Acasă » Practică medicală » Mituri despre diabet
Mituri despre diabet
Diabetul zaharat este o boală cronică, care de multe ori nu este pe deplin înțeleasă de către populație. Multă lume consideră că zahărul/dulciurile și stresul contribuie sau reprezintă principala cauză a diabetului sau că boala este foarte greu de ținut sub control. Tocmai de aceea este important să cunoașteți principalele mituri despre diabet, pentru a înțelege ce înseamnă cu adevărat această boală.
Zahărul/dulciurile favorizează instalarea diabetului zaharat
Această afirmație nu este nici adevărată, dar nici total falsă. Când vorbim despre diabetul zaharat de tip I, care apare de regulă la vârste tinere, cauza este distrugerea celulelor Langerhans din pancreas, astfel încât acesta nu mai secretă deloc insulina, ceea ce va duce la un necesar insulinic din exterior.
În cazul diabetului zaharat de tip 2, acesta poate avea ca factor favorizant alimentația modernă, bogată în grăsimi, glucide rafinate, sedentarismul și evident stresul, dar într-o anumită măsură. Consecința acestui stil de viață este obezitatea, sau/și rezistența la insulină – principala cauză a diabetului zaharat de tip 2. Trebuie precizat că stresul reprezintă un factor declanșator al diabetului și nicidecum un factor cauzator.
Ca urmare a stilului modern de viață, ADA (Asociația Americană de Diabet) recomandă evitarea sau limitarea consumului de sucuri carbogazoase, energizante, ceaiuri îndulcite sau sucuri „naturale” din comerț. Se recomandă o alimentație cât mai sănătoasă și naturală, hidratarea și evident mișcarea. Stilul de viață însumat cu alte modificări nefaste la nivelul organismului poate duce în ani la apariția diabetului de tip 2.
Carbohidrații trebuie complet eliminați din alimentația diabeticilor
Carbohidrații sau glucidele reprezintă principala sursă de energie pentru corpul uman. Tot organismul are nevoie de glucoză, de la cea mai mică celulă la cel mai mare organ, marii consumatori de glucoză fiind creierul, mușchii și ficatul. În consecință glucidele trebuie să facă parte dintr-un stil de viață sănătos și echilibrat, dar totuși trebuie să facem o distincție clară între glucidele rafinate – patiserie, dulciuri, cartofi prăjiți – care nu sunt necesare în corpul nostru și glucidele complecse – fructe, legume, cereale – care furnizează glucoza necesară.
Medicamentele pentru controlul glicemiei pot „acoperi” greșelile alimentare
Oricare ar fi tratamentul pe care îl urmează o persoană care suferă de diabet, fie că vorbim despre o terapie orală sau injectabilă, întotdeauna trebuie pus accentul pe alimentație pentru un control glicemic cât mai bun. Ceea ce se va consuma va influența glicemia în sens pozitiv sau în sens negativ. Terapia medicamentoasă este foarte importantă, dar efectul său nu va fi cel scontat atunci când alimentația nu este cea corectă.
O persoană care suferă de supraponderabilitate sau obezitate va prezenta întotdeauna un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat, dar acest lucru nu înseamnă neapărat că va dezvolta boala în viitorul apropiat.
Terapia cu insulină înseamnă agravarea bolii
Insulina nu reprezintă stadiul final în terapia diabetului. De multe ori este recomandată pentru echilibrarea cât mai rapidă a profilului glicemic alterat, și adesea după stabilizarea pacientului poate fi scoasă și înlocuită cu altă terapie. Trebuie precizat că toată lumea este dependentă de insulină, deoarece aceasta reprezintă hormonul care scade glicemia și fără de care nu putem trăi. Ca atare, atunci când medicul curant recomandă insulina, ea trebuie acceptată și nu trebuie să apară panica.
Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!
Bibliografie:
- https://www.diabetes.org/diabetes-risk/prediabetes/myths-about-diabetes;
- https://viatacudiabet.ro/controlul-diabetului/cum-ma-ingrijesc-in-diabet/mituri-despre-diabet-45.
Cuvinte-cheie: carbohidrati, diabet, diabet tip I, diabet tip II, dulciuri, glicemie, insulina, mituri diabet, zahar
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.