Oboseala cronică: semne, manifestări clinice și management

Pacienții și chiar și noi, cadrele medicale, spunem din ce în ce mai des “Mă simt obosit!” sau “Sunt extrem de obosit, dar nu reușesc să mă odihnesc”. Și această stare persistă. Pentru că pare a deveni obișnuință în stilul actual de viață pentru mulți dintre noi, vom aborda pe larg oboseala cronică.

Ce este oboseala cronică

Oboseala cronică este o afecțiune complexă si debilitantă, întâlnită în literatura de specialitate și sub denumirea de encefalomielită mialgică sau neurastenie.
Pacientul se confruntă cu oboseală severă, tulburări cognitive, probleme de somn, stare de rău după efort. Aceste manifestări persistă pe o durată mai lungă de 6 luni, iar activitatea zilnică și stilul de viață sunt afectate. O problemă majoră în oboseala cronică este dată de faptul că această stare odată instaurată nu se ameliorează doar cu odihnă sau repaus. La nivel european între 0,1% și 2,6% din populație este afectată de oboseală cronică, iar femeile sunt mai predispuse la această afecțiune; raportul e de aprox. 3 femei la un bărbat.

Cum se manifestă oboseala cronică

Oboseala cronică se manifestă la nivelul întregului organism, iar pacientul poate semnala următoarele simptome, ce pot varia ca intensitate:

  • oboseală severă, continuă – pacientul se confruntă cu lipsă de energie și o stare de oboseală neobișnuită, extenuantă și invalidantă. Starea nu se ameliorează semnificativ după ce pacientul se odihnește, iar capacitatea de a-și desfășura activitățile scade constant;
  • dureri articulare și musculare – pacienții care experimentează oboseala cronică vor raporta fatigabilitate, dureri musculare și articulare difuze, iar aceste dureri variază ca intensitate și ca localizare;
  • tulburări de somn – sunt frecvent asociate cu oboseala cronică; aici vorbim de insomnie, somn neodihnitor/ agitat sau tulburări de ritm circadian; urmările tulburărilor de somn sunt stările de somnolență resimțite pe parcursul zilei;
  • tulburări cardiace – pacienții se pot prezenta cu variații ale tensiunii arteriale, precum și palpitații sau dificultăți de respirație;
  • tulburări digestive – oboseala cronică poate fi însoțită de greață, diaree, balonarea și intoleranță la anumite alimente;
  • tulburări cognitive – problemele de concentrare, de memorie, dificultate în găsirea cuvintelor fac parte din tabloul clinic al pacienților cu oboseală cronică; memoria de lucru și funcțiile executive sunt afectate;
  • dezechilibre emoționale – iritabilitatea, depresia, stările de anxietate sau schimbările bruște de dispoziție pot fi observate în rândul pacienților obosiți cronic;
  • hipersensibilitate la stimuli – pacienții pot prezenta sensibilitate crescută la lumină puternică, sunete intense, mirosuri sau la alți stimuli senzoriali;
  • variații ale greutății – creșterea în greutate sau scăderea în greutate cu câteva kilograme într-o perioadă relativ scurtă sunt semne de luat în calcul în anamneza acestor pacienți.

De asemenea pacienții cu oboseală cronică mai pot prezenta probleme ale sistemului imunitar precum ganglioni limfatici inflamați, senzație de răceală sau dureri în gât- se poate observa la nivelul orofaringelui o zonă de decolorare sub formă de semilună, de culoare roșie/ purpurie, în absența faringitei.

Cauzele și factorii de risc ai oboselii cronice

Există un cumul de factori ce contribuie în timp la instalarea oboselii cronice:

  • Stresul cronic- evenimentele traumatizante, stresul de la locul de muncă sau diverse dificultăți ale vieții personale pot influența apariția și severitatea oboselii cronice. Stresul poate fi atât fizic, cât și emoțional.
  • Dezechilibrele sistemului imunitar- raspunsul imunitar anormal sau al unei inflamații cronice poate duce la declanșarea oboselii cronice. În cazul acestor pacienți au fost determinate niveluri anormale de citokine.
  • Factorii genetici- unii pacienți sunt predispuși genetic spre a dezvolta o formă de oboseală cronică.
  • Dezechilibre hormonale- tulburările glandei hipofize sau dereglarea nivelului de cortizol, pot duce la apariția oboselii cronice.
  • Infecțiile- după diferite infecții virale cu virusuri precum Epstein- Barr, Virusul herpetic 6 sau Parvovirus B19 s-a observat o stare de oboseală cronică în rândul pacienților afectați. De asemenea și pacienții cu Long- COVID sunt afectați de oboseala cronică.

Pacienții care au suferit o traumă, o intervenție chirurgicală sau un stres emoțional major pot avea ca urmări stări de oboseală cronică.

Complicațiile oboselii cronice
Oboseala cronică are un impact major asupra calității vieții pacienților. În funcție de intensitatea și gravitatea manifestărilor acești pacienți se pot confrunta cu:

  • tulburări psihice – durerea cronică, oboseală constantă și limitările fizice pot duce la depresie, anxietate și tulburări de somn;
  • tulburări de somn;
  • probleme ale sistemului imunitar;
  • dificultăți profesionale și financiare- date de greutatea îndeplinirii responsabilităților de la locul de muncă, de tulburările de memorie și de lipsa de concentrare.

Pacienții cu oboseală cronică sunt predispuși spre a dezvolta și alte afecțiuni: intestin iritabil, fibromialgie, afecțiuni cardiovasculare sau tulburări tiroidiene.

Recuperarea medicală în oboseala cronică

Recuperarea medicală a pacienților cu oboseală cronică are ca scop îmbunătățirea tonusului muscular, creșterea mobilității și flexibilității articulare, reducerea durerilor, scăderea anxietății și îmbunătățirea calității somnului.

Tratamentul pentru pacienții cu oboseală cronică se concentrează pe ameliorarea și eliminarea simptomelor. În vederea acestui scop se recomandă medicamente antidepresive, antiinflamatoare. Dar ca parte din protocolul de tratament sunt recomandate ședințele de psihoterapie și adoptarea unui program zilnic de exerciții fizice efectuate la intensitate mică la început.

Alimentația este un alt factor asupra cărora este recomandat să atrageți atenția pacienților: eliminarea zahărului și a alimentelor procesate.

medic primar medicină sportivă
secretar general S.Ro.M.S., manager medical F.R. Rugby

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.