Neurom Morton – cauze, diagnostic, diferențierea de alte afecțiuni ale piciorului

În cazul în care un pacient acuză o durere ascuțită, arzătoare sau înțepătoare localizată, sub degete, durere ce se declanșează sau se intensifică în momentul purtării unei perechi de încălțăminte mai strâmtă sau cu toc ne putem gândi că acel pacient are neurom Morton. Pacienții cu neurom Morton mai pot descrie senzația ca fiind sâcâitoare ca “de pietricică în pantof”, iar această senzație dispare odată cu scoaterea pantofului sau cu un masaj ușor. Durerea din această afecțiune se accentuează inclusiv la ridicarea pe vârfuri a pacientului. În unele cazuri clinice pacientul poate acuza o stare permanentă de inflamație la nivelul piciorului care iradiază către pernițele metatarsiene și în zona dintre degete.

Ce este neuromul Morton

Inflamația de la nivelul nervului interdigital al piciorului, în cazurile frecvente nervul 3-4, se numește neurom Morton sau nevrom Morton sau neurinom intermetatarsian; cu alte cuvinte neuromul Morton constă în îngroșarea țesutului în jurul unui nerv de la nivelul piciorului.
Cele mai predispuse sunt persoanelor de vârstă mijlocie, în decada a cincea de viață, majoritatea fiind persoane de sex feminin, neuromul Morton fiind o afecțiune asociată cu purtatul de încălțăminte strâmtă pe picior sau cu toc înalt.

În anul 1897, a fost descrisă pentru prima oară această afecțiune de Thomas Morton, care la acel moment a presupus că nervii sunt compresați între capetele metatarsiene. Termenul de neurom nu este neapărat cel mai adecvat din punct de vedere histopatologic (neuromul Morton nu este o tumoră nervoasă și nu conține celule inflamatorii sau componentă chistică), dar îndeplinește câteva caracteristici ce se pot asocia termenului:

  • scleroza endonervului;
  • îngroșarea perinervului;
  • demineralizarea fibrelor nervoase;
  • hialinizarea pereților vaselor endoneurale.

Durerea în caz de neurom Morton se poate manifesta prin episoade intermitente, pacienții putând avea două episoade de durere ascuțită într-o săptămână, urmând ca timp îndelungat (chiar și un an) să nu mai resimtă durere. Recurența este variabilă, dar odată cu trecerea timpului episoadele de durere devin frecvente.

Cauze în neurom Morton

Cauzele ce pot duce la apariția neuromului Morton nu sunt pe deplin cunoscute, dar există factori de risc ce sunt direct responsabili cu declanșarea acestei afecțiuni:

  • purtarea de încălțăminte nepotrivită – încălțămintea strâmtă sau cu vârf ascuțit poate exacerba compresia între capetele metatarsiene. În pantofii cu toc înalt pacienții se pot confrunta cu hiperextensia degetelor ce limitează poziția nervului lângă ligament expunându-l la stres biomecanic crescut în ambulație.
  • practicarea activităților sportive intense – alergatul sau tenisul sunt asociate cu un risc de dezvoltarea a neuromului Morton;
  • locurile de muncă ce presupun stat prelungit în picioare pot favoriza apariția neuromului Morton;
  • deformări de la nivelul piciorului de tip platfus, arcuri plantare înalte, monturi sunt frecvent asociate neuromului Morton;
  • totodată, bursa inflamată sau lipoamele pot duce la compresia nervului digital comun, dar acest lucru este întâlnit în puține cazuri de neurom Morton.

Diagnosticarea și diferențierea neuromului Morton de alte afecțiuni ale piciorului

Primul pas în vederea diagnosticării neuromului Morton este examenul fizic, realizat de un medic ortoped ce se va axa în primă fază pe simptome și pe activitățile care intensifică starea de discomfort de la nivelul piciorului. În timpul examinării fizice se aplică o presiune ușoară între degetele de la picioare pentru a fi evaluată zona afectată.

Al doilea pas în vederea diagnosticării neuromului Morton constă în efectuarea de teste imagistice:

  • ecografia este un test imagistic relevant prin furnizarea de imagini ce prezintă starea țesuturilor moi și se pot vedea cu precizie neurinoamele.
  • radiografia nu ajută la identificarea neurinomului Morton, dar exclude alte posibile cauze pentru durerea resimțită de pacient, cum ar fi artrita sau posibile fracturi de stres.
  • evaluarea imagistică prin rezonanță magnetică se utilizează pentru vizualizarea stării țesuturilor moi și este utilă în identificarea pacienților cu neurom Morton asimptomatici.
  • tomografia computerizată poate fi utilizată ca etapă a diagnosticării neuromului Morton cu amendamentul că nu are o sensibilitate ridicată (precum RMN-ul, de exemplu sau ultrasonografia).

În cazul unor rezultate neconcludente din punct de vedere imagistic, se pot continua investigațiile cu electromigrafie pentru a măsura activitatea electrică a nervilor și a mușchilor, astfel scoțând din calcul și alte potențiale afecțiuni nervoase cu simptome similare cu cele date de neuromul Morton. Trebuie precizat că electromiografia sau testele de conducere nervoasă sunt mai dificil de realizat și prin prisma acestui lucru nu sunt frecvent folosite.

Se mai poate anestezia temporar nervul digital comun, ameliorând temporar durerea, acest aspect fiind folosit ca argument în susținerea diagnosticului de neurom Morton.

În multe cazuri clinice diagnosticul de neurom Morton se poate stabili în urma examinării fizice și a simptomelor specifice descrise de pacient, iar testele imagistice au rolul principal de a exclude alte afecțiuni cu durere la nivel plantar: ex. la ultrasonografie pot apărea leziuni hipoecogene la nivelul nervului interdigital sau la RMN se pot observa leziuni în formă de halteră și priză de contrast variabilă în secvența T1.

Prevenție în caz de neurom Morton

Când vorbim de prevenție, este esențial ca pacienții să înțeleagă importanța alegerii stilului de viață echilibrat, iar ca în cazul oricărei afecțiuni de la nivelul piciorului este extrem de importantă alegerea corectă a perechilor de încălțăminte adecvate; de aceea mai ales în cazul femeilor cu vârstă mai mare de 50 de ani se recomandă purtarea pantofilor cu toc înalt sau cu vârf alungit, pe perioade scurte de timp, iar în cazul persoanelor ce practică sport alegerea pantofilor sport se va face în concordanță cu forma de efort fizic practicat pentru a se asigura că încălțămintea vine cu puncte de sprijin esențiale pentru picior, de exemplu pentru alergare se recomandă purtarea modelelor de încălțăminte sport create pentru alergare.

medic primar medicină sportivă
secretar general S.Ro.M.S., manager medical F.R. Rugby

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.