Metode neconvenționale de terapie în boala Alzheimer

Rezumat:

Boala Alzheimer progresivă şi ireversibilă produce modificări degenerative în creier, reflectate prin alterarea graduală a abilităţilor intelectuale ale personalităţii şi comportamentului. Terapia clasică nu prezintă ameliorări semnificative, de aceea se apelează la terapii complementare care oferă o gamă largă de metode. Acestea se bazează pe abordarea holistică a individului şi vizează cauzele bolii. Principalele grupe de terapii complementare sunt reprezentate de tratamente naturale, tratamente manuale, tratamente energetice şi bioelectromagnetice, tratamente pe baza interacţiunii minte-corp. Sistemele terapeutice complementare sunt recomandate pentru efectul non-invaziv, acţionând asupra resurselor interne ale organismului în luptă cu boala. Cele mai utilizate metode de terapie alternativă în îngrijirea bolii Alzheimer sunt: acupunctura, apiterapia, argiloterapia, aromoterapia, balneoterapia, cristaloterapia, fizioterapia, gemoterapia, homeopatia, kinetoterapia, masajul terapeutic, magnetoterapia, mesmerismul, dietoterapia, terapia geotermală.

Cuvinte-cheie: Alzheimer, creier, boală degenerativă, terapii complementare

Abstract:

Alzheimer’s disease causes progressive and irreversible degenerative changes in the brain, reflected in the gradual deterioration of intellectual abilities of personality and behaviour. Classical therapy does not entail significant improvements. Therefore, turning to complementary therapies that offer a wide range of methods is recommended. They are based on the holistic approach of individuals and target the cause of the disease. The main groups of complementary therapies are natural treatments, manual therapies, energy and bioelectromagnetic treatments, therapies based on mind-body interaction. Complementary therapeutic systems are recommended for their non-invasive effect acting on the body’s internal resources to fight the disease. The most used methods of alternative therapy in Alzheimer’s disease are: acupuncture, apitherapy, argilotherapy, aromatherapy, balneotherapy, cristalotherapy, physiotherapy, gemotherapy, homeopathy, massage therapy, magnet therapy, mesmerism, diet therapy, geothermal therapy.

Keywords: Alzheimer, brain, degenerative disease, complementary therapies

Boala Alzheimer, o formă comună de demență, este o afecțiune a creierului numită după medicul german Alois Alzheimer, care a descris-o prima dată în anul 1906. Deși nu există încă nicio cale de a vindeca total boala Alzheimer, există o serie de remedii care pot preveni apariția bolii și care pot îmbunătăți sănătatea pacientului.

Boala Alzheimer atacă funcționarea mentală, demența însemnând, de fapt, pierderea de memorie. Boala Alzheimer este o boală progresivă și ireversibilă. Modificările degenerative din creier devin tot mai grave pe măsură ce timpul trece. Acesteia i se adaugă o scădere graduală a altor abilități intelectuale numite funcții cognitive și schimbări în personalitate și comportament. Boala Alzheimer avansează în stadii, progresează de la ușoara pierdere de memorie la pierderea majoră capacității mentale. În stadii avansate, suferinzii devin dependenți de alte persoane în fiecare aspect al vieții lor. Timpul de desfășurare al bolii variază de la individ la individ, între 5 şi 20 ani.

Cauzele bolii Alzheimer nu sunt cu certitudine stabilite, boala este rezultatul unui cumul de factori genetici şi agresiune a toxicelor. Se asociază cauzelor bolii anumite medicamente precum paracetamolul, tranchilizantele, analgezicele, antipsihoticele, antiacidele şi medicamentele antihipertensive, dar şi insecticidele, aditivii alimentari, uzura psihică etc.

 Terapii alternative, complementare şi integrative în boala Alzheimere

Medicina alternativă însumează o gamă largă de tratamente, diferite de cele din medicina alopată, convenţională. Acestea nu se folosesc singular, ci însoţesc medicina alopată, convenţională, în scopul creşterii eficienţei tratamentelor.

Terapiile integrative reprezintă combinaţia dintre cele mai eficiente practici şi metode de medicină alternativă şi cele de medicină alopată, convenţională.

Principiile terapiilor alternative şi complementare:

  • accent pus pe întreaga fiinţă, adică pe omul compus din partea fizică, cea mentală, cea emoţională şi cea spirituală (noţiunea centrală este holismul; în greaca veche, holos înseamnă întreg, tot);
  • prevenirea bolii;
  • tratamente individualizate;
  • tratamentele vizează mai degrabă cauzele bolii decât simptomele acesteia;
  • tratamentele sunt concepute pentru a sprijini procesele naturale de vindecare ale organismului, autovindecarea.

