Acasă » Practică medicală » Pietre pe amigdale, cauze și opțiuni de tratament
Pietre pe amigdale, cauze și opțiuni de tratament
Tuse persistentă, durere în gât și respirație urât mirositoare? Acestea sunt doar câteva dintre simptomele care indică pietre pe amigdale. Pietrele pe amigdale nu reprezintă o problemă complicată de sănătate – dacă este depistată în stadiu incipient.
Atât timp cât sunt de dimensiuni reduse, pietrele pot rămâne asimptomatice. Situația se schimbă atunci când, din diverse motive, încep să crească. Cu cât sunt mai mari, cu atât devin mai periculoase. Dacă nu sunt tratate din timp, durerea și disconfortul pot deveni, treptat, insuportabile, intervenția medicului fiind absolut necesară.
Opțiunile de tratament ale acestei afecțiuni sunt numeroase și diferă de la caz la caz. În funcție de gravitatea bolii și de cât de puternice sunt simptomele asociate, se poate recomanda tratament medicamentos. De asemenea, se poate apela la diverse metode pentru a elimina pietrele. Îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor este un ultim pas, utilizat doar pentru cazurile severe.
Ce sunt pietrele pe amigdale
La fel ca rinichii, și amigdalele pot dezvolta în interiorul lor structuri dure, numite pietre. Aceste formațiuni poartă numele de calculi amigdalieni și pot fi de culoare albă sau galbenă. Se formează în criptele amigdalelor din fosfați și calciu, iar dimensiunea lor variază de la un bob de orez la un bob de strugure.
Pietrele pe amigdale nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru persoanele care se confruntă cu o astfel de problemă. Atât timp cât nu se măresc în dimensiuni, ele pot rămâne asimptomatice. În schimb, dacă dintr-un anume motiv pietrele cresc, pot începe să afecteze calitatea vieții pacientului.
Pietre pe amigdale, factori de risc
Amigdalele sunt două glande situate la nivelul gâtului, de o parte și de alta a acestuia, chiar deasupra și în spatele limbii. Deoarece au în componența lor un număr crescut de limfocite, rolul lor principal este de a apăra organismul împotriva microbilor şi infecţiilor. Totuși, după cum mulți specialiști menționează, nu întotdeauna funcționează așa cum ar trebui, astfel încât pot apărea diverse boli la nivelul lor, printre care și pietrele pe amigdale.
Factorii de risc includ:
- igiena orală precară – pietrele pe amigdale se pot forma dacă se acumulează resturi alimentare și diverse bacterii în fisurile amigdalelor;
- fumatul – acest obicei determină apariția bacteriilor, care, dacă nu sunt eliminate, pot provoca pietre pe amigdale;
- infecțiile respiratorii – amigdalita cronică și sinuzita cronică provoacă inflamația amigdalelor; astfel, crește riscul de a dezvolta și pietre la nivelul acestora;
- dimensiunea amigdalelor – amigdalele adânci sau de dimensiuni mari reprezintă mediul propice pentru formarea pietrelor;
- dieta – regim bazat pe alimente care conțin cantități mari de carbohidrați rafinați și lactate contribuie la dezvoltarea pietrelor pe amigdale.
Pietre pe amigdale – cauze
Până la momentul actual, nu au fost descoperite cauzele exacte ale apariţiei pietrelor pe amigdale. Chiar și așa, specialiștii în domeniu menționează că ele se formează, în general, din cauza bacteriilor și microbilor de pe suprafața mucoasei orale. Acestea se adună în timp și formează o bază aderentă. Pe ea se depun mineralele și sărurile, substanțele din care sunt alcătuite pietrele.
Factorii principali ce pot determina apariția pietrelor pe amigdale sunt:
- resturile de alimente care rămân în gură sau pe limbă;
- bacteriile din gură sau din gât care formează biofilme pe amigdale;
- infecțiile dezvoltate la nivelul amigdalelor;
- fluxul scăzut de salivă care determină uscarea gurii.
