Medicina regenerativă, medicina viitorului – VIDEO

Medicina regenerativă este un domeniu relativ nou și reprezintă procesul de creare a unui țesut viabil și funcțional, practic de regenerare celulară, de reparare sau înlocuire a țesuturilor sau organelor afectate de diverși factori precum vârsta, bolile, unele leziuni sau defecte congenitale. În perioada 14-17 iunie, revista Galenus a fost partener media la cel de-al doilea Congres al Societății de Medicină și Chirurgie Regenerativă – „O provocare a secolului 21: medicina regenerativă; cercetare și aplicații clinice”, la lnstitutul de Biologie și Patologie Celulară „Nicolae Simionescu”, București, ocazie cu care am discutat cu experții în domeniu pentru a afla cum se conturează viitorul medicinei regenerative și care sunt cele mai importante descoperiri.

Sesiune de interviuri

Dr. Ștefan Jianu, Medic primar chirurgie generală: „Ne-am bucurat întotdeauna de avantajele medicinei regenerative pentru că noi am învățat, ca și chirurgi, să îndepărtăm unul, două, trei segmente hepatice fără griji, asta pentru că știam că ficatul se va regenera.”

Lect. Dr. Mihai Săndulescu, Facultatea de Medicină Dentară – UMF „Carol Davila”: „Medicina regenerativă se bazează, în principal, pe celulele stem și pe tot ceea ce înseamnă terapii cu celule stem, iar în ultima vreme discutăm din ce în ce mai mult despre acele scaffold-uri care sunt practic niște schele pe care se grefează celule ale propriului organism, contribuind la reconstruirea țesuturilor pierdute.”

Dr. Luminița Simion Lăbușcă, Institutul de Fizică Tehnică, Iași: „În ultimii 20-30 de ani s-au făcut progrese absolut remarcabile în domeniul terapiilor cu celule stem, cu celule care provin fie de la același donator care poate să fie pacientul însuși, fie de la alți donatori. Există tehnici din domeniul medicinei regenerative care își propun să facă inginerie de țesuturi și organe, cu alte cuvinte să realizeze în laboratoare substitute implantabile, astfel încât să nu mai fie nevoie de recoltare de la donatori. Din punctul meu de vedere… este, practic, calea de urmat în medicină.”

Asist. Lect. Dr. Oana Săndulescu, Institutul „Matei Balș”: „Viitorul medicinei regenerative cred că am început să-l trăim încă de pe acum. Cel puțin în ceea ce înseamnă bolile infecțioase, noi am învățat cum am putea să eliminăm agențul infecțios, viral sau bacterian pentru a lăsa organismul să-și strângă resursele naturale pentru a începe procesele de regenerare.”

Manuela Călin, ICBP „Nicolae Simionescu”: „Medicina regenerativă este medicina viitorului. Deocamdată se fac încercări, iar rezultatele obținute în laborator trebuie transalatate în clinică și asta ia destul de mult timp.”

Prof. Dr. Guy Magalon, Universitatea Aix-Marseille, Franța: „Două lucruri sunt importante: trebuie să împărtășim cunoștințele acumulate și cu alte echipe și trebuie să explicăm prin intermediul cursurilor că este vorba despre un domeniu nou de explorat.”

Marco Liccardo, Spitalul Militar ”Celio”, Italia: „Nu știu dacă în următorii 15 ani medicina regenerativă va fi ca o bulă care se va sparge. Dar cred că acesta este momentul potrivit pentru a investi timp și energie în acest domeniu.”

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.