Privind fiinţa umană ca pe o entitate cu dimensiuni multiple − fizică, mentală, emoţională şi spirituală, medicina alternativă include foarte multe tipuri de practici terapeutice care au fost dezvoltate tocmai pentru a se adresa tuturor acestor părţi. Unele provin din secolul al XIX-lea, din America de Nord, precum chiropractica și naturopatia care restaurează forţa vitală a unui organism, adică acea capacitate de autovindecare. Alte practici terapeutice îşi au originea în China sau India, iar unele provin din Germania, precum homeopatia.

Doriți să vă abonați la Revista Galenus și să beneficiați de acreditările de specialitate? Click aici.

Una dintre clasificările acestor terapii complementare ar fi următoarea:

  • tratamente naturale: tratamente care utilizează doar substanţe provenite din natură, cum ar fi suplimentele alimentare şi tratamentele pe baza de plante;
  • tratamente manuale: bazate pe mişcările efectuate asupra uneia sau mai multor părţi ale corpului, precum presopunctură, masaj, chiropractică, osteopatie, reflexologie, metoda Feldenkrais etc.;
  • tratamente energetice şi bioelectromagnetice: sunt acele forme de terapie care folosesc câmpurile energetice (biocâmpurile) sau bioelectromagnetismul, precum Qi Qong, Reiki, atingerea terapeutică, terapia cu câmp magnetic, magnetorezonanţa, electroacupunctura etc.;
  • tratamente pe baza interacţiunii minte-corp: întăresc capacitatea mentală de a interveni pozitiv asupra funcţiilor fizice, precum yoga, hipnoterapia, meditaţia, terapia prin rugăciune etc.