Pietre pe amigdale, manifestări și simptome
Deseori, pietrele pe amigdale rămân asimptomatice, mai ales dacă sunt de dimensiuni scăzute. Unele persoane s-ar putea confrunta cu ele fără ca măcar să fie conștiente de asta.
Problemele apar, totuși, atunci când formațiunile încep să crească. Manifestările bolii devin de-a dreptul supărătoare și pot afecta calitatea vieții pacientului.
Simptomele care indică prezenţa pietrelor pe amigdale:
- tusea persistentă;
- inflamația amigdalelor;
- respirația urât mirositoare (numită și halitoză);
- durerea la nivelul urechilor;
- durerea în gât;
- apariția unui gust neplăcut în gură;
- dificultate la înghițire;
- apariția petelor albe, de dimensiuni reduse pe suprafața amigdalelor
Cu cât sunt depistate mai repede pietrele pe amigdale, cu atât vor fi mai ușor de tratat.
De menționat este și faptul că problema poate fi confundată deseori cu amigdalita streptococică și tonsilita. Asta se întâmplă din cauza simptomelor similare.
Pietre pe amigdale – opțiuni de tratament
Există numeroase opțiuni de tratament pentru a scăpa de pietrele de pe amigdale. Gravitatea bolii depinde de mărimea formațiunilor, dar și de simptomele pe care le prezintă pacientul. Iată cum se poate rezolva această problemă:
- clătirea gurii cu apă cu sare ajută la ameliorarea inflamației și a durerii de la nivelul faringelui, dar și la eliminarea mirosului neplăcut. De asemenea, acest proces poate ajuta ca pietrele de dimensiuni scăzute să se desprindă de amigdale pentru ca mai apoi să fie eliminate;
- tusea energică poate fi benefică tot în cazul pietrelor mai mici. Ea ajută la dislocarea acestora de pe amigdale;
- antibioticele reprezintă o opțiune de tratament în cazul în care pietrele de pe amigdale s-au format în urma unei infecții. Medicul va prescrie medicamentele potrivite;
- se poate realiza chiar și îndepărtarea manuală a formațiunilor, însă doar de către medicul specializat în otorinolaringologie (ORL). Nu se recomandă ca pacientul să încerce acest lucru de unul singur, acasă;
- pietrele pe amigdale pot fi tratate și prin coblație, o metodă chirurgicală modernă, care se realizează cu ajutorul laserului, cu anestezie locală;
- extirparea chirurgicală a amigdalelor se realizează doar dacă metodele prezentate anterior nu dau roade și doar în cazuri severe. Procedura se numește tonsilectomie și se face sub anestezie generală.
Complicații asociate prezenței pietrelor pe amigdale
În general, pietrele pe amigdale nu reprezintă o problemă gravă, însă există și cazuri în care pot apărea complicații, respectiv apariția cariilor, dezvoltarea infecțiilor la nivelul gâtului și al amigdalelor, apariția abcesului periamigdalian (atunci când se formează puroi în jurul amigdalelor).
Pietre pe amigdale, sfaturi pentru prevenție
Din fericire, există suficiente metode prin care se poate evita apariția pietrelor pe amigdale.
- Renunțarea la fumat.
- Clătirea gurii cu apă cu sare, zilnic.
- Spălatul pe dinți de două ori pe zi și utilizarea aţei dentare.
- Folosirea apei de gură.
- Curățarea limbii.
- Consumul de lichide pentru a menține o hidratare adecvată a organismului.
Metodele de prevenție a pietrelor pe amigdale prezentate sunt benefice și în cazul persoanelor care au fost deja diagnosticate cu această afecțiune. Având în vedere că ar putea dezvolta din nou boala, este absolut necesară menținerea igienei orale riguroase.
Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!
Cuvinte-cheie: amigdale, halitoza, igiena orala, infectii respiratorii, pacient asimptomatic, pietre pe amigdale, respiratie mirositoare
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.