc mai multe zile. Starea se poate asemana si chiar confunda cu poliomelita, o infectie virala care afecteaza maduva spinarii. Paralizia de capusa poate fi foarte grava dar, daca este indepartata capusa, simptomele dispar. Tratamentul consta in indepartarea cu delicatete a capusei, cu ajutorul unei pensete.

Infestarile cu insecte si boala Lyme

Semne si simptome

  • Eruptie specifica la locul muscaturii de capusa.
  • Cefalee.
  • Febra si frisoane.
  • Dureri generalizate.
  • Inflamatie articulara si artrita.

Denumita dupa o mare epidemie la copiii din Lyme, Connecticut, aceasta boala este produsa de un microorganism (spirocheta) care se transmite printr-o specie de capusa foarte mica, denumita capusa de lemn.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Diagnostic

Boala Lyme este dificil de diagnosticat deoarece seamana cu multe alte boli. O eruptie carcateristica rosie, in forma de tinta apare de obicei la locul muscaturii de capusa, urmata de cefalee, frisoane, febrp, dureri si rigiditate a corpului. Uneori, muscatura poate trece neobservata. Cateva saptamani mai tarziu, persoana prezinta paralizie faciala, inflamatie articulara, simptome neurologice numeroase si uneori palpitatii sau bloc cardiac, o stare in care impulsurile nu sunt conduse normal prin inima.  Depistata precoce, boala poate fi tratata cu medicamente. Netratata la timp, pot aparea complicatii care sa implice articulatiile, inima, sistemul nervos central si periferic.

Tratament

Tratamentul consta in prescrierea de antibiotice precum amoxicilina sau doxiciclina. Aspirina si alte medicamente antiinflamatoare pot ameliora inflamatia articulara.

Medic specialist medicină de familie

Cuvinte-cheie: , , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.