O radiografie a celor mai importante ştiri medicale ale anului 2016

În fiecare an, progresele în medicină salvează numeroase vieţi şi oferă speranţă pentru milioane de oameni, astfel că nici 2016 nu a dezamăgit, generând unele dintre cele mai surprinzătoare şi fascinante cercetări. În articolul următor veți găsi o selecţie a celor mai apreciate şi dezbătute subiecte care marchează încheierea acestui an, selecţie care vă va capta cu siguranţă atenţia.

Utilizarea medicală a marijuanei, din ce în ce mai populară

Anul acesta, 23 de state din America au legalizat, într-o formă sau alta, uzul medical de marijuana, chiar dacă există păreri împărţite cu privire la riscuri şi beneficii. Pe de o parte, înţelegerea mai clară a modului în care acţionează ingredientul activ, THC, responsabil pentru efectul acestui drog uşor, poate duce la cunoaşterea mecanismului de acţiune a canabinoizilor sintetici, cu potențial de a salva numeroase vieţi. Potrivit unui studiu realizat de cercetători în ceea ce privește maladia Alzheimer, se pare că marijuana are proprietăţi neuroprotectoare, THC reducând nivelul de beta-amiloid, blamat pentru moartea celulelor nervoase.

Doriți să vă abonați la Revista Galenus și să beneficiați de creditele de specialitate? Click aici!

Efectul devastator al virusului Zika

Din nefericire, ştirea care a captat atenţia tuturor, nu doar a lumii medicale, a fost apariţia virusului Zika şi consecinţele nefaste ale răspândirii lui. Deşi primele simptome sunt asemănătoare cu cele ale unei gripe, mai multe studii clinice au legat virusul de influenţarea dezvoltării fătului, microcefalie, diverse malformaţii fetale, sindromul Guillain-Barre.

Progresele înregistrate în lupta împotriva cancerului

Cancerul reprezintă o preocupare la nivel global. În luna iunie a acestui an, Nature Communication a făcut publică o lucrare care vine cu informaţii noi în ceea ce privește modul în care celulele canceroase se răspândesc în diferite zone ale corpului, aspect extrem de important, ţinând cont că, odată extins, cancerul devine aproape imposibil de tratat. Astfel, cercetătorii au descoperit că există nişte proteine cu rol important în supravieţuirea celulelor canceroase, desprinse de tumora primară. O altă veste importantă a fost descoperirea unei combinaţii medicamentoase de trastuzumab şi lapatinib, care se pare că are capacitatea de a distruge tumora din cancerul de sân în doar 11 zile.

Abuzul de substanţe opioide

2016 este anul în care abuzul de substanţe opioide a dus la un număr impresionant de decese, comparabil cu cel provocat de o epidemie. Se estimează ca 1,9 milioane de americani sunt dependenţi de opioide prescrise pentru diverse dureri; mai mult, 80% dintre consumatorii de heroină au început cu administrarea de medicamente opioide.

Cercetările legate de activitatea fizică s-au bucurat de popularitate în 2016

Conform unei lucrări publicate în martie, în American Journal of Preventive Medicine, statul prelungit pe scaun este responsabil de aproximativ 3,8% din decesele la nivel mondial. Activitatea fizică de tip fitness a primit cele mai multe ovaţii, pentru efectul benefic asupra sănătăţii, prin protejarea împotriva bolilor cardiovasculare, dar şi a altor condiţii medicale.

Statinele nu au ieşit de sub microscop nici anul acesta

Considerate a fi cele mai eficiente substanţe utilizate pentru scăderea colesterolului, dar şi blamate pentru reacţiile adverse, statinele au fost şi anul acesta un subiect important pentru multe studii clinice. Unul dintre aceste studii a concluzionat că, deşi nu pot fi contestate posibilele riscuri la care este supus pacientul în timpul tratamentului cu statine, precum accident ischemic, diabet, miopatie, beneficiile le depăşesc cu mult. Un alt studiu aparţinând Universităţii de Medicină Stanford confirmă că doze ridicate de statine scad rata mortalităţii.

Alergia la arahide şi alune de pădure

Se estimează că aproximativ 3 milioane de oameni sunt alergici la arahide şi la alunele de pădure, predispoziţia apărând din copilărie. Un studiu publicat în JAMA precizează că introducerea alunelor în alimentaţia copiilor, începând cu lunile 4-6, reduce cu 70% riscul de a dezvolta alergie pe parcursul vieţii.

Sursa: Medicalnewstoday.com

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.