Acasă » Practică medicală » Mituri şi concepţii greşite despre sănătatea mintală
Mituri şi concepţii greşite despre sănătatea mintală
Sănătatea mintală este un aspect deosebit de important în zilele noastre, mai ales în contextul actual. La începutul secolului XXI, cadrele medicale nu au mai acceptat tratamentul inuman care era aplicat pacienţilor din instituţiile psihiatrice, astfel că pacienţii au început să fie trataţi în regim comunitar, iar instituțiile respective au fost închise. De atunci însă lucrurile au evoluat, iar specialiştii în domeniu au realizat că trebuie să acorde o atenţie sporită sănătăţii mintale.
Problemele mintale nu sunt frecvente
Această afirmaţie este falsă. Problemele mintale există, iar oamenii se confruntă cu ele zi de zi. În anul 2001, reprezentanţii World Health Organization (WHO) au declarat că una din patru persoane din întreaga lume va fi afectată de tulburări mintale sau neurologice la un moment dat în viață. Potrivit acestora, 450 de milioane de oameni se confruntă cu astfel de situaţii. Un studiu recent realizat de specialiştii din Statele Unite ale Americii arată că în timpul pandemiei de coronavirus, numărul adulţilor care suferă de depresie s-a triplat.
Atacurile de panică pot fi fatale
Oamenii care suferă de atacuri de panică trăiesc o senzaţie extrem de neplăcută, care implică creşteri rapide ale pulsului şi accentuarea sentimentului de frică. Cu toate acestea, atacurile de panică nu pot cauza în mod direct decesul. Există o probabilitate mai mare ca o persoană care trece printr-un atac de panică să se accidenteze. Specialiştii recomandă acestor persoane să se adăpostească într-un loc sigur atunci când simt că urmează să aibă un atac de panică.
Persoanele care suferă de tulburări mintale nu pot munci
Un studiu american realizat în anul 2014 a arătat că ratele de ocupare a locurilor de muncă au scăzut odată cu creşterea severităţii bolilor mintale. Cu toate acestea, 54,5% dintre persoanele cu afecțiuni severe au fost angajate, comparativ cu 75,9% dintre persoanele sănătoase, 68,8% dintre persoanele cu boli mintale ușoare și 62,7% dintre persoanele cu boli mintale moderate.
Bolile mintale sunt semne ale slăbiciunii
Aceast mit este fals şi, din păcate, a devenit chiar un stereotip. Tulburarea mintală este o boală, nicidecum semnul unui caracter slab. Faptul că o persoană se luptă cu o astfel de boală arată că are un caracter puternic.
Persoanele fără prieteni au nevoie de un terapeut
Atât terapeuţii, cât şi prietenii apropiaţi pot ajuta persoanele care suferă de probleme de sănătate mintală, însă există o diferenţă între aceste categorii. Terapeutul este obiectiv, păstrează confidenţialitatea şi este mult mai implicat în problema persoanei în cauză, reuşind să se ocupe corespunzător de sănătatea mintală a pacientului.
Problemele mintale sunt permanente
Experienţa fiecărei persoane care suferă de astfel de tulburări este diferită. Unii oameni găsesc tratamentul potrivit şi cu ajutorul acestuia reuşesc să-şi restabilească cursul firesc al vieţii, pe când alţii experimentează doar anumite episoade.
Dependenţa reprezintă lipsa de voinţă, punând în pericol sănătatea mintală
Specialiştii consideră că tulburările consumului de droguri sunt boli cronice. O lucrare apărută în Rapoartele Comportamentelor Dependente arată că lipsa voinței nu este factorul decisiv în ceea ce privește depășirea dependenței. Ei consideră că recuperarea este dependentă de dezvoltarea strategiilor de conservare a voinței prin controlul mediului.
Cei care suferă de schizofrenie au personalitate multiplă
Potrivit OMS, schizofrenia „se caracterizează prin distorsiuni în gândire, percepție, emoții, limbaj, simțul sinelui și comportament”. Aceste distorsiuni pot include halucinații și iluzii. Schizofrenia nu este același lucru cu tulburarea de identitate disociativă, care a fost numită tulburare de personalitate multiplă.
Tulburările de alimentație afectează doar sănătatea mintală a femeilor
Un grup de cercetători care a investigat datele demografice ale tulburărilor de alimentație pe o perioadă de 10 ani a constatat că acestea se schimbă. Cele mai semnificative creșteri ale prevalenței s-au produs în rândul bărbaților, al persoanelor cu venituri mai mici și al persoanelor cu vârsta de 45 de ani sau mai mult. Potrivit altor studii, bărbații reprezintă în prezent 10-25% din toate cazurile de anorexie și bulimie nervoasă, precum și 25% din cazurile de tulburări alimentare.
Tulburările de alimentație sunt o alegere a stilului de viață, care afectează sănătatea mintală
Aceasta este o informaţie falsă. Tulburările de alimentație sunt probleme grave de sănătate mintală și, în cazuri extreme, pot fi fatale.
Toate persoanele cu o sănătate mintală precară sunt violente
Este adevărat ca unele persoane care suferă de boli mintale sunt violente, însă acestea se află în minoritate. Autorii unei recenzii care investighează legăturile dintre sănătatea mintală și violență afirmă că „persoanele cu boli mintale, atunci când sunt tratate corespunzător, nu prezintă niciun risc crescut de violență asupra populației generale”.
Surse: medicalnewstoday; viata-medicala.ro
Cuvinte-cheie: boala mintala, mituri sanatate mintala, sanatate mintala, sanatatea mintala, schizofrenie, tulburari alimentatie, tulburari mintale
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.