Acasă » Practică medicală » Primul ajutor în caz de hemoragii
Primul ajutor în caz de hemoragii
Primul ajutor în caz de hemoragii este foarte important. Hemoragia reprezintă o pierdere de sânge, care poate fi atât internă cât şi externă sau exteriorizată (epistaxis, melenă, hematemeză, rectoragie etc.). Hemoragia internă apare atunci când sângerarea apare la nivelul vaselor sangvine și al organelor, în timp ce hemoragia externă se referă la sângerarea de la suprafața pielii, de obicei prin zonele unde pielea este lezată. În funcţie de gravitate, hemoragia poate reprezenta o urgenţă medicală. În acest caz, este necesară acordarea primului ajutor şi apelarea numărului de urgenţă 112.
Cauzele cele mai frecvente ale hemoragiilor
Cel mai des întâlnite cauze ale sângerărilor, includ:
- traumatisme, cum ar fi zgârieturi, puncții și lacerații;
- afecțiuni medicale precum hemofilia, leucemia, cancerul pulmonar și multe altele;
- anumite tratamente și medicamente cum ar fi cele anticoagulante, care modifică compoziția sângelui pentru a se coagula mai greu, antibioticele administrate pe termen lung sau radioterapia.
Primul ajutor în hemoragii: note pentru activitatea practică de teren
Primul ajutor în hemoragiile severe
În cazul sângerărilor abundente fiecare secundă contează, așa că primul lucru care trebuie făcut este apelarea 112, numărul unic pentru apeluri de urgență.
Având în vedere că sângele este una dintre principalele surse de contaminare cu HIV, hepatită și multe altele, este recomandată evitarea contactului direct cu victima, atunci când este posibil. Evitarea contactului direct cu sângele se poate realiza fie prin îndrumarea victimei cu privire la ce măsuri să ia sau prin folosirea mănușilor sau a altor forme de protecție.
Până la sosirea echipei de intervenție se pot efectua următoarele acțiuni, în funcție de caz:
- poziționarea victimei în decubit dorsal, deoarece această poziție va reduce fluxul sangvin către rană și va minimaliza efectele șocului;
- înlăturarea cu grijă a hainelor care acoperă rana;
- dacă există obiecte înfipte adânc în rană, acestea nu vor fi extrase, deoarece pot duce la o agravare a sângerării;
- acoperirea leziunii cu un pansament steril sau material textil curat, apoi aplicarea presiunii pe zona afectată;
- elevarea zonei afectate, dacă este posibil;
- manipularea atentă a zonei, în caz de fractură;
- monitorizarea funcțiilor vitale și a conștienței victimei. Dacă aceasta arată semne de pierdere a conștienței atunci se va recurge la poziția de recuperare, iar dacă persoana nu mai respiră, atunci se va începe resuscitarea cardio-respiratorie;
- dacă sângerarea trece prin stratul de bandaj, acesta nu va fi înlăturat, în schimb se va pune altul peste cel încărcat deja;
- în cazul leziunilor de mare amploare, controlul eficient al hemoragiei poate fi obținut prin aplicarea unei presiuni indirecte asupra arterei proximale, de exemplu cea femurală sau brahială. Cu toate acestea însă, metoda trebuie folosită ca o ultimă opțiune și numai dacă hemoragia nu poate fi controlată prin aplicarea presiunii pe zona afectată;
- victima nu trebuie mișcată dacă aceasta prezintă traumatism la cap, gât sau spate și nu trebuie aplicată presiune, dacă leziunea este la nivelul ochiului.
Tot ce trebuie să știți despre hemoragiile digestive
În cazul hemoragiilor interne, se va apela serviciul 112
Pe lângă faptul că hemoragia internă poate rezulta din mai multe cauze, majoritatea persoanelor nu pot observa simptomele, decât atunci când este deja prea târziu.
Dacă cineva prezintă următoarele reacții și simptome, atunci este necesară apelarea imediată a serviciului 112:
- hemoptizie sau hematemeză;
- sângerarea prin orice cavitate a corpului;
- fracturi;
- leziuni care penetrează zona toracică, abdomenul sau craniul;
- stare de șoc caracterizată prin sete excesivă, anxietate și stare de oboseală.
Surse: Crucea Roşie; Physician One Urgent Care; Nursing Times
Cuvinte-cheie: hemoragia, hemoragie exteriorizata, hemoragie externă., hemoragie internă, primul ajutor, sange
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.