Acasă » Practică medicală » Mituri despre osteoporoză
Mituri despre osteoporoză
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, zeci de milioane de oameni sunt afectați de osteoporoză în fiecare an, în special persoanele cu vârsta peste 50 de ani. Osteoporoza este reprezentată de scăderea densității osoase din cauza înaintării în vârstă. Această afecţiune este favorizată de absenţa expunerii la lumina naturală (care permite sintetizarea vitaminei D), sedentarism şi de un regim sărac în proteine şi calciu. Principalele manifestări sunt reprezentate de apariţia fracturilor.
Doar femeile sunt afectate de osteoporoză
Este adevărat ca femeile sunt mult mai afectate de osteoporoză, însă bărbaţii reprezintă 20% dintre cazuri. Potrivit OMS, 2 milioane de bărbaţi din Statele Unite se confruntă cu această afecţiune. În plus, peste 43 de milioane de bărbați și femei din întreaga lume au osteopenie, o problemă de sănătate ce duce la subțierea oaselor, respectiv la apariția osteoporozei dacă nu este tratată corespunzător.
Medicamentele pentru osteoporoză întăresc oasele
Tratamentul medicamentos previne pierderea densităţii osoase, dar nu oferă întotdeauna materiile prime de care pacienţii au nevoie pentru întărirea oaselor. Pe lângă tratamentul medicamentos, aceştia trebuie să consume alimente bogate în calciu și vitamina D. În plus, siliciul, magneziul, zincul, cuprul, fosforul, acidul folic, vitaminele A, B6, B12, C, D şi K contribuie la procesul de reconstrucţie a osului.
Osteopenia nu cauzează ruperea oaselor
Osteopenia poate influenţa apariţia osteoporozei. Femeile tinere aflate în perioada postmenopauzei reprezintă un factor de risc în acest sens. Cu toate acestea, bărbaţii pot dezvolta şi ei această afecţiune până la vârsta de 65 de ani. Specialiştii recomandă tratarea timpurie a osteopeniei prin consumul alimentelor bogate în calciu, administrarea de suplimente alimentare şi sport regulat.
Osteoporoza cauzează doar fracturi
Osteoporoza este o afecţiune gravă şi uneori poate fi fatală, potrivit specialiştilor. Aceasta poate cauza fracturi de şold şi potrivit OMS, aproximativ 25% dintre pacienți pot suferi un deces în primele 6 până la 12 luni după o fractură de șold, deoarece operaţia de înlocuire poate duce la probleme precum aritmii, pneumonie atacuri de cord, infecții etc.
Pacienţii îşi pot simţi oasele slăbite
Osteoporoza nu prezintă semne evidente, astfel, de multe ori, pacienţii nu ştiu că suferă de această afecţiune. Potrivit oamenilor de ştiinţă, osteoporoza este „o boală tăcută”, iar aceasta se poate diagnostica doar în urma unui test prin care se poate determina densitatea osoasă. Maximul densităţii osoase este atins de majoritatea persoanelor între 20 şi 30 de ani.
Suplimentele bogate în calciu pot înlocui alimentele
Din contră, specialiştii recomandă pacienţilor să încerce să aibă o alimentație bogată în vitamine. Sursele de calciu includ laptele cu conținut scăzut de grăsimi, brânza, iaurtul, sardinele și ouăle. Pacienţii ar trebui să estimeze cantitatea de calciu pe care o obţin din dietă şi să apoi să completeze cu suplimente până ajung la un nivel optim. De asemenea, se pot administra şi suplimente pe bază de vitamina D, deoarece acestea ajută la absorbţia calciului în organism.
Osteoporoza afectează doar pacienții în vârstă
Aproximativ 90% din masa osoasă este dobândită până la vârsta de 18 ani la fete şi 20 de ani la băieți, potrivit Centrului Național de Resurse pentru Osteoporoză și Boli Osoase din SUA. Specialiştii consideră că grija faţă de sănătatea oaselor ar trebui să-i preocupe pe oameni încă din tinereţe.
Surse: webmd.com; healthline.com; endocrineweb.com
Cuvinte-cheie: densitate osoasa, femei osteoporoza, fragilitate oase, oase, osteopenie, osteoporoza, tratament osteoporoza, vitamina D
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.