Sisteme terapeutice complementare pentru boala Alzheimer

  • Access Bars stă la baza Access Consciousness, un sistem dinamic de instrumente şi informaţii care pot determina transformări în diverse planuri ale vieţii dumneavoastră. „Bars” reprezintă 32 de bare/puncte de energie care trec prin cap şi se află în jurul capului şi care sunt conectate la diferite aspecte ale vieţii noastre. Ele păstrează componenţa electromagnetică a tuturor gândurilor, ideilor, atitudinilor, deciziilor şi convingerilor noastre. Access Consciousness oferă instrumente pragmatice pentru a schimba lucrurile pe care nu am fost capabili să le schimbăm, oferind modalităţi de a deveni total conştienţi şi de a începe să funcţionăm, conştienţi fiind de ceea ce suntem cu adevărat.
  • Acupunctura este o ramură a medicinei tradiţionale chinezeşti, care constă în practicarea de înțepături cu ace în puncte precise ale suprafeţei corpului unui pacient, puncte aflate de-a lungul unor meridiane energetice care formează o reţea complexă. Se urmăreşte eliminarea urmărilor factorilor care produc boala, creşterea rezistenţei proprii a organismului la îmbolnăvire, refacerea energiei afectate a diferitelor organe.
  • Aerocrioterapia este o baie de aer rece şi uscat care durează între 1 şi 3 minute, în timpul căreia organismul este expus unei temperaturi scăzute în mod gradual, senzaţia fiind una suportabilă. Acest tratament, denumit şi criosaună, este folosit pentru stimularea sistemului imunitar, regenerarea celulară, îmbunătăţirea metabolismului şi a activităţii hormonale.
  • Apiterapia utilizează produsele apicole. Produsele apicole au o mare paletă de proprietăţi biologice şi acţiuni farmacologice benefice în menţinerea sănătăţii corpului omenesc.
  • Argiloterapia este o practică terapeutică naturistă care utilizează argila pentru detoxifierea organismului.
  • Aromoterapia este o ramură fitoterapeutică, ce urmăreşte ameliorarea sau vindecarea diverselor boli, pe calea aromelor şi a parfumurilor, respectiv pe calea unor produşi volatili, odoranţi, extraşi din plante aromatice, produşi care se prezintă sub forma unor esenţe naturale sau a unor uleiuri volatile.
  • Auriculoterapia este o metodă de reflexoterapie care constă în introducerea acelor în punctele reflexe active ale urechii.
  • Ayurveda este o ştiinţă de vindecare a omului provenită din India, care are ca scop restabilirea echilibrului care trebuie să existe între trup, suflet, spirit şi lumea înconjurătoare.
  • Balneoterapia înseamnă folosirea băilor în scop terapeutic, precum şi alte activităţi auxiliare ale tratamentului corpului în apă.
  • Bioenergoterapia reprezintă transmiterea unei cantităţi de energie de la organismul unui individ către organismul altui individ, în scopul ameliorării stării psihosomatice, se realizează un transfer de energie vitală din aura terapeutului către pacient.
  • Bowen Bowtech este o tehnică terapeutică bazată pe teoria conform căreia organismul, în stare de relaxare totală, îşi activează abilitatea de a rezolva orice problemă a corpului sau a minţii, prin readucerea acestora în echilibru şi armonie.
  • Chiroterapia sau chiropraxia este o metodă de tratare şi prevenire a disfuncţiilor sistemului osos şi muscular şi a efectelor acestora asupra sistemului nervos. Tehnica propriu-zisă constă în rearanjarea manuală a vertebrelor, restabilind astfel echilibrul coloanei şi înlăturând atât durerile de spate, cât şi durerile de cap.
  • Constelaţii familiale. Bert a descoperit că sistemul familial, la fel ca orice alt sistem, are ordinea sa naturală şi că, atunci când acea ordine este afectată, efectele sunt simţite de generaţiile ulterioare pe masură ce sistemul încearcă să se ajusteze pe sine. Se pare că există anumite legi naturale care acţionează pentru a menţine această ordine şi permit fluxul liber al iubirii între membrii familiei.
  • Cristaloterapia are rolul de a echilibra energetic corpul, ceea ce duce la eliminarea blocajelor care provoacă boli. Ele sunt utilizate cu scopul de a calma emoţiile foarte puternice, pentru a rezolva problemele mentale, pentru a remedia diverse dezechilibre ale corpului, pentru a reda sănătatea. Cristalele restabilesc echilibrul organic, mental şi spiritual şi ajută la ridicarea nivelului de cunoaştere.
  • Cromoterapia se bazează pe arta utilizării culorilor şi a luminii în tratarea afecţiunilor sau a bolilor de orice fel.
  • Electropunctura este o metodă terapeutică de origine chineză, bazată pe stimularea punctelor folosite de acupunctură, prin curenţi specifici, folosind ace de tip electrozi sau electrozi aplicați pe anumite puncte energetice ale corpului.
  • Fitoterapia utilizează plantele medicinale în tratamentul diferitelor boli. Fitoterapia orientală ne învaţă că nu este atât de importantă compoziţia chimică a plantelor, cât, mai ales, calităţile subtile ale lor: există plante reci şi plante calde, plante tonice şi plante reducătoare etc. Fitoterapia occidentală însă este mult mai preocupată de a stabili exact compoziţia chimică a plantelor şi de a identifica substanţele active din ele, care fac cu putinţă acţiunea lor terapeutică. Astfel, plantele conţin: antioxidanţi, flavonoide, taninuri, chinone, fitosteroli, saponozide, lipide, glucide, pectine, mucilagii, vitamine şi minerale, proteine, acizi organici etc., toate la un loc având efecte bine stabilite asupra organismului uman.
