Acasă » Practică medicală » Măsuri de prim ajutor și tratament în hipotermie. Recomandările farmacistului
Măsuri de prim ajutor și tratament în hipotermie. Recomandările farmacistului
Hipotermia reprezintă o afecțiune medicală, care apare atunci când temperatura corpului scade sub 35°C. În mod normal, temperatura corpului este cuprinsă între 36,5° – 37,5°C. Hipotermia afectează funcționarea normală a organismului, inclusiv a sistemului nervos, a inimii și a altor organe. În cazuri severe, hipotermia poate avea manifestări foarte grave (stop cardiac, pierderea stării de conștiență) sau chiar deces.
Hipotermia este cauzată de expunerea prelungită a corpului la la temperaturi scăzute. Principalele cauze care duc la scăderea rapidă a temperaturii corporale si implicit la instalarea hipotermiei sunt:
- expunerea la medii reci – temperaturi scazute ale aerului, mai ales in combinatie cu vântul, scufundari în apă rece;
- îmbrăcăminte inadecvată pentru sezonul rece;
- petrecerea unui timp indelungat în frig (de exemplu: ramanerea blocat pe munte sau in zapada);
- factori fiziologici sau medicali – vârsta (persoanele varstnice sau copiii mici sunt mai susceptibile la hipotermie), consumul de alcool sau droguri, ceea ce afecteaza termoreglarea, afectiuni medicale precum hipotiroidismul, diabetul zaharat sau malnutritia, starea de epuizare fizică sau deshidratarea.
Hipotermia reprezinta o urgenta medicala ce necesita initierea unor masuri de prim ajutor si de tratament in cel mai scurt timp de la declansare. Simptomele hipotermiei variaza in functie de severitate si avanseaza odata cu scaderea temperaturii corporale. Hipotermia poate fi usoara si se instaleaza cand temperatura corporala ajunge la 32-35° si poate degenera pana la hipotermie severa cand temperatura corpului are valori mai mici de 28°C. In acest caz manifestarile clinice sunt grave (pierderea cunostintei, respiratie superficiala, puls foarte slab, risc crescut de aritmii cardiace, rigiditate musculara) si necesita tratament imediat.
Un rol important in prevenirea agravarii starii persoanei cu hipotermie il au masurile de prim ajutor care trebuie initiate imediat, pana la instituirea unui tratament specializat. Principalii pasi care ar trebui urmati in cazul unui pacient cu hipotermie sunt:
- transferarea victimei intr-un loc sigur, ferit de frig, vânt, apă sau izolarea sau protejarea acesteia de frig prin folosirea de paturi sau orice materiale textile, folii;
- evaluarea stării victimei (starea de constienta, pulsul, respiratia) și apelarea numărului de urgență 112 in vederea instituirii unui tratament de specialitate;
- reducerea pieriderilor de caldura prin indepartarea hainelor ude, acoperirea capului victimei deoarece o mare parte din caldura se pierde prin aceasta zona;
- reincalzire treptata, in cazul in care pacientul cu hipotermie este constient si poate inghiti, prin oferirea de lichide calde, nu fierbinti (ceai sau apa cu zahar), folosirea de comprese calde pe zonele centrale ale corpului ( torace, gat, spate, axila, zona inghinala). Trebuie retinut faptul ca in caz de hipotermie trebuie evitata reincalzirea extremitatilor (maini,picioare) in mod direct deoarece acest lucru ar putea redirectiona sangele rece catre organelle vitale, agaravnd starea pacientului;
- manipularea pacientului cu grija: miscarile nu trebuie sa fie bruste pentru a nu provoca aritmii cardiace la persoanele cu hipotermie severa. In cazul in care se impune tranportul pacientului trebuie mentinuta pozitia orizontala a acestuia;
- monitorizarea respiratiei si pulsului pacientului pana la sosirea unui echipaj medical care sa administreze tratamentul corespunzator.
Măsurile de prim ajutor acordate la timp și în mod corect contribuie în mod semnificativ la minimizarea riscului de degradare a stării pacientului cu hipotermie. Tratamentul hipotermiei depinde de severitatea acesteia si are rol de a imbunatati starea pacientului si de a preveni complicatiile. In cazurile de hipotermie severa, considerata o urgenta medicala ca si masuri de tratament se folosesc: reincalzirea activa interna prin lavaj gastric, pleural sau peritoneal cu solutii calde, administrarea de oxigen cald si umidificat, reincalzire extracorporeala, resuscitare cardiopulmonara in caz de stop cardiac, corectarea complicatiilor prin tratarea dezechilibrelor electrolitice si a acidozei metabolice si suport pentru organele vitale in caz de insuficienta multipla de organe.
Farmacistul joacă un rol important în oferirea de informații pretioase legate de prevenirea și de gestionarea starii de hipotermie. Din farmacie se poate afla ca se poate contribui la prevenirea starii de hipotermie prin administrarea unui tratament pe baza de suplimente alimentare cu rol de a sustine energia si metabolismul, mai ales in sezonul rece. Cele mai indicate preparate de acest tip sunt cele pe baza de complex de vitamine B, pentru sustinerea termoreglarii, magneziu și potasiu pentru prevenirea crampelor musculare cauzate de frig sau glucoză (tablete sau plicuri) pentru un aport rapid de energie, necesara in cazul expunerii prelungite la frig.
Alimentatia bogata in calorii si proteine sau batoanele proteice contribuie la refacerea energiei. Daca persoana expusa la frig acuza dureri musculare sau prezinta inflamatii, farmacistul ii poate recomanda antiinflamatoare sau analgezice ușoare.
Este bine de știut ca în cazul persoanelor care practică sporturi sau călătoresc în zone reci folia de supraviețuire și termosul pentru lichide calde nu trebuie să lipsească. Farmacistul trebuie, de asemenea, să sublinieze faptul că hipotermia moderată și severă necesită tratament medical imediat. Semnalele de gravitate includ: confuzie severă, frisoane care dispar, pierdere de cunoștință. Hipotermia reprezintă o condiție medicală care poate fi prevenită. Cunoașterea semnelor, a măsurilor de prim ajutor și a metodelor de prevenție este esențială pentru a proteja viața și sănătatea celor expuși la frig extrem.
Referințe bibliografice:
- Cdc.gov/winter-weather/prevention/index.html;
- Who.int/.
Cuvinte-cheie: hipotermie, prim ajutor, urgente medicale
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.