Laringospasmul poate semnala prezența unor afecțiuni

Laringospasmul este spasmul muscular care apare brusc la nivelul corzilor vocale. De multe ori, laringospasmul se manifestă în urma unei perioade stresante sau a unor episoade de anxietate severă. Aceste spasme musculare de la nivelul corzilor vocale pot fi provocate şi de afecţiuni, precum disfuncţii ale corzilor vocale, reflux gastroesofagian sau astm. Laringospasmele durează de obicei mai puțin de un minut, sunt rare şi nu împiedică vorbirea.

Laringospasmul poate fi cauzat de mai multe probleme de sănătate

Pacienţii care se confruntă cu episoade repetate de laringospasm ar trebui să consulte un medic specialist, deoarece ar putea suferi de următoarele probleme.

  • Reacţia gastrointestinală – este adesea cauza laringospasmului. Pacientul s-ar putea confrunta cu boala de reflux gastroesofagian, care este o afecţiune cronică. Spasmele musculare apar în urma contactului acidului gastric cu corzile vocale;
  • Anxietatea sau stresul intens – o cauză des întâlnită a laringospasmului, acesta fiind reacţia fizică a organismului în urma unui atac de panică. Pacienţii care se confruntă cu laringospasm în urma episoadelor de anxietate ar trebui să rezolve cauza spasmelor prin consultarea unui terapeut;
  • Astmul sau disfuncţiile corzilor vocale – disfuncţiile corzilor vocale sunt reprezentate de funcţionarea anormală a corzilor vocale la momentul inspirării sau expirării. Pe de altă parte, astmul este reacţia sistemului imunitar la contactul cu un factor poluant din aer;
  • Anestezia – poate provoca laringospasm în timpul intervenţiilor chirurgicale. Episoadele de laringospasm în urma unei anestezii sunt mai des observate la copii decât la adulţi. În plus, acestea apar mai des în cazul persoanelor care au trecut prin intervenţii chirurgicale la nivelul laringelui;
  • Laringospasmul în timpul somnului – o persoană care experimentează spasme musculare la nivelul corzilor vocale în timpul somnului poate avea probleme în a se odihni pe timp de noapte. Pacienţii aflaţi în această situaţie se trezesc brusc în timpul nopţii, manifestând probleme de respiraţie.

Senzaţia de sufocare provocată de laringospasm

În timpul episoadelor de laringospasm, pacienții acuză deseori senzaţii de sufocare. Unii pacienţi se confruntă cu spasmele corzilor vocale în timpul nopţii, iar alţii devin chiar inconștienți în timpul laringospasmelor. Întregul episod durează între 1 şi 2 minute, până ce pacientul va putea respira din nou normal. Cei care se confruntă cu această problemă vor prezenta şi simptome legate de boala de reflux gastroesofagian, precum dureri în piept, tuse, dificultate la înghiţire, răguşeală, greaţă, durere în gât etc.  

Schimbarea stilului de viaţă, factor important în tratarea laringospasmului

Când laringospasmul este cauzat de boala de reflux gastroesofagian, tratarea afecțiunii poate ajuta la gestionarea spasmelor. Medicii prescriu deseori inhibitori ai pompei de protoni în astfel de cazuri. Aceştia reduc producția de acizi din stomac, astfel încât fluidele care se întorc în esofag sunt mai puțin corozive. O altă opțiune sunt agenții procinetici. Aceştia stimulează mișcarea în tractul digestiv pentru a reduce cantitatea de acid existentă. Pacienții care nu răspund la aceste tratamente ar putea avea nevoie de o intervenție chirurgicală.

Pentru a preveni laringospasmul, pacienţii ar trebui să facă schimbări în stilul de viaţă precum evitarea alimentelor care pot cauza arsuri stomacale, fructele, alimentele grase și consumul de cofeină. Un alt aspect important în prevenirea laringospasmelor este renunţarea la fumat şi limitarea consumului de alcool.

Surse: healthline.com; webmd.com; mayoclinic.org

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.