  • Fizioterapia este o metodă de tratament medical cu ajutorul agenților fizici: aer, lumină, apă, electricitate.
  • Gemoterapia este o metodă bioterapeutică în care se utilizează extractele obţinute din ţesuturi vegetale embrionare proaspete: muguri, inflorescenţe, mlădiţe, rădăcini secundare, scoarţa internă a rădăcinii, scoarţa de pe ramuri tinere, sevă sau seminţe.
  • Hipnoterapia este tratamentul prin hipnoză, adică printr-o stare de somn parţial provocată artificial, prin sugestie, de către hipnoterapeut.
  • Hirudoterapia este terapia cu ajutorul lipitorilor medicinale. Hirudina este substanţa secretată de cavitatea bucală a acestora.
  • Homeopatia este o metoda terapeutică în care se utilizează substanţe naturale de origine animală, minerală şi vegetală, pentru a stimula mecanismele proprii de autoapărare şi regenerare ale organismului. Ea identifică şi îndepărtează cauzele fundamentale ale bolilor, vindecând din interior.
  • Kinetoterapia este terapia în care se urmăreşte refacerea unor funcţii fiziologice prin mişcare efectuată în programe de recuperare medicală.
  • Kineziologia este un sistem holistic folosit pentru dezvoltarea personalităţii, precum şi a diferitelor capacităţi şi deprinderi. Cu ajutorul acestei metode se fac eliberări emoţionale în prezent, în trecut (de la concepţie, naştere, până în zilele de astăzi), în scopul remedierii tiparelor din generaţie, care nu sunt ale noastre, dar pe care le folosim fără să ne dăm seama. Kineziologia are la bază medicina tradiţională chineză, dar are şi elemente de psihologie şi de pedagogie. Dezvăluie cauza dezechilibrelor meridianelor, cauzele blocajelor din prezent şi trecut şi le deblochează, eliminând stresul din corp prin activarea musculară şi, deci, prin stimularea nervoasă.
  • Laserterapia este o procedură de fizioterapie non-invazivă care activează procesele biologice ale organismului.
  • Magnetoterapia se bazează pe acţionarea directă asupra ţesuturilor corpului uman a unui câmp magnetic pulsatil. Acesta activează producerea enzimelor, transferul metabolic şi îmbunătățește funcţionarea membranei celulare.
  • Masajul terapeutic se adresează simultan celor trei dimensiuni umane: trupul, sufletul şi mintea.
  • Masajul tibetan are efecte la nivel fizic, dar şi psihic, având scopul de a produce relaxarea şi decontractarea organismului, deblocarea centrilor şi punctelor energetice.
  • Meloterapia este terapia în care muzica este folosită ca mijloc de exprimare, afecţiunile tratate putând fi: agresivităţile ascunse, tulburările mentale sau afective, anumite blocaje.
  • Mesmerismul este tratamentul bazat pe teoria magnetismului animal.
  • Terapia prin Mind Sinergy presupune o echilibrare a activităţii electrice a emisferelor cerebrale, prin aplicarea unor stimuli sonori şi vizuali, de diferite frecvențe, în scopul obţinerii unei relaxări profunde.
  • Moxibustia reprezintă o metodă a medicinei tradiţionale orientale care constă în aplicarea punctuală, în anumite puncte de pe meridiane, a moxei (o grămăjoară de frunze uscate şi mărunţite), care se aprinde şi arde mocnit.
  • Dietoterapia sau terapia prin alimentaţie este acea formă de terapie care utilizează alimentele, în starea lor naturală sau prelucrate, ca remedii împotriva diferitelor afecţiuni.
  • Ozonoterapia reprezintă un tratament medical alternativ ce cuprinde o multitudine de practici care au la bază administrarea oxigenului, ozonului sau perioxidului de hidrogen, prin injectare (intravenoasă, intramusculară sau intraarticulară) ori pe cale orală (apa ozonată, ulei ozonat sau alte asemenea produse).
  • Parapsihologia sau metapsihologia studiază fenomenele psihice paranormale: percepția extrasenzorială, telepatia, clarviziunea, experiențele extracorporale, reîncarnarea, care nu sunt încă explicate științific.
  • Prananadi, considerată o deschidere a porţilor către spiritualitate, presupune realizarea în mod conştient a paşilor devenirii spirituale: cunoaşterea, înţelegerea, acceptarea şi iubirea de sine.
  • Presopunctura este o formă de terapie fizică, care completează reflexoterapia şi celelalte tehnici de echilibrare energetică, având drept scop echilibrarea corpului energetic.
  • Atingerea cuantică este o tehnică de vindecare energetică prin care zona cu probleme a pacientului este pusă în rezonanţă cu energiile vitale mult amplificate ale terapeutului.
  • Quantum Vortex Energy este o terapie de vindecare cu ajutorul energiei sunetelor/vibraţiilor.
  • Reflexoterapia este practica masării anumitor puncte reflexe ale unor zone din corp, palme şi plante.
  • Reiki este terapia prin lumină, reprezentând ştiinţa şi arta utilizării energiei universale, în beneficiul propriu şi al celorlalţi.
  • Sacroterapia se bazează pe vindecarea cu ajutorul divinității, prin credinţă şi rugăciune.
