Acasă » Practică medicală » Mâini umflate: cauze comune și modalități de gestionare
Mâini umflate: cauze comune și modalități de gestionare
Persoanele care se confruntă cu mâini umflate, fenomenul extinzându-se și la nivel de antebrațe și brațe, resimt o stare accentuată de disconfort, cu îngreunarea activităților zilnice. Într-o egală măsură, dacă tumefierea este însoțită și de durere, condiția este cu atât mai dificil de gestionat.
În practica medicală, umflarea unei zone a corpului poartă denumirea de tumefiere. Edemul se consideră a fi o formă de tumefiere, și apare ca urmare acumulării excesive de lichid la nivelul țesutului. Astfel, persoanele se pot confrunta cu mâini umflate și ca urmare a edemului, însă ar trebui avut în vedere că un astfel de edem poate fi secundar multor patologii și factori de risc.
De cele mai multe ori, manifestările de tip mâini umflate are legătură cu procesul inflamator. Din aceste motive, fenomenul este însoțit și deseori și de durere și limitarea mișcărilor la nivelul mânii. În practica clinică, este important dacă este vorba despre mâini umflate pe întreaga suprafață, dacă fenomenul interesează degetele sau anumite zone anatomice, cum ar fi tabachera anatomică. În articolul acesta, vom vorbi despre principalele cauzare care duc la mâini umflate în întregime, și nu la umflarea izolată a degetelor sau apariția formațiunilor chistice. Într-adevăr, în practica clinică sunt frecvente și astfel de cazuri, dar, deseori, vorbim despre mâini umflate în totalitate.
Mâini umflate – cauze și factori de risc
În cele mai multe cazuri, etiologia care stă la baza apariției simptomului de mâini umflate este benignă, și nu ar trebui să ridice îngrijorări semnificative. Uneori, ar putea fi vorba chiar despre retenția de apă, deseori secundară regimului hipercaloric și hipersodat. Totuși, în unele cazuri, simptomul s-ar putea datora unei afecțiuni mult mai complexe. Important de reținut este faptul că, în schimb, multe patologii tind să se manifeste prin simptome mult mai complexe, iar dacă o persoană se confruntă doar cu mâini umflate, în lipsa altor simptome, atunci mai mult ca sigur este vorba doar despre un episod tranzitoriu, care nu ridică neapărat risc de boală.
Retenția de fluide și edemul asociat
Una dintre principalele cauze pentru mâini umflate este retenția de fluide, care ulterior duce la o creștere temporară în volum a mâinilor, ca urmare a dereglării homeostaziei volemice. Totuși, fenomenul de mâini umflate ar trebui să dispară relativ rapid, în maximum două-trei zile. Dacă persistă, ar putea fi vorba despre retenția prelungită de sare și afectarea constantelor interne. În astfel de situații, consultul de specialitate este necesar pentru stabilirea diagnosticului, respectiv elaborarea unui tratament viabil. Pentru a evita retenția de fluide, se recomandă un aport redus de sodiu și hidratarea optimă, punându-se accent pe o alimentație sănătoasă.
Artrita
Artrita, care definește inflamația articulațiilor, este o altă posibilă cauză pentru mâini umflate. De reținut, însă, că artrita nu se manifestă doar prin umflarea zonelor articulare, ci și prin dureri semnificative, cu limitarea amplitudinii posibile de mișcare (rigiditate articulară). Deseori, sunt afectate articulațiile mici de la nivelul membrelor superioare și inferioare. Patologia se prezintă cu o dinamică progresivă, iar procesul inflamator duce la umflarea articulațiilor, care capătă un aspect îngroșat, iar uneori pielea adiacentă se poate simți fierbinte la atingere.
Guta
O altă cauză pentru mâini umflate ar putea fi guta, o formă de artrită care provoacă inflamație, rigiditate articulară și durere intensă. Chiar dacă în mod obișnuit apare la nivelul extremităților inferioare (în special la nivelul articulației metatarsofalangiene), poate apărea și la mâini. Guta se datorează acumulării excesive de acid uric în organism (hiperuricemiei). Hipertensiunea, dar și obezitatea și alte boli cardiovasculare reprezintă factori de risc pentru diagnosticul de gută.
Sindromul de compartiment
Sindromul de compartiment definește afecțiunea în care are loc compresia nervilor, vaselor de sânge și musculaturii într-un compartiment din corp. Poate duce la mâini umflate, iar etiologia este multifactorială, putând include: mușcături, sângerări, arsuri, purtarea unui ghips, infecțiile secundare, suprasolicitarea musculară, traumatisme. Sunt prezente și alte simptome tipice unui astfel de sindrom, pe lângă mâini umflate, iar acestea includ: paloare, paralizie, parestezie, dar și durere disproporționată. Intervenția rapidă este esențială pentru a se evita pierderea funcției, respectiv deteriorarea țesuturilor din cauza ischemiei.
Tromboza venoasă profundă
Un tromb la nivelul unei vene profunde a extremității superioare poate să ducă la mâini umflate și la umflarea dureroasă a brațului. De asemenea, pot fi prezente căldura, eritemul, iar pielea ar putea fi ușor decolorată. Există foarte multe cauze care pot duce la tromboză, inclusiv staza sau starea de hipercoagulabilitate.
Eritromelalgia (boala Mitchell)
Eritromelalgia primară sau secundară se prezintă cu episoade recurente de picioare umflate sau de mâini umflate, fenomenul fiind de obicei bilateral (ambele mâini sunt afectate). Mâinile sau picioarele se prezintă eritematoase, fierbinți la atingere, iar durerea resimțită ia caracterul unei arsuri. Deseori, simptomele se ameliorează prin expunerea la temperaturi scăzute a membrelor. Forma secundară poate fi asociată mai multor afecțiuni, inclusiv tulburărilor mieloproliferative.
Infecțiile pielii
Celulita secundară infecțiilor cu Staphylococcus aureus sau Streptococcus pyogenes poate duce la mâini umflate, eritematoase. Infecția prezintă și alte simptome, iar celulita este o complicație asociată.
Anumite tratamente medicamentoase și alte patologii
Anumite tratamente medicamentoase pot duce, printre altele, și la mâini umflate. Câteva dintre ele sunt următoarele: antidepresive, antihipertensive, antivirale, antiparkinson, citokine, însă și hormoni (androgeni, corticosteroizi), agenți hipoglicemici, imunosupresoare, antiinflamatoare nesteroidiene. Alte posibile patologii care pot duce la mâini umflate sunt:
- Sindromul de apertură toracică;
- Acromegalia;
- Tumorile asociate sindromului de tunel carpian;
- Limfedemul;
- Sclerodermia;
- Afecțiuni cardiace: insuficiență cardiacă congestivă;
- Afecțiuni renale: boală renală cronică, sindrom nefrotic;
- Afecțiuni hepatice: insuficiență hepatică;
- Sindromul Raynaud;
- Sindromul dureros regional complex;
- Sinovita simetrică seronegativă reminentă cu edem depresibil (RS3PE).
Mâini umflate – modalități eficiente de tratament și gestionare
Tratamentul pentru mâini umflate se individualizează în funcție de etiologia de bază, iar acesta poate include administrarea de medicamente și, în unele cazuri, abord chirurgical. Simptomele pot fi ameliorate la domiciliu, iar vindecarea accelerată. Specialiștii recomandă următoarele:
- Hidratarea optimă și consumul de ceai verde, de fenicul, păpădie și brusture, ca favorizează eliminarea apei în exces;
- Consumul alimentelor cu efect diuretic, cum ar fi ridichea neagră, anghinarea, prazul;
- Evitarea consumului de sare;
- Purtarea de articole vestimentare largi, care nu pun compresie pe zonele deja tumefiate;
- Purtarea mănușilor de susținere (similare ciorapilor de compresie, utile în cazul în care o persoană se confruntă cu mâini umflate, deoarece ajută la tratarea edemului și vindecarea mâinilor, cu redobândirea integrității funcționale);
- Limitarea folosirii mâinilor, pentru a nu exacerba inflamația și tumefierea acestora;
- Consultul medical de specialitate este necesar în cazul în care mâinile nu revin la starea lor normală în decurs de 2-3 zile de la tumefiere, întrucât ar putea fi vorba despre o patologie, și nu un fenomen secundar alimentației, traumei sau activităților fizice.
Resurse bibliografice:
- Cohen PR. Post Ambulatory Swollen Hands (POTASH): An Autobiographical Case Report. Cureus. 2021 Nov 6;13(11):e19312. doi: 10.7759/cureus.19312. PMID: 34900486; PMCID: PMC8649981, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8649981/;
- Hasham S, Burke FD. Diagnosis and treatment of swellings in the hand. Postgrad Med J. 2007 May;83(979):296-300. doi: 10.1136/pgmj.2005.043992. Erratum in: Postgrad Med J. 2007 Nov;83(985):722. PMID: 17488856; PMCID: PMC2600075, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2600075/;
- https://www.buoyhealth.com/learn/hand-swelling;
- https://www.nhs.uk/conditions/swollen-arms-and-hands-oedema/;
- https://www.healthline.com/health/swollen-hands;
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/325207.
Cuvinte-cheie: maini umflate, proces inflamator autoimun
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.