Acasă » Practică medicală » Nivelul scăzut de testosteron – cum afectează pacientele de sex feminin
Nivelul scăzut de testosteron – cum afectează pacientele de sex feminin
Nivelul de testosteron produs de organismul feminin poate fi diferit pe parcursul vieții. Nivelurile scăzute în cazul femeilor împiedică producerea de noi celule sangvine, scad libidoul și împiedică formarea hormonilor de reproducere. În plus, afectează distribuția corectă a masei musculare și a grăsimilor. Testosteronul face parte dintr-un grup de hormoni androgeni și cu toate că bărbații produc mai mult testosteron decât femeile, glandele suprarenale și ovarele eliberează cantități mici din acest hormon.
Ce este testosteronul?
Adesea numit hormonul „masculin”, acest hormon androgen este produs în testicule și ovare, dar și la nivelul glandelor suprarenale într-o cantitate mică, în cazul ambelor sexe. Bărbații au niveluri mai crescute de testosteron, în comparație cu femeile. Fie că vorbim de femei sau de bărbați, dacă nivelul de testosteron devine dezechilibrat, pot apărea anumite simptome.
Nivelul scăzut și creșterea în greutate
Un nivel scăzut de testosteron în cazul femeilor poate cauza oboseală, libidou scăzut, tulburări de somn, creștere în greutate, probleme de fertilitate, cicluri menstruale neregulate, pierderea densității osoase etc. Aceste niveluri scăzute pot fi cauzate de unele afecțiuni ale ovarelor sau glandelor suprarenale, precum și de înaintarea în vârstă. În plus, scăderea nivelului de testosteron la femei este legată și de insuficiența renală.
Tulburarea hipoactivă a dorinței sexuale
Acest hormon joacă un rol important în stimularea libidoului. Astfel, nivelurile scăzute pot cauza tulburarea hipoactivă a dorinței sexuale. Aceasta este considerată cea mai răspândită problemă de sănătate sexuală, estimările sugerând că apare în cazul unui procent feminin de 8-19% la nivel mondial, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Tulburarea hipoactivă a dorinței sexuale influențează apariția stărilor de depresie și anxietate. Oamenii de știință nu au identificat încă măsura în care nivelurile de testosteron contribuie la apariția acestei tulburări.
Analizele hormonale
Pentru identificarea nivelurilor de testosteron se utilizează testele de sânge. Potrivit Facultății de Medicină a Universității din Boston, în 2002, dacă nivelul total de testosteron al unei femei era mai mic de 25 ng/dL în cazul celor sub 50 de ani, acesta era considerat scăzut. De asemenea, oamenii de știință au considerat și nivelurile mai mici de 20 ng/dL la femeile cu vârsta peste 50 de ani ca fiind scăzute. Detectarea nivelului de testosteron poate fi dificilă deoarece acesta se modifică zilnic.
Injecțiile cu testosteron
Nivelurile scăzute de testosteron în cazul femeilor nu au fost foarte mult studiate de către oamenii de știință, precum cele crescute. Astfel, tratamentul recomandat de medici diferă de la un pacient la altul. În general, este vorba despre medicamente pe bază de estrogen și testosteron. Cu toate acestea, forma este una sintetică și poate să nu fie la fel de eficientă. Medicii pot administra, de asemenea, injecții cu testosteron, iar cercetătorii studiază în prezent efectele plasturilor. Femeile trebuie să acorde o atenție sporită tratamentului cu testosteron, pentru că o cantitate prea mare poate cauza efecte secundare. Efectele secundare ale excesului de testosteron includ apariția acneei și a părului facial, retenție de fluide, îngroșarea vocii etc.
Surse: healthline.com; medicalnewstoday.com; everywell.com
Cuvinte-cheie: hormoni, hormoni androgeni, injectii testosteron, niveluri testosteron, testosteron, testosteron femei
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.