  • Salinoterapia este un procedeu de tratare a unor afecţiuni, în special cele respiratorii, prin inhalarea de aerosoli salini, astfel creierul este mai bine oxigenat.
  • Shiatsu este o formă de masaj vindecator provenită din Japonia, care constă în aplicarea de presiune pe traseele energetice descrise în medicina tradiţională chineză.
  • Tehnica eliberării emoţionale face parte din categoria terapiilor energetice de meridian, fiind o metoda de vindecare şi autovindecare, atât a problemelor emoţionale, cât şi fizice.
  • Tehnica terapeutică Bican activează memoria internă a corpului, face legătura între minte, corp şi spirit şi determină organismul să se vindece singur.
  • Tratamentul cu lumină tip bioptron foloseşte un anumit spectru al luminii asemănător cu radiația solară, excluzând pe cea nocivă. Acest tip de tratament reglează procesele biologice.
  • Terapia florala Bach constă în 38 de remedii florale, preparate din flori sau crenguţe, care corespund tuturor emoţiilor negative: ură, gelozie, frică, intoleranţă, egoism exagerat, atacuri de panică, disperare etc.
  • Terapia geotermală este o tehnică de masaj care foloseşte roci vulcanice din bazalt încălzite şi uleiuri de masaj.
  • Terapia Gerson presupune folosirea alimentelor sănătoase, a clismelor cu cafea pentru dezintoxicare şi a suplimentelor naturale, în scopul activării capacităţii organismului de a se autovindeca.
  • Terapie holistică. Holismul este noţiunea centrală a terapiilor alternative şi complementare, adică accentul este pus pe întreaga fiinţă umană.
  • Terapia Joalis este procesul de detoxifiere dirijat şi controlat. Se ocupă de înlăturarea toxinelor care adesea sunt cauza problemelor fizice şi psihice. El vede cauza acestor probleme în încărcarea organismului cu diferite tipuri de toxine.
  • Terapia posturală este o metodă de terapie în care atât corpul, cât şi mintea conlucrează. Adoptarea unei poziţii corporale anume, statice sau dinamice, corelată cu o anumită atenţie şi concentrare mentală, duce la îmbunătățirea sănătății.
  • Terapiile spirituale vizează atât starea fizică şi psihică a omului, cât şi relaţia lui cu divinitatea, readucându-l în climatul divin al începuturilor. Ele au la bază meditaţia care scoate la lumină partea spirituală a omului.
  • Terapiile transpersonale desemnează toate acele mijloace, tehnici, sisteme de credinţe cu aplicaţii practice, tehnologii ale sacrului, care exploatează dimensiunea terapeutică a reconectării fiinţei omeneşti la adevăratele sale origini şi dimensiuni.
  • Theta Healing reprezintă instrumente şi tehnici prin care se accesează subconştientul şi se schimbă gândurile şi credinţele care limitează şi care nu sunt de folos, realizând conectarea la universalitate.
  • Vindecarea reconectivă este o terapie energetică în care vindecarea se realizează pe toate planurile: fizic, mental, emoţional şi spiritual. Frecvenţele vindecării reconective sunt compuse din lumină, informaţie şi inteligenţă, ele lucrând pe ADN şi pe meridianele de acupunctură.
  • Terapia Yumeiho este o metodă terapeutică bazată pe acţiuni manuale efectuate asupra întregului corp uman, în vederea păstrării sau ameliorării stării de sănătate.
  • Terapia prin alimente. Malvidina găsită în orezul brun, afinele, merişoarele şi strugurii roşii sunt niște antioxidanți puternici care pot încetini schimbările legate de vârstă, ca şi cele prezente în boala Alzheimer şi boala Parkinson. Lucerna natural organică, migdalele, sucul de aloe vera, oţetul de mere, busuiocul, fructele de pădure, murăturile, citricele, nuca de cocos, fructele uscate, strugurii, ceaiul verde, seminţele de cânepă, mierea de Manuka, sucul de lămâie, papaya, ciupercile, pătrunjelul, piperul, sucul de rodie, seminţele de dovleac şi de floarea-soarelui, ridichile, uleiul de rapiţă, sarea de mare, uleiul de susan, crustaceele şi nucile ar trebui, de asemenea, să fie prezente în dietă. Seminţele de cânepă sunt nişte superalimente care au un conţinut nutriţional ridicat (bogate în acizi graşi, minerale şi toţi aminoacizii esenţiali) şi au propietăţi care revigorează circulaţia, metabolismul, protejează şi hrănesc celulele creierului. Boabele de Maqui conţin cea mai mare cantitate de antioxidanţi şi compuşi antiinflamatori, mai mulţi decât orice alt aliment natural. Consumul regulat poate ajuta la prevenirea şi tratarea simptomelor demenţei şi bolii Alzheimer. Se optează pentru o dietă bogată în fibre solubile şi insolubile sub formă de coji de psyllium, orez brun, ovăz, secară, citrice curăţate de coajă, nucă de cocos. Se consumă alimente bogate în vitamina A combinate cu alimente cu beta-caroten, cu avocado, uleiuri vegetale presate la rece. Se crede că vitamina A creşte rezistenţa ţesuturilor la penetrarea de către microbi. Se observă că medicina alternativă se orientează către o terapie holistică, direcţie pe care a adoptat-o, de fapt, îngrijirea modernă. Individul uman este tratat cu interes pentru toate cele patru dimensiuni ale sale: bio-fiziologică, psihologică, socială si spirituală, având astfel asigurat dreptul la demnitate şi evoluţie